Find kærligheden
SPONSORERET indhold

Kan man lære at finde kærligheden?

Sidsel Edifix Riemenschneider tog på kursus i at åbne sig for kærligheden og lærte nok om sig selv til, at kærligheden fandt vej (tilbage) til hende.

Af:: Louise Taarnhøj Foto: Alamy
10. okt. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Når weekendens festligheder ikke bragte den udkårne til dit dørtrin, og søndagstristessen får dig til at længes efter en kæreste, kan det godt føles, som om det er helt op til tilfældighederne, om du finder kærligheden. Som om du intet har at skulle have sagt, ingen knapper at skrue på og ingen ­facitlister at følge.

Men det er ikke helt rigtigt, mener coach Marie-Louise ­Bregendahl, som lever af at lære kvinder, at de selv kan gøre noget for, at kærligheden finder vej til netop dem.

− Mine mange års erfaring som coach sat sammen med min egen livserfaring har givet mig værktøjer, som jeg gerne vil lære videre til mennesker, der ønsker at ændre noget i ­deres liv. Det er fristende at sige, at alle kursusdeltagerne finder en kæreste, når kurset er slut – men det er faktisk ikke det, det handler om. Succeskriteriet er at vide, hvad det er, du ­gerne vil have, for så kan du bedre genkende det, når du møder det. Forelskelse kan du ikke styre, men du kan stadigvæk godt styre, om du kaster sig ud i noget, der er godt eller dårligt for dig, forklarer Marie-Louise Bregendahl.

Hun arbejder med mentaltræning som værktøj og afholder kurser for singlekvinder, som skal lære dem, hvordan deres handlingsmønstre er, og hvordan de kan ændre dem. Det er nemlig et godt sted at starte, hvis man føler, at kærligheden er en svær størrelse.

− Min tese er, at alt hænger sammen, og det går jeg meget op i. Hvis der er noget i dit liv, du synes ikke fungerer, må du arbejde med både krop, sind og psyke for at ændre det, forklarer Marie-Louise Bregendahl.

LÆS OGSÅ: Sig tak og bliv lykkelig

Vi har ikke tid til at stå stille
Marie-Louise Bregendahl har i sit arbejde med at coache kvinder lagt mærke til, at vi er mestre i at pakke os selv ind og glemme vores egne behov – og for nogle betyder det, at vi ikke går efter kærligheden.

− Vi har en tendens til ikke at stoppe op og mærke efter – vi har så travlt, at vi glemmer os selv. Derudover har vi så meget bagage med os, at vi ubevidst kommer til at tiltrække en hel masse, der er dårligt for os, fordi vi fokuserer på det, vi ikke vil have. At ændre det kræver, at du stopper op og arbejder med dig selv, forklarer Marie-Louise Bregendahl.

Tinder og andre dating-apps har ikke gjort det lettere for os at navigere i kærlighedslandet, for her er der netop ikke tid til at stoppe op og mærke efter, mener hun.

− Der er for mange muligheder for os, og vi har med dating-apps fjernet muligheden for at give et potentielt forhold tid til at udvikle sig.

Drop offerrollen
Udover at tankerne skal ændres, så vi kan lære at tiltrække det, der er godt for os, så skal kroppen også behandles godt. Derfor er der trænings- og ernæringseksperter tilknyttet kurset. I kursets fire moduler underviser Marie-Louise Bregendahl i emner som frygt, hormonmad, sårbarhed og visioner for fremtiden. Hun slår fast, at vi selv har alle svarene – vi skal bare blive bedre til at lytte til vores mavefornemmelse og vores intuition.

− Nogle gange er vi ikke særlig søde ved os selv. Vi lukker af for muligheden for at få kærligheden ind i vores liv, og nogle er måske endda bange for kærligheden, for her skal man jo stå til ansvar over for et andet menneske, og se sig selv i øjnene. Og så er vi rigtig gode til at placere os selv i en offerrolle, hvor vi ikke selv gør noget for at ændre vores liv. Vi er bare frustrerede, fordi tingene ikke er, som de skal være. Men for at kunne ændre på noget, skal du ændre den måde, du anskuer livet på – og så turde kaste dig ud i det, som du gerne vil have ind i dit liv, forklarer Marie-Louise.

LÆS OGSÅ: Sådan genopdager du de sider, du ubevidst har pakket væk, siden du var barn

Sidsel fandt sig selv – og kærligheden
38-årige Sidsel Edifix Riemenschnieder har fulgt Marie-Louise Bregendahls kursus. Hun var netop gået fra sin kæreste og var midt i en omvæltende og forvirrende periode i sit liv, hvor hun blev nødt til at kigge indad.

− Vi kommer alle sammen ud for større eller mindre kriser gennem livet. Det er hårdt, men det er også her, vi kan lære noget. Jeg var klar til at kigge på, hvad jeg kunne gøre for at tiltrække den slags mennesker, som er gode for mig. Jeg elskede min kæreste, men var gået fra ham, fordi vores forhold bare ikke fungerede. Så jeg ville så gerne se på, hvad jeg selv kunne gøre for at skabe et godt liv. Jeg har altid været stærk og aldrig taget offerrollen på mig, men jeg kunne mærke, at det var tid til, at jeg tog mig lidt af mig selv.

Hårdt at se sig selv i øjnene
Efter det første kursusmodul var Sidsel helt drænet for energi, fordi det havde sat så mange tanker i gang om hendes liv.

− Det var fantastisk, men også hårdt. Jeg fik klare indblik i situationer tidligere i livet, hvor jeg har fulgt et forkert handlingsmønster, og jeg havde brug for en coach, som kunne ­give mig nogle redskaber til at komme videre og skabe nye, mere hensigtsmæssige mønstre, forklarer Sidsel og tilføjer, at det ikke handler om at lave om på sig selv, men om at ­acceptere sig selv og definere ens ønsker for, hvad man gerne vil have i sit liv.

− Jeg fik en gigantisk krise, da jeg blev single, for jeg havde ­altid været noget for andre – hvem var jeg nu? Der var ikke andre end mig selv, som jeg kunne gøre glad, og det kunne jeg ikke helt finde ud af. Men det er så vigtigt, når man gerne vil have kærlighed i sit liv, forklarer Sidsel.

Havde aldrig stillet krav
Midt under kurset besluttede Sidsel sig for at gå tilbage til ekskæresten. Hun havde fundet ud af, at noget af det, der ikke fungerede i forholdet, sagtens kunne fikses, og hun kunne selv være en stor kilde til ændringen.

− Under kurset lyttede jeg til min mavefornemmelse, og det kan nogle gange godt være hårdt, for den fortæller dig jo – hvis du kan finde ud af at lytte – hvad der er bedst for dig. Da min kæreste og jeg gik fra hinanden, var det helt sikkert det rigtige at gøre. Men jeg kunne efterfølgende mærke, at det også var rigtigt at tage ham tilbage, fortæller Sidsel.

Under kursets andet modul fik deltagerne stillet den opgave, at de skulle prøve at træde ud af deres comfortzone. For Sidsel betød det, at hun skulle stille krav og sætte grænser for sin kæreste. Hun begyndte med at kræve, at han holdt op med at komme for sent til deres aftaler. Altid havde hun sagt pyt, men hun kunne alligevel mærke, at hun blev skuffet, når han ikke kom til tiden. Og det ændrede sig, da hun satte en grænse.

− Jeg stod i mit vindue og kunne se, at han parkerede sin bil foran lejligheden 10 minutter før, han skulle være her. Men han blev siddende og ringede først på præcis klokken 18, som vi havde aftalt. Han kom til tiden, men det var ikke det, det handlede om. Det handlede om, at jeg selv stillede krav, som blev mødt. Jeg har altid gået meget op i, hvordan andre mennesker har det, og det er selvfølgelig ikke skidt, men nu begynder jeg at lære, at jeg også skal have det godt, og at der ikke kommer noget dårligt ud af at stille krav, fortæller Sidsel.

LÆS OGSÅ: Derfor bliver dit liv bedre, hvis du træner din kreativitetsmuskel

Kærlighed til krop og psyke
Kurset er slut, og Sidsel er stadig sammen med sin kæreste. Ud over redskaber til at identificere, hvad der er godt og skidt for hende og mærke efter, hvad mavefornemmelsen siger, har hun fundet ud af, hvordan hendes krop og fysiske velvære kan få et skub i den rigtige retning.

− Vi har talt meget om kost og den måde, vi behandler vores krop på. Der ligger så mange følelser i at spise, og ved at give sig selv god og nærende mad, giver man også sig selv kærlighed. Men noget af det, som jeg kommer til at bruge meget, er vejrtrækningsøvelser, som kan få mig til at slappe fuldstændig af, hvis jeg bliver stresset eller føler angst. Så står jeg med hænderne foldet på ryggen, strækker mig forover og lader hænderne falde med bagover, så jeg får åbnet op i brystkassen. Den øvelse giver en enorm ro og giver mig mulighed for at tænke rationelt, fortæller Sidsel.

Mere end et singlekursus
Flere af de andre kvinder på kurset er begyndt at date mænd, der er andre typer end dem, de tidligere ikke har kunnet fungere med. Og selvom kurset ikke giver kærestegaranti, er det en glædelig effekt, når der kommer kærlighed ind i kvindernes liv efter kurset, siger Marie-Louise Bregendahl.

− Når du tager på kursus, er det jo, fordi du mener, at du behøver hjælp til at finde kærligheden. Men der er nogle ting, der gerne skal være på plads, inden du kan møde en kæreste, der er god for dig. Og det er netop det, vi har arbejdet på her. Egentlig er det mere et livskursus end et singlekursus, fordi du lærer dig selv at kende og giver dig selv mulighed for at tiltrække den eller dem, som er gode for dig. Om det er ved at løsne op for nogle mønstre, som du har tilegnet dig ­gennem ­livet, eller om det er at tage vare på din sundhed gennem kost og motion – det er alt sammen med til at styrke dig selv og dermed muligheden for at finde kærligheden. De kursister, som er færdige hos mig nu, skal ud og arbejde på egen hånd, og det er i virkeligheden nu, det hele starter. De har fået
nogle redskaber, som de kan arbejde videre med, og det er det, jeg ønsker med det her kursus – at give folk mulighed for at komme videre til der, hvor de gerne vil være i livet, fortæller Marie-Louise. 

LÆS OGSÅ: Psykolog: Et stærkt fællesskab kan redde dig ud af kriser

LÆS OGSÅ: Maria-Therese blev syg af at please andre

LÆS OGSÅ: Hvem tør sige "Jeg elsker dig" først?