Er mørk chokolade sundt?
Foto: Getty | Chokolade indeholder en række sunde stoffer, men slanker det også – og gør dig klog? Få svarene her.
Hendes Verden

Er mørk chokolade sundt?

5 myter om chokolade: Gør det dig mere sund & slank?

Chokolade indeholder en række sunde stoffer, men slanker det også – og gør dig klog? Få svarene her.

Af Maiken Buchwald 10.feb.2017 Sundhed

Chokolade slanker – FUP!

Undersøgelser på Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet har vist, at mørk chokolade mætter meget – og langt mere end både lys og fyldt chokolade. Og en undersøgelse af 1000 amerikaneres spise- og drikkevaner har vist, at deltagere, som ofte hapsede et stykke chokolade, havde et lavere BMI end de øvrige. Men, at mørk chokolade mætter godt, betyder ikke, at chokolade er slankekost, understreger forskerne. Chokolade indeholder stadig meget sukker og fedt – og altså også mange kalorier.

Chokolade gør dig klog – FAKTA!

Data-analyser har afsløret, at jo mere chokolade, indbyggerne i et land spiser, desto flere Nobelpriser tildeles de – og at Schweiz, Norge og Danmark ligger i spidsen, både hvad angår chokoladespiseri og Nobelpriser i forhold til indbyggertallet. Og i en engelsk test gjorde chokolade studerende bedre til matematik. Forskerne tilskriver virkningen mørk chokolades høje indhold af flavonoider, nogle bittert smagende plantestoffer som ved at binde de farlige frie radikaler bremser aldringsprocesserne i både krop og hjerne.

SE OGSÅ: Så mange kalorier skjuler de "sunde" snacks

Mørk chokolade er sundere end lys – FAKTA!

Kakaomasse består af både fedtstof, kakaosmør og tørstof: kakaopulver. Det er i pulveret, de sundhedsfremmende flavonoider findes. Omvendt er kakaosmør meget mild i smagen og bruges derfor primært til fremstilling af chokolade. Jo lysere og blødere chokoladen er, jo mindre kakaopulver – og jo færre flavonoider – er der i, og i hvid chokolade er kakaosmør den eneste kakaoingrediens.

Chokolade forebygger huller i tænderne – FUP og FAKTA!!

Ganske vist indeholder chokolade både sukker og kunstige sødemidler, som ikke er godt for tænderne. Men et kemisk stof i kakao, theobromin, hjælper faktisk med til at holde bakterierne på tænderne i ave og modvirke plak. I en undersøgelse præsenteret på den amerikanske tandlægeforenings årsmøde sidste år, konkluderede forskerne ligefrem, at tandpasta med ekstrakt af kakaobønne er lige så effektiv mod huller som tandpasta med flour. Theodent, som kakaotandpastaen hedder, fås endnu ikke i Danmark.

SE OGSÅ: Hamp er den nye superfood

Chokolade virker opkvikkende – FUP!

Det er rigtigt, at der er lidt koffein i chokolade – men slet ikke i de samme mængder som i fx kaffe. I 30 gram mørk chokolade er der fx under 20 mg koffein og i lys chokolade kun omkring 5 mg (cirka det samme som i en kop koffeinfri kaffe). Til sammenligning er der cirka 100 mg koffein i en kop kaffe og 50 mg i en kop sort te.

Så mange kalorier er der i 100 gram chokolade:

Mørk: 536 kcal (2242 kj)
Lys: 543 kcal (2271 kj)
Fyldt: 465 kcal (1945 kj)

Kilder: Bogen “Naked chocolate”, netdoktor. dk, New England Journal of Medicine, womenshealthmag.com, gratis kalorietabel.dkTV2.dk, politiken. dk m.fl. 

SE OGSÅ: Test dig selv: Kender du dine vitaminer?

SE OGSÅ: Dans dig glad


Henter...