Sådan undgår du at tage på i ferien
SPONSORERET indhold

Sådan undgår du at tage på i ferien

Skær træningen ned til en halv time eller 10 minutter, og slap så af med god samvittighed bagefter. Her er de nyeste og bedste fif til, hvordan du kan nyde din sommer og holde dig flydende.

Af:: Christina Bølling Foto: Trunk/Bulls Press
13. jul. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Vi vil svømme, lege og spille stangtennis i ferien, ikke svede tran i et halvtomt fitnesscenter. Har du det ikke også sådan? De fleste motionscentre skruer typisk ned for aktivitetsniveauet om sommeren, hvor 5-10 pct. af kunderne forsvinder ifølge Sofie Thrane-Nielsen fra fitness.dk, som har lanceret træningskonceptet "Open Air" i år for at motivere fitnesskædens medlemmer.

- Vi prøver at møde folk dér, hvor de allerhelst vil opholde sig fra april til august: nemlig udenfor. I de centre, hvor vi har muligheden, er en del hold simpelthen lagt ud i sommeren, siger hun.

LÆS OGSÅ: Brød gør dig tyk og andre myter om sundhed

En anden del af sommerplanen er, at træningen skal være hurtig ind – hurtig ud. De nye superintensive træningsformer som HIIT (High Intensity Interval Trainin) , CrossFit, bootcamps og CXWorx (som fokuserer på din core-muskulatur) er perfekt sommertræning i den henseende.

Du træner monsterhårdt i få sekunder eller minutter og forcerer pulsen op. Det sætter gang i præcis de samme fysiologiske og hormonelle processer, du ellers knokler i timevis for at opnå på løbebåndet eller i crosstraineren. Intens træning gør dig til en tjep 100-meterløber i stedet for maratonkvinde. Hos fitness.dk er de nye 30 minutters holdtimer baseret på intervaltræning (træn-pause-træn) populære i forhold til de normale 55 minutters hold, forklarer Sofie Thrane-Nielsen. Det gode ved HIIT-træning er, at du ikke behøver en instruktør.
 
Når du laver intervaltræning, hvor du skiftevis giver dig 100 pct. og holder pause, medfører det en eksplosiv efterforbrænding og løfter din kondition. Finten ved HIIT-træning er, at du ikke behøver en instruktør. Et ur kan være ret handy til at holde intervallerne, men du kan også bare lytte til kroppen. Køb evt. 7MTW, som består af tolv øvelser udført som intervaller med 30 sek. arbejde og 10 sek. hvile. Træn-kort-og-hårdt-princippet har i høj grad forskerne i ryggen. Senest applauderer den engelske læge og forfatter Michael Mosley i sin nye bog "Høj Puls", Politikens Forlag.

LÆS OGSÅ: Denne motionsform er den mest nydelsesfulde efter sex

Ifølge Mosley (og mindst 50 andre forskere og deres lange videnskabelige rapporter) træner vi alt for meget og forkert. Mosley har knækket koden og anbefaler 10 minutters intens træning (max. 16 minutter inkl. pause) tre gange om ugen frem for lange træningsseancer. Mosleys program ser således ud: Løb så hurtigt, du kan op ad en etagetrappe, og gå ned. Gentag dette i 4 minutter eller ca. 10 ture.

PS: Hvis du synes, du kender navnet Mosley et eller andet sted fra, husker du helt rigtigt. Det var nemlig Michael Mosley, der stod bag bestselleren 5:2 om periodisk faste. Og "Høj puls" er egentlig for vores motionsvaner, hvad 5:2 var for vores kostvaner sidste år: En nem genvej til den krop og sundhedstilstand, vi gerne vil have.


LÆS OGSÅ: A-Z GUIDE: Sådan kommer du af sted til træning

LÆS OGSÅ: Bootcamp: Mandagsmotivation!

LÆS OGSÅ: Chris MacDonald: Find din motivation til at løbe