Livet efter endt uddannelse kan være meget forvirrende
Foto: Getty Images

Nyuddannet arbejdsløs

10 ting, jeg har lært om at være nyuddannet og arbejdsløs

Du hader det og elsker det på samme tid.

KLUMME: Fem års studier er endelig forbi. Faktisk fem og et halvt, hvis man lige tæller det semester med, hvor jeg var ude og dygtiggøre mig i den virkelige verden med praktik. Mens jeg har slidt med semesteropgaver, store mængder af læsning og et konstant pres over eksamen, har der dog hele tiden været et lys for enden af tunnelen: VOKSENLIVET!

LÆS OGSÅ: Sådan forhandler du lønnen, du fortjener

Åh, hvem der dog kunne stå op hver morgen og føle, at man gjorde en forskel på arbejdspladsen, og hvem der bare slap for at leve på et skrabet SU-budget og kunne gå ud at spise en gang imellem uden at være bekymret over regningen. Nu er det min tur til at nyde livet og til at tjene de store penge. Der er bare lige én ting... Hej arbejdsløshed! Som ung og forholdsvis uerfaren er det ikke altid, at jobbene hænger på træerne, og nu mærker man måske konsekvensen af at læse det, der interesserede dig og ikke det, der havde størst jobgaranti. En helt nyt liv i dagpengeland åbner sig for dine fødder, og her er lidt om, hvad jeg er lært af den nye verden.

LÆS OGSÅ: "Danske mænd er elendige til at date - og 4 andre ting, der gør det svært at være udlænding i Danmark"

1. For det første: Det hedder ikke 'arbejdsløs'.
Du er ledig eller du er jobsøgende! Det andet lyder åbenbart som om du er doven og ikke gider besvære dig med at finde et job.


 

via GIPHY2. Du bliver mere tilbøjelig til at lyve.

Når du møder nye mennesker, er du stadig studerende eller også er dit tidligere job pludselig blevet dit nye fuldtidsjob. For hvor fedt er det lige at fortælle, at man er arbejdsløs, undskyld, ledig, når man gerne vil imponere sit nye bekendtskab.

 

via GIPHY

3. Du kommer i bedre form.
"Godmorgen, verden. Hvad skal jeg lave i dag? Nå, ingenting. Jamen, så smutter jeg da bare ned i fitnesscenteret i stedet." Når dagene nu ikke længere fyldes ud med travlhed og praktiske opgaver, bliver motionen din nye bedste ven.
 

via GIPHY

4. Du fortæller alle der gider høre på det, hvor meget du gerne vil have et job.
Når du så kommer i aktivering efter tre måneders arbejdsløshed, drømmer du bare om at komme hjem til sofaen og Netflix igen, og sådan kan det skifte flere gange i løbet af den tid, du er ledig. Åh, det nye liv er forvirrende.

LÆS OGSÅ: 9 ting, der pludselig går op for dig, når du er i 20'erne

via GIPHY

5. Du er stadig fattig!
Som nyuddannet får du den lave dimittendsats, som ikke svarer til meget mere end hvad du fik i SU og på studiejobbet tilsammen, men nu stiger dine udgifter, for pludselig skal du også betale til a-kassen og andre voksenting. Det sker gerne samtidig med, at din iPhone vælger at gå på pension og så løber du selvfølgelig også tør for alle dine uundværlige skønhedsprodukter.
 

via GIPHY

6. Du bliver pludselig misundelig på alle de nye studerende, der først skal ud i ledigheden om fem år.
Selvom det kun er tre måneder siden, at du afleverede speciale og var så studietræt, at du svor, at du aldrig ville åbne en bog igen, virker det trygge studieliv alligevel lidt tillokkende.

 

via GIPHY

7. Du bebrejder sig selv, at du ikke lavede flere relevante ting ved siden af studiet.
Ud over din plads i festudvalget, dit arbejde som tutor og de to jobs ved siden af al forberedelsen til studiet, kunne du da godt lige have lavet noget frivilligt arbejde, ikke?

 

via GIPHY

8. Du føler dig hele tiden småstresset.
Du bliver utrolig lettet hver gang de påkrævede jobansøgninger er sendt afsted og Jobnets hjemmeside med stillingsopslag er tjekket. Men kun indtil en ny uge begynder, for så starter det hele forfra.
 

via GIPHY

9. Du kommer meget tæt på dine naboer.
Nu hvor du er så meget hjemme, lærer du de andre beboere i opgangen meget bedre at kende. For eksempel smækker de med døren i lejligheden ved siden af kl. 7.00 om morgenen og vækker dig. Kl. 7.30 bliver du så igen vækket af rungen i opgangen, da damen på 2. sal klikker ned ad alle trapperne med sine høje sko. The struggle is real!

 

via GIPHY

10. Du bliver enormt navlepillende.
Før havde du eksamen, arbejde og nye oplevelser at tænke på, men nu hvor du er isoleret derhjemme, handler alt i din verden pludselig om det. Det betyder at de små ting, der før var ligegyldige, kommer til at fylde ret så meget. Så laver du måske en liste over, hvad du lærer af at være arbejdsløs. Ups, nej, ledig!

 

via GIPHY

 

LÆS OGSÅ: "Jeg frygter, at jeg aldrig kan forelske mig igen"


LÆS OGSÅ: 15 uundværlige ting til din efterårsgarderobe

LÆS OGSÅ: Mille har som den første redesignet Mads Nørgaards ikoniske bestseller - og den bliver revet væk

Mette Kadziola

Er 26 år.

Nyuddannet cand. mag. i dansk med profil i medier og kulturformidling.


Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur