Æblekage: Alle de bedste opskrifter

Hvis dit forråd af æbler er lige så stort som kagetrangen er, er det selvfølgelig æblekage, der skal til. Den velsmagende æblekage, der kan laves i både en rå og en bagt version, er en kage, der bringer nostalgien frem. Og så kan den laves helt som den, mormor lavede eller varieres, lige som du og dine medkagespisere bedst kan li’. Se de mange opskrifter på den klassiske kage her på siden, hvor vi har samlet de allerbedste af slagsen.

Læs mere

Æblehøsten har været god i år, og nu står du tilbage med flere kilo æbler. De bedste er spist, direkte fra træet, men der er stadig mange tilbage. De er måske endda allerede begyndt at blive lidt kedelige at se på. Det kan også være, at det er madæbler, for eksempel Belle de Boskoop- eller Bramley-æbler, du har liggende derhjemme. Æbler, der kalder på at blive brugt i en ret. Uanset hvad tilfældet er, så er det helt oplagt at bruge æblerne til en god æblekage. Hvem elsker ikke sådan en? Gør mormor kunsten efter og kreér en lækker æblekage med en af de mange søde opskrifter, du finder her  på ALT.dk.

Danske æbler er gode æbler

Her i Danmark kan vi måske ikke prale af at have et lige så bredt udvalg af frugter, som de kan sydpå, men til gengæld er de frugter og sorter, vi trods alt har, yderst velsmagende og nogle, de fleste kan lide. Æbler er bestemt et af dem. De er blevet dyrket i Danmark i mange, mange år – faktisk flere tusinde – og med velsmagende æblesorter som Ingrid Marie, Gråsten og Filippa, der alle er pæredanske, er det slet ikke så underligt, at udvalget af lækre opskrifter på dansk mad og bagværk med æbler er så stort. En af de måske største klassikere inden for den sidstnævnte kategori er æblekagen, der er et hit hos både store og små.

Den rå og gammeldags æblekage

Det er et spørgsmål om tid og køkkenkundskaber, og ikke mindst om smag, når det skal afgøres, om det er den rå eller den bagte version, der skal serveres. Den rå version, der også er kendt som ”gammeldags æblekage”, består af æblemos, der er lagt i lag med makroner – eller rasp – og flødeskum. Det er i hvert fald sådan, en klassisk, gammeldags æblekage typisk er sammensat. Den kan også laves med andre former for knas; for eksempel med ristede havregryn, i en mormoræblekage-version med gele, med havrekiks (og vaniljeyoghurt) eller for eksempel med rugbrødsdrys. Uanset hvilken af de gammeldags æblekage-versioner du vælger, er grundessensen æblemosen. Den er ganske let at lave selv. Se hvordan i vores basisopskrift på kogt æblemos, der giver dig én liter æblemos. Du kan naturligvis også lave æblekagen i en let udgave, hvis et mindre sukkerindtag, færre kalorier og fedtindhold er noget, du har for øje i din madlavning.

Bag æblekagen i ovnen

Navnet er det samme, men proceduren en helt anden. Hvis du ikke er presset af tid, og ovnen er varm, kan du naturligvis også lave en æblekage, der for alvor sparker r…. Den bagte æblekage kan ligeså varieres efter smag og behag – se bare de tre lækre bud på bagt æblekage, der alle er noget lidt udover det sædvanlige:

Husk at sørge for, at du har cremefraiche, vaniljeis, flødeskum eller lignende i køleskabet, når der skal en bagt æblekage på bordet til eftermiddags- eller aftenkaffen. Det er nemlig et vaskeægte must at servere til.

Bagværk med æbler – en stor familie

I familie med den gammeldags og rå æblekage er de to forskellige desserter triflien og bondepige med slør. Sidstnævnte adskiller sig fra den almindelige gammeldags æblekage ved, at makronerne eller raspen, der udgør det søde knas, her er udskiftet med rugbrød. Når man siger ”kage med æble”, er det naturligvis ikke kun den gammeldags og den bagte æblekage, der hører under. De er blot to af mange udgaver inden for bagværk, hvor æbler udgør en af hovedpersonerne. Æbletærter er ikke mindst værd at nævne her. Se også alle de mange andre opskrifter, vi har på bagværk med æbler i forskellige afskygninger. Det gælder blandt andet denne Æble-karamel-tærte med rosmarin eller disse lækre æbleboller med sesamfrø.