Guide til Samsø
SPONSORERET indhold

Det skal du opleve på Samsø: Få 10 skønne tips her

Samsø er essensen af dansk sommer med sit kuperede landskab, pittoreske landsbyer, strande i flere verdenshjørner, simple vejboder og nyopgravede kartofler. Her følger ti tip til et herligt ophold på den uimodståelige ø.

Af:: Jesper Møller Foto: Jesper Møller, Jeanette Philipsen, Visit Samsø m.fl.
29. jun. 2022 | Livsstil | Hendes Verden

1. Husk snøreskoene

Samsø 5.jpg

Når du pakker rejsetaske, så husk et par gedigne vandresko. Begiver du dig ud på øens vandrestier, kan du nemlig inhalere den underskønne natur på nært hold. Samsøs ypperste vandreområde finder du på øens nordspids i form af Nordby Bakker med fire afmærkede ruter på mellem 4,5 og 8,5 kilometer. Undervejs passerer du kløfter, store engarealer, blomster, stejle skrænter og græssende husdyr – og må gøre holdt ved den ene betagende udsigt efter den anden, ikke mindst fra det 64 meter høje Ballebjerg, som er Samsøs højeste punkt.

LÆS OGSÅ: 6 luksussteder, hvor du kan overnatte i "det fri"

2. Hovedstad i miniformat

Samsø 4.jpg

Mens der ikke sker så frygtelig meget i byen om vinteren, for­vandler Ballen sig i sommerhalvåret til Samsøs ubetinget førende turistby. Gaderne summer af liv og leben, og butikker og restauranter byder sig til. Ballen er med andre ord oplagt, hvis du ønsker en mere livlig ferie. Glem ikke at lægge vejen forbi Ballen Havn, der med 300 pladser er Samsøs suverænt største.

3. Spring i bølgen blå

Samsø 7.jpg

Samsø ligger ikke overraskende omgivet af blåt hav og har derfor en række for­skelligartede strande. Du finder både sand- og stenstrande, dog med en overvægt af de første, og en del af dem er lavvandede og dermed vældig børnevenlige. Bade kan du på både øst- og vestsiden af Samsø, hvilket er en stor fordel, for så kan du selv bestemme, om du ønsker pålands- eller fralandsvind, og øen er ikke bredere, end at du ubesværet kan komme fra den ene kyst til den anden. I Sælvig-bugten på vestkysten finder du en syv kilometer lang sandstrand, nogle steder bredere end andre. Andre populære strande er ved Ballen, Besser og Nordby.

4. Idyl for alle pengene

Samsø 2.jpg

Blandt Samsøs eventyrlige småbyer hæver en enkelt sig over de øvrige, når det handler om ferieidyl, nemlig Nordby. Som navnet antyder, er byen øens nordligste, og så er den som importeret fra en Morten Korch-film med sit store gadekær, sine smalle gyder og adskillige bindingsværkshuse. Især gadekæret, hvor de lokale ænder nyder tilværelsen med egen hytte midt på vandet, er et hit blandt besøgende. Byens andet vartegn er et gult klokketårn fra 1857, som i dag er fredet. Det samme gælder fire gamle brønde i centrum af byen, der står som et symbol på fortidens landsbyliv.

5. Gang i bindingsværket

Samsø 22.JPG.jpg

Er du til landsbyliv med bindingsværksidyl, er du gået i havn det helt rigtige sted, for på Samsø slår koncentrationen af bindingsværkshuse nok noget nær danmarksrekord. Om sommeren er bindingsværket de fleste steder flankeret af stokroser og i massevis af andre farverige blomster. Med andre ord er idyllen uovertruffen. I øvrigt er en del af de fuglekasser, beboerne har hamret op, også udført i bindingsværk, så selv de samsiske fugleunger vokser til i bedårende rammer.

6. Smag på Samsø

Samsø 27.jpg

Samsø er en frodig ø, og det er ikke blot øens storbønder, der dyrker jorden. En del af de lokale har også fingrene i mulden, og overalt ser du om sommeren små boder langs vejene, hvor friske bær og grøntsager falbydes – det gælder ikke mindst kartofler, asparges og jordbær. Du finder også flere gårdbutikker på øen, og her kan et besøg hos Samsø Bær anbefales. Hver onsdag samt efter aftale kan du få en rundvisning på de frugt- og bærbugnende marker, og den guidede tour følges naturligvis op med masser smagsprøver, blandt andet på hjemmelavet marmelade, saft, koldpresset rapsolie og et utal af snapse. Samsø Bær holder til i Sildeballe.

7. Halløj på badehotellet

Samsø 14.JPG.jpg

Er du til fredelige omgivelser med køn natur – garneret med lækre værelser, god udsigt og smagfuld mad – så tjek ind på Samsø Badehotel. Hotellet er et tidligere landsted og er blevet renoveret og udbygget flere gange – senest denne vinter – og råder nu over 22 værelser samt to såkaldte glampingtelte. Fra adskillige værelser samt hotellets terrasse får du et ene­stående kig ud over den natur, der omgiver hotellet på alle sider. Her er frit udsyn til havet, til marker og til græssende køer, og både harer og flere fuglearter lægger jævnligt vejen forbi. Trods navnet ligger Samsø Badehotel ikke helt ud til vandet, men stranden er i gå-afstand, og fra både den og terrassen beværtes du med pragtfulde solnedgange.

LÆS OGSÅ: GUIDE: 22 steder, du skal spise frokost i København

8. Få noget i skrutten

Samsø 17.jpg

Såfremt man spiser dårligt på Samsø, er man selv ude om det, for det er ikke svært at finde særdeles gode restauranter. Hovedparten gør en dyd ud af at kokke­rere af øens egne frembringelser, og udvalget er stort. Den berømte Samsø-kartoffel er et must, men lokale bær og grøntsager, samsisk kødkvæg og friskfanget fisk fra Kattegat fylder også på menukortene. Blandt mange nævneværdige kan fremhæves Restaurant Strandlyst og Restaurant Behrnt på Ballen Badehotel. Er din tand sød, så sving inden om Casa Tua i Nordby, som serverer hjemmelavet økologisk gelato – som smager, så englene synger. Husk at toppe din is med stedets særlige mousse, som er mindre sød end guf og smager fortrinligt.

9. Et herligt vue

Samsø 11.JPG.jpg

Samsøs kuperede landskab giver talrige muligheder for at falde i svime over ud­sigten over den naturskønne plet midt i Kattegat. Det kunne være fra en bænk i Nordby Bakker, fra toppen af Vesborg Fyr på øens sydvestlige spids, for foden af den gamle Kolby Mølle eller fra udsigtstårnet i Besser. Det er bare at vælge – eller prøve dem alle. Det herlige ved Samsø er, at øen er så overskueligt lille, at du ikke behøver at gå glip af noget.

10. Øen rundt på to hjul

Samsø 9.jpg

Samsø måler syv sølle kilometer på det bredeste sted og 28 på det længste, og de beherskede afstande gør øen perfekt at cykle på. Lejer du en jernhest for en dag – og er bentøjet ellers i nogenlunde stand – når du at indtage meget af øen. Omvendt er der terræn til flere dages cykling, hvis du tager det mere gelinde. Selv i højsæsonen er der kun få biler på vejene, og ellers kan du bare tage nogle af de mange cykelstier. En spøjs bonus er, at du er garanteret fri for at stoppe for rødt, da der ikke findes et eneste lyskryds på Samsø.

Anbefalet til dig