Eksperten giver dig klar besked.
SPONSORERET indhold

Hvornår bliver angst unormalt?

Et vist niveau af angst er helt almindeligt.

Af:: Redaktionen Foto: Alamy
13. jan. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Af Jo Brandt 

En del går rundt og er lidt angste i det små, hvad enten det gælder helbred, potentielle ulykker eller klodens tilstand, men hvornår går angst fra at være helt normal til at være sygelig – og dermed noget, der bør behandles?

LÆS OGSÅ: Tre årsager til at dine nytårsforsæt aldrig lykkes

– Det gør den, når den har varet over en vis tid, eller ­hæmmer en så alvorligt, at den går ud over ens mulighed for at passe et almindeligt liv, forklarer Anne Lindhardt, der er psykiater og formand for Psykiatrifonden, og uddyber:

– Når det kommer til angsttilfælde, der vel nok er den mest alvorlige form for angstlidelse, hvor man blandt andet ­oplever hjertebanken og kan have en fornemmelse af at ­blive kvalt, siger man, at man skal have haft fire anfald ­inden for fire uger.

LÆS OGSÅ: Er du ofte bekymret? Så er du måske mere intelligent end andre

– Eller også kan det være sådan, at angsten afholder en fra at gå ud og begrænser en, så man f.eks. ikke tør gå i ­biografen eller ned for at købe ind og til sidst bare holder sig hjemme. Eller det kan være, at man er så bange for, at der skal ske ens børn noget på vej til skole, at man stadig kører dem, selvom de er 14-16 år. Det vil være sygeligt, siger hun og fortæller, at angst sagtens kan præge en stor del af ens liv, uden at det vil blive defineret som sygt.

– Det kan godt være, at angst fylder meget i ens liv, men hvis det ikke hæmmer en eller har stået på i et vist ­tidsrum, kan det ikke betegnes som sygdom, men derfor kan det stadig være belastende, og så er det op til en selv at få ­noget hjælp f.eks. af en psykolog, siger hun og henviser ­også til Psykatrifonden.dks "mentale motionscenter", hvor man kan finde redskaber til at håndtere sin angst.

Et vist niveau af angst er dog ifølge Anne Lindhardt helt normalt – også selvom det ikke er rart.

– Bekymringer har vi alle i varierende grad, hvor vi ­stopper op og kan få en følelse af panik, hvad enten det handler om det, der sker ude i verden, eller om børnene er kommet godt i skole.

LÆS OGSÅ: Følg mavefornemmelsen – også på arbejdet

LÆS OGSÅ: 14 simple råd: Sådan kommer din krop i balance

LÆS OGSÅ: 10 tips, der giver overblik i 2016