Blodsukker, energi, vægttab
Foto: Getty
Hendes Verden

Blodsukker, energi, vægttab

Spis dine tarme i topform & mærk alle fordelene

Vil du gerne tabe dig, have et stabilt blodsukker og være sprængfyldt med energi? Ja, så er løsningen måske at spise en kost, der fodrer de gode tarmbakterier og modarbejder de dårlige.

Af Irene Brøndum, Majbritt L. Engell og Oluf Borbye Pedersen 18.okt.2017 Sundhed

Gå grassat i grøntsager

De kostfibre, vi spiser, når vi putter ærter, asparges, kål eller løg på tallerkenen, kan ikke nedbrydes af kroppens egne enzymer. De fortsætter ufordøjede ned i tyktarmen, hvor de blandt andet binder galde og giftstoffer som tungmetaller og stegemutagener til sig, så din krop bliver afgiftet, og dit kolesteroltal holdes i balance. Nogle af fibrene har tilmed en præbiotisk effekt. Det betyder, at de fungerer som en slags madpakke for de sundhedsfremmende bakterier, der bor i din tarm.

Skær ned for gluten

Celleforsøg tyder på, at gluten gør tarmvæggen utæt, så skadelige stoffer kan trænge ud i blodet. De kommende år vil formentlig afsløre, om forskerne får ret i deres antagelser. I mellemtiden vil vi gerne inspirere dig til ikke at tæppebombe din krop med gluten, da mange glutenholdige madvarer som kager, kiks, pizza og teboller under ingen omstændigheder gør noget godt for dig og dine tarmbakterier. Byt gluten ud med flere grøntsager.

To ben i stedet for fire

Spis så vidt muligt fjerkræ eller fisk frem for kød fra firebenede dyr. Kød fra firbenede fremmer nemlig tarmbakterier, som kan forvandle stoffer i kødet, der hedder L-carniti, til skadelige stoffer. Fjerkræ og fisk indeholder også L-carnitin, men mængden er langt mindre end den mængde, der er i for eksempel en oksebøf.

Go nuts

Nødder og mandler er spækket med fibre, der er de sundhedsfremmende tarmbakteriers favoritspise nummer et. Oven i hatten får du store mængder E-vitamin, B-vitaminer, jern, kalk, kalium, magnesium og supersunde fedtsyrer. Spis gerne mange forskellige nødder. De har nemlig ligesom grøntsagerne hver deres fortrin. Brug dem til gratinering i stedet for rasp, drys dem på morgenmaden eller lad dem agere knasende næringsrigt pift i dit brød og dine salater.

Stop småspiseriet

I stenalderen var det fedt og sødt, der motiverede os til at jage føde, og det er desværre stadig de kalorierige fødevarer, der frister din reptilhjerne, når din arm dykker ned i skrivebordsskuffen efter posen med pastiller, eller du står foran en fristende buffet. Problemet er bare, at du formentlig ikke skal ud og jage moskusokser hele eftermiddagen, men blot skal tilbage på kontorstolen og højst jagte musen rundt på skærmen. Derfor er det nødvendigt at slå autopiloten fra. Et par bolcher her, en håndfuld vingummier der, et kagefad på mødebordet og en småkage inden sengetid løber nemlig meget hurtigt op i 500 kalorier ekstra dagligt. Og for mange kalorier i maden skaber en ubalance i tarm-mikrobiotaen, uanset hvor de stammer fra. ∙

Tarme i topform

Artiklen her er et uddrag fra bogen ”Tarme i topform” af klinisk diætist Irene Brøndum, kostvejleder Majbritt Engell og forskningsleder Oluf Pedersen, Politikens Forlag, 270 kroner. Bogen er din guide til, hvordan du med helt almindelig mad kan forkæle de tarmbakterier, der arbejder med dig, og gøre livet surt for de bakterier, der modarbejder dig.


Henter...