James Price: „Jeg har prøvet alle slankekure, og de holder bare ikke...”

Han kommer fra en madglad familie og har altid kæmpet med vægten, men nu er smør og fløde lagt på hylden. Mød den 56-årige tv-gastronom og komponist, og hør hvorfor.

Måske er der nogen, der vil se det som et stort forræderi, at James Price, den ene af de to madglade brødre, som hele Danmark kender og elsker fra tv, har sendt en opskriftsbog på gaden, der hedder „Uden smør og fløde”. For har han ikke netop anbefalet smør og fløde i lange baner i programmerne „Spise med Price?” på DR. Så hvad sker der lige? Er han blevet frelst og puritansk?
Der sker såmænd bare det, siger han leende, at han prøver at skabe lidt balance i regnskabet.
– Jeg er klar over, at vi har fået et ry for, at vi gerne laver fed mad. Men alt det med smør og fløde stammer nu først og fremmest fra, at vores producer i de første programmer lagde nogle sjove gamle klip ind med kultkokkene Conrad og Aksel fra det gamle „TV-Køkkenet”, hvor Conrad anbefalede „rigeligt med smør”. Det var ment som en humoristisk protest mod sundhedsfanatisme og de løftede pegefingre, der godt kan blive i overkanten. Det mener jeg stadig.

Han og broren har dog aldrig været fortalere for, at man ukritisk skal vælte sig i kalorier og animalske fedtstoffer og lade stå til med vægten, understreger han. Hvis man kigger deres opskrifter igennem, vil man også se, at der er rigtig mange uden smør og fløde. Ideen med den nye opskriftsbog er at gå planken ud og overgive sig helt til den kalorielette mad. „Uden smør og fløde” som udkom i starten af januar på forlaget L&R er ikke en slankebog, siger han, men en bog, der kan inspirere til sund, velsmagende, kalorielet hverdagsmad. Ikke fordi James Price er for fin til at gå på en traditionel slankekur. Snarere omvendt. I tidens løb har han prøvet stort set alle dem, der findes, og hans erfaring er, at de sjældent virker.
– De første slankekure var jeg på, da jeg var seks-syv år gammel. Jeg var en rund lille dreng med gode runde kinder. Hvilket jo ikke var så underligt, for jeg er vokset op i et meget madfikseret hjem. Min far, skuespiller og instruktør John Price, var også gastronom og en kraftig mand, der havde besluttet, at maven var hans varemærke, og sådan måtte det være.

SE OGSÅ: Michelle Kristensen: "Jeg har prøvet alle slankekure..."

BESTIALSKE DIÆTER
Til gengæld gik hans mor, skuespilleren Birgitte Price, der også var meget madglad, op i sin vægt.
– På sit arbejde som skuespiller på Det Kgl. Teater skulle hun indimellem sno sig ned i nogle meget små kostumer, og det var en kamp for hende. Så skiftede stemningen derhjemme fra den totale overgivelse, hvor vi boltrede os i mad, til dyb askese, hvor vi ikke måtte noget som helst. Adam var for lille til at blive berørt, men far gik lidt halvhjertet med på den, og jeg var fast indforskrevet. Så blev der serveret noget vældig kedelig mad, der aldrig mættede nok. Det er ikke sjovt, når man er en stor dreng og har en sund appetit.
Allerede dengang gik det op for ham, at lige meget hvor mange slankekure hans mor fik familien med på, var vægttabet kun midlertidigt.
– I årtier var det på mode med de her bestialske monodiæter, hvor man kun måtte spise en eller to ting. Kun grapefrugt eller kun brune ris eller kun suppe. Problemet er, at alle kiloene ryger på igen med det samme, man spiser normalt igen, nogle gange ovenikøbet mere.
Der har været perioder, hvor James Price var slank. Da han var 15-16 år, skød han i vejret og tabte sig rigtig meget.
– Så begyndte kiloene langsomt at ryge på igen, da jeg var i midten af 30’erne, i takt med at min interesse for mad udviklede sig, og jeg begyndte at skrive madartikler. Jeg har utvivlsomt også arvet anlægget til at blive rund fra min far. Det er lidt som en forbandelse, der hviler over os. Adam var også stor på et tidspunkt. Men han er så heldig at have et mere nært forhold til motion.

FARVEL TIL NATMADEN
For et par år siden købte James Price og hans kone Anette endnu et abonnement til et fitnesscenter.
– Men det holdt kun et halvt år, så kom vi der mindre og mindre. Vi arbejdede meget begge to og orkede ikke at tage af sted.
I stedet har han nu købt en motionscykel, som han træner på en halv time hver dag. Den kræver ikke, at han skal ud ad døren, faktisk er det meget svært at finde på en undskyldning for ikke at stige op på den.
Men motionen gør det jo ikke alene, siger han:
– I dag ved vi alle sammen godt, der skal en mere varig livsstilsændring til, hvis man skal tabe sig. Da han selv besluttede, at nu skulle der altså ske noget for alvor, begyndte han at føre dagbog over, hvad han spiser. Skriver alt ned. Så afslører fælderne sig hurtigt.

SE OGSÅ: Kok Adam Aamann: "Kokkelivet er ren skilsmisse-gødning..."

Hans egen værste fælde handler om tid – mangel på tid. Foruden at lave madudsendelser og drive to restauranter i København med sin bror er James Price også kapelmester og komponist. Det er ham, der sidder ved klaveret i højre hjørne og smiler skælmsk til Lisbet Dahl, når man er til Cirkusrevy på Dyrehavsbakken. Det har han gjort i 16 sæsoner.
– Når sæsonen kører, kan jeg ikke spise så meget før forestillingen om aftenen, det passer ikke til at skulle toppe nogle timer senere. I stedet spiser jeg lidt og let. Når jeg så kommer hjem kl. 22.30-23, er jeg sulten og i humør til at slappe af og nyde, at jeg har fri. Da er det fristende at få noget natmad og vin. Det betyder dels, at jeg kommer for sent i seng, dels at jeg spiser for tæt på sengetid.
– Men nu har jeg skubbet vanen fra mig. Er jeg oppe til sent, nøjes jeg med te og en gulerod og måske en avokado. Mest prøver jeg dog at gå i ordentlig tid i seng og i stedet udnytte roen om morgenen.

SMAG ER SÅ VIGTIG
Over en lang periode har James Price desuden bevidst arbejdet på at spise mindre og mere kalorielet. Det er her, opskrifterne i hans nye bog kommer ind i billedet.
– Jeg øver mig i at tage min kostomlægning i små skridt og ikke gå op i hurtige resultater. De kilo, der er kommet på i løbet af mange år, må jeg ikke forvente at smide i løbet af en måned. Det er en længere proces, siger han, og derfor er opskrifterne i „Uden smør og fløde” heller ikke decideret slankende. Mere er der tale om fedtfattig mad, som passer til hans gastronomiske gemyt.
– Jeg synes jo tit, at fedtfattig mad er kedelig. Og hvis min gastronomiske glæde ikke bliver tilfredsstillet, holder mine forsøg på kostomlægning altså ikke længe. Så begynder jeg på unoderne.
Der har ligget noget selvterapeutisk i at finde på opskrifter, som booster smagen så meget som muligt, siger han. I den nye kogebog er der flere opskrifter fra de verdenskøkkener, som formår at give maden meget smag samtidig med et lavt fedtindhold, nemlig det thailandske og japanske.
Hans opskrifter er også præget af, at han går op i at bruge gode råvarer.
– De problemer, vi oplever i dag med overvægt, handler jo nok ikke alle om at skrue ned for smør og fløde. Jeg tror også, det handler om at skrue ned for halvfabrikata og færdigretter. Hvis man vælger at spise mindre, skal det, man putter i munden, være godt.

SE OGSÅ: Boost din forbrænding: Spis mere & tab dig

4 SLANKETIPS, DER VIRKER FOR MIG
1. Tre gode måltider
Jeg kan ikke finde ud af det med at spise mange små måltider i løbet af dagen. Det er nemmest for mig at holde mig til tre hovedmåltider, hvor jeg til gengæld spiser mig mæt.
2. Småsnacks er forbudt
Det gælder både kiks, slik og kage, men også frugt, som mange glemmer, at der er rigtig meget sukker i. Hvis man vil tabe sig, er det jo vigtigt at få stabiliseret blodsukkeret og ikke få for mange sukkerkick.
3. Planlægning af indkøb
Det har jeg været meget dårlig til. Jeg plejer at købe ind hver dag, og hvis jeg er uforberedt, foretager jeg ofte dumme impulskøb. Dem har jeg nu prøvet at begrænse, så jeg tilbringer mindst mulig tid i fristelsernes land.
4. Lav mad til flere dage
Og frys noget af den ned. Det betyder, at der er mange dage, hvor man ikke behøver tænke på, hvad man skal lave til aften.

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Hvilken kur virker bedst på 6 uger?

JAMES PRICES 3 LEVEREGLER
Jeg træner… på min motionscykel, som jeg forsøger at komme op på en halv time hver dag.
Jeg spiser … sundt og varieret og går op i gode råvarer. Jeg laver selv så meget som muligt fra bunden.
Jeg slapper af… med at se gode film og læse, især biografier, men også krimier. Det er også meditativt for mig at lave mad.

SE OGSÅ: Mød kvinden bag Green Kitchen Stories: "Jeg vil lave sund mad for alle"

SE OGSÅ: Få en god kondi - helt uden at løbe

SE OGSÅ: Nikolaj Kopernikus: "Jeg vil ud, hvor jeg ikke kan bunde"

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Læs mere >>

Ok