din sundhed, sunde kvinder, sunde tests
SPONSORERET indhold

Test dig selv: Er du FOR sund?

Sundhed er godt - men det kan også blive for meget af det gode. Klik her og se, om du har for meget fokus på din sundhed.

Af: Redaktionen
25. nov. 2009 | Sundhed | Fit living


Bryder din verden sammen, hvis du bliver budt på et gammeldags rundstykke med tandsmør og ost eller en weekend uden motionscenter og smoothie? Så er du på vej over grænsen til usundhedsland. Ortoreksi er den fjerde spiseforstyrrelse efter anoreksi, bulimi og overspisning.

– Ortoretikeren har et tvangspræget forhold til sundhed, det er det kombineret med humørsvingninger, sorte tanker og angst, der adskiller hende fra en normal sundhedsbevidst person, siger ledende psykoterapeut Theresa Abegg fra Center for Spiseforstyrrelser i København N ved Søerne.

– Vi ser mange tilfælde, ofte med en blanding af ortoreksi og en anden spiseforstyrrelse. Det typiske er, at personer med spiseforstyrrelser fungerer fint i andre sammenhænge, men lige præcis når det gælder krop og sundhed, bliver hun trigget. Hvis vennerne kommenterer hendes spisevaner, kan hun finde på at udvandre fra en middag, siger Theresa Abegg.

Ortoreksi rammer typisk kvinder over 25, og behandlingen er kognitiv samtale- og kropsterapi, hvor de destruktive tanker og følelser bearbejdes. Se mere på abeggbro.dk

Test dig selv: Er du FOR sund?
En af de førende på området er den amerikanske læge Steven Bratman, der er forfatter til bogen ”Health food junkies”. Steven Bratman, har lavet denne test til sine patienter. Kan du svare ja til fire-fem af spørgsmålene, er du i farezonen for ortoreksi.



1. Bruger du mere end tre timer om dagen på at tænke på sund kost?



2. Planlægger du din mad flere dage frem?



3. Er du mere optaget af indholdet i det, du spiser, end i fornøjelsen ved at spise det?



4. Bliver din livskvalitet dårligere, i takt med at du bliver mere tilfreds med din kost?



5. Bliver din diæt hele tiden mere stram?



6. Fravælger du oplevelser med mad, du engang var glad for?



7. Får du et bedre selvværd, når du lever sundt?



8. Føler du skyld, når du spiser noget, som ikke er i din diæt?



9. Betyder din diæt, at du er socialt isoleret?



10. Når du spiser det planlagte, føler du så en fredfyldt følelse af kontrol?