'
flere fibre
Foto: Getty | Spis flere fibre og undgå mavesmerter, ondt i maven og oppustethed
fit living

kur mod ondt i maven

Ondt i maven: En ændring i kosten kan hjælpe dig af med problemet

59 procent af danskerne døjer med ondt i maven. Er du en af dem? Nu er der fundet en løsning på ondt i maven, oppustethed og luft i maven.

Af Mette Kyvsgaard 10.maj.2017 Sundhed

Har du ugentligt mavepine, problemer med oppustethed eller har luft i maven? Så er du ikke alene. En ny undersøgelse viser nemlig, at 59 procent af danskerne døjer med disse problemer, og 20 procent af danskerne har problemer med hård mave, tynd mave eller forstoppelse.

Ifølge mave- og tarmspecialst Dennis Raahave, tyder de problemer, som danskerne beskriver i undersøgelsen, på manglende fibre i kosten:
"Får man for få fibre, er det med til at sløve tyktarmen og skabe ophobninger, og det resulterere i, at maven går i stå og man får maveproblemer," forklarer han. 

Ifølge Dennis Raahave, resulterer de manglende fibre i kosten ligeledes i, at man kan opleve en række ubehag som træthed, manglende koncentration og influenzasymptomer: 

"De symptomer er der ikke mange, der forbinder med maden, men de går altså hånd i hånd med eksempelvis manglende fibre", forklarer Dennis Raahave. 

Han anbefaler, at man ændrer sin kost og indtager flere fibre, da de er med til at sætte gang i tarmene og sørge for, at organerne i maven har de bedste vilkår for at fungere. 

 

8 sunde kostråd mod ondt i maven

  • Få fibre i din morgenmad
  • Spis grøntsager hver dag – pastinak, rosenkål, selleri, persillerod, ærter og broccoli indeholder flest fibre.
  • Spis frugt hver dag – hyben, solbær, rabarber, hindbær og pære indeholder flest fibre.
  • Spis magert kød - et større indtag fedt får mavesækken til at tønne sig langsomt, hvilket sløver fordøjelsen.
  • Vælg mælkeprodukter og ost med lavt fedtindhold.
  • Spis fuldkorn – gerne rugbrød.
  • Drik rigeligt med væske.
  • Spis fisk mindst én gang om ugen.

De officielle anbefalinger i Danmark for kostfibre angiver, at voksne skal have et dagligt indtag på mindst 25-35 gram fibre. Der er til sammenligning cirka 9 gram fiber i 100 gram groft rugbrød.

Eksperten

Dennis Raahave er dr.med., ph.d. og har arbejdet på Tarmlaboratoriet ved Kirurgisk Afdeling på Nordsjællands Hospital.

Undersøgelsen er betalt og igangsat af Arla Cultura. Der er foretaget 1.005 interviews på danskere i alderen 18-70 år. 


Henter...