Stress
SPONSORERET indhold

Sushikokkens bedste tips: Sådan finder du ro i en stresset hverdag

At være professionel sushikok kræver koncentration, fordybelse og ikke mindst ro. Her deler Zoë Escher, som er japansk uddannet sushikok, sake-sommelier og kendo-udøver, generøst ud af sine bedste tips til ro i en stresset hverdag.

Foto: Line Thit Klein
21. sep. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Af Zoë Escher

– Den verden, vi lever i, er i konstant forandring og udvikling. Der bliver stillet større og større krav til den enkelte på arbejdsmarkedet, og mange kæmper med at få en hverdag med mange aktiviteter ved siden af arbejdslivet til at hænge sammen. Det giver udfordringer for den enkelte, familien og familielivet.

I Danmark er der mange mennesker, som gennem hele livet har et stillesiddende job, hvor alle beslutninger træffes med hovedet. Men i hverdagens travlhed glemmer vi at stoppe og mærke efter i kroppen, om de beslutninger, vi træffer, nu også er de rigtige.

LÆS OGSÅ: Bridget er en Panodil mod selvværdssmerter

Et tænkt eksempel: Du har haft en uge, hvor du har været oppe adskillige i løbet af natten, fordi dit barn er vågnet og har grædt. Men selvom din krop skriger på søvn, når du går på weekend om fredagen, vælger du og din partner alligevel at gennemføre en middag fredag aften for tre vennepar, som I inviterede for flere måneder siden.

Der behøver ikke være noget i vejen med at handle sådan på den korte bane, men på den lange bane kan det føre til ubalance i dit indre og i sidste ende stress.

Det hele menneske
Japan er et land, som skiller sig markant ud fra resten af verden. Kulturen, livsstilen og japanernes tilgang til livet er fuldstændig fundamentalt anderledes, end vi for eksempel kender det her i Danmark.

Japanerne er et travlt folkefærd – de har faktisk har endnu mere travlt, end vi har i Danmark. En japansk familie holder 1-2 ugers ferie om året. Men selvom japanerne lever et travlt liv, er de den befolkning i verden der lever længst. Og det er ikke helt tilfældigt.

I Japan kigger man på det hele menneske, som består af kroppen, sindet og sjælen. For at du har en indre ro, skal der være balance mellem kroppen, sindet og sjælen. Denne tilgang til livet bliver styrket hos de japanske børn, helt fra de er 5-6 år. Børnene lærer gennem den japanske kampsport kendo at kontrollere egne følelser, styrke deres mentale sind og opnå indre ro og balance.

LÆS OGSÅ: Michelle Kristensen: Derfor skal vi dyrke yoga

Den japanske kultur er også kendetegnet af fordybelse. Japanerne bruger rigtig mange år på at blive dygtige til deres arbejde eller fritidsinteresse. Teknikker, der tager 20 år at mestre, indgår som en naturlig del af ens faglige og personlige udvikling, og det gælder både det japanske køkken, kampsport eller at klippe små bonzai-træer. Gennem denne form for fordybelse lærer japanerne at være 100 % tilstede i nuet og ikke bekymre sig om fortiden eller om fremtiden.
Selvom du ikke bor i Japan, er det muligt at få mere ro i hverdagen. Det handler om at give dig selv et lille pusterum i løbet af dagen. Og med "pusterum" mener jeg ikke et par timer på sofaen foran fjernsynet.

Zoë Escher er japansk uddannet sushikok. Foto: Jesper Hede. 

HER ER 3 NEMME TIPS TIL MERE RO I HVERDAGEN

Efter en travl dag på jobbet er de fleste typisk fyldt op i hovedet og trænger til en pause. Kroppen og sindet har brug for at stresse af. Det er meget fristende at sætte sig i sofaen, men det er ikke altid den mest hensigtsmæssige løsning. Det, du i virkeligheden har brug for, er at lave noget helt andet, hvor du er til stede i nuet.

1. Tag et bad

De fleste vælger at tage et bad om morgenen for lige at vågne og blive frisk og klar til dagen, der venter. Men nogle gange kan være en fordel at tage et bad, når du kommer hjem fra arbejde. Hvis du har en tendens til at tage arbejdet med hjem og til at gå og tænke på arbejdsopgaver hele aftenen, kan et bad give dig et tiltrængt pusterum: Alenetid, hvor kroppen er i fokus og får lov til at geare ned og finde sin naturlige balance.

Efter et bad tidligt på aftenen vil du også have nemmere ved at falde i søvn, og du vil vågne med fornyet energi den næste dag.

2. Gå en tur

I dag er der mange, som sidder det meste af dagen på et kontor. Derfor har kroppen brug for at blive rørt, når arbejdet er slut.

Du bør tage noget behageligt tøj på, som du føler dig godt tilpas i, og nogle praktiske sko, der egner til at gå en tur i en times tid.

Jeg vil anbefale, at du går en tur i naturen. Hvis du bor i en af de større byer, bør du lægge ruten forbi et grønt område, såsom en park eller en gangsti med træer. Mens du går turen, skal du prøve at lade være med at tænke på dit arbejde eller andre aktiviteter, som optager dig i din hverdag. I stedet bør du kigge på de smukke træer, du går forbi, og hvis der sidder nogle fugle i træerne og fløjter, så lyt til dem. Bemærk blomsterne og græsset. Læg mærke til om græsset er nyklippet og dufter. Læg mærke til vejret. Skinner solen? Kan du mærke varmen fra sensommeren på dine kinder eller blæser det lidt?

3. Meditation

Rigtig mange er fyldt op i hovedet, når de kommer hjem fra arbejde, og ofte venter der flere forskellige aktiviteter, så der er ikke rigtig tid til at tage en pause og slappe af. En meditation på kun 10 minutter kan gøre underværker for resten af din dag, fordi dit sind får et tiltrængt pusterum.

Sæt noget behageligt og afstressende musik på dit musikanlæg – for eksempel en CD med yogamusik. Sæt dig i en behagelig stol eller sofa, hvor du kan slappe af uden at falde i søvn. Luk øjnene og prøv at lade være med at tænke på dagens gøremål. I stedet bør du lægge mærke til din om vejrtrækning er overfladisk eller hurtig.

Sæt dig godt tilrette og tag 10 dybe vejrtrækninger igennem næsen, hold vejret i 5-8 sekunder og pust langsomt vejret ud gennem munden. Udover at kroppen finder sin naturlige tilstand for ro, så får du pustet gammel luft ud og tilført lungerne frisk luft.

Herefter er du klar til 10 minutters meditation. Sæt et stopur på 10 minutter, luk øjnene igen og prøv at tømme dit hoved for tanker, lade være med at tænke på noget som helst. Det er svært, men prøv at gøre et forsøg. Jo flere gange du forsøger at meditere uden at tænke, jo nemmere bliver det.

LÆS OGSÅ: Yoga & gravid: 6 øvelser, der styrker din bækkenbund

LÆS OGSÅ: Gåture gør dig slank og stærk

LÆS OGSÅ: Træk vejret rigtigt og undgå stress: Sådan gør du