11 store filmperler til helligdagene
Film: Rose

11 store filmperler til helligdagene

Vi bliver i denne måned beriget med et par skønne, tiltrængte helligdage, som de fleste bruger på at lade op. Hvis du bedst gør det i sofaen med en film, så er her et par gode, aktuelle bud på, hvad du kan se – om det er som familie, par eller til en afslappende soloaften.

Majs skønne helligdage er over os! Og tiden skal ikke spildes. Bank sofahynderne igennem, åbn terrassedøren, tag dynerne ind i stuen og giv dig selv lov at se en god film, lige når du vil på dagen! For du har fri og tid!

Her er 11 filmperler med lidt for enhver smag; drama, komedie, romantik og prisbelønnede animationsfilm til børnene. God fornøjelse.

Trøffeljægerne fra Piemonte – se den allerede nuthe-truffle-hunters.jpg

Dybt inde i skovene i Piemonte i Italien jager en håndfuld mænd, halvfjerds eller firs år unge, den dyre, hvide Alba-trøffel, der indtil videre har modstået samtlige forsøg på at lade sig dyrke. De er ubebyrdet af mobiltelefoner eller internettet og vælger i stedet lave deres mad selv. Efterspørgslen på hvide trøfler stiger hvert år, selvom udbuddet falder. Som resultat af klimaforandringer, skovrydning og mangel på unge afløsere, er trøffeljægernes hemmeligheder mere efterspurgte end nogensinde. Men som det bliver tydeligt, besidder disse aldrende mænd måske noget, der er meget mere værd end en dyrebar delikatesse? Nemlig hemmeligheden bag et rigt og meningsfyldt liv.

‘Trøffeljægerne fra Piemonte’ er instrueret af Michael Dweck. Den har blandt andre Gregory Kershaw, Pierro Botto og Sergio Cauda i de bærende roller.

Se filmen her.

Du som er i Himlen – se den allerede nudu-som-er-i-himlen.jpg

Det danske drama 'Du som er i himlen', som er baseret på den danske romanklassiker ’En Dødsnat’ fra 1912, fortæller historien om 14-årige Lise, som er den ældste i en søskendeflok på en gård i 1800-tallet. Hun er også den første i hendes familie, der får chancen for at komme i skole, men tingene ændrer sig for Lise, da hendes mor går i fødsel, og det hurtigt viser sig, der er noget galt, og hun kan ende med at blive kvinden i huset. 

’Du som er i Himlen’ er instrueret af Tea Lindeburg, der bl.a. har stået bag Netflix-serien ’Equinox’. Den har blandt andre Flora Ofelia Hoffman Lindahl, Ida Cæcilie Rasmussen og Palma Lindenburg Leth i de bærende roller.

Se filmen her.

Pil’s eventyr – se den 2-5pil.jpg

I denne animationsfilm for hele familien følger vi den forældreløse Pil, der bor på gaden i middelalderbyen, Tågeborg, sammen med sine tre tamme væsler. For at overleve, stjæler hun mad fra den onde guvernør Tristains slot. Men da hun en dag bliver opdaget, forklæder hun sig som prinsesse for at undslippe vagterne. I et forsøg på at flygte fra slottet, begiver hun sig ud på et farefuldt eventyr, som betyder, hun er dømt til at redde kongeriet.

’Pil’s eventyr’ er instrueret af Julien Fournet. Det er blandt andre Karoline Hamm, Esben Dalgaard Andersen og Allan Hyde, der lægger danske stemmer til animationsfigurerne.

Se filmen her.

Spencer – se den 9-5Spencer-4.jpg

I portrætfilmen ’Spencer’ om prinsesse Diana får vi et indblik i den stramme royale julerutine med store middage, fasanjagt og ligegyldig snak. Et spil, som Diana kender, men ikke altid kan finde sin plads i. Denne jul vil alting blive anderledes.

I Spencer kommer vi under huden på Diana. Det er fortællingen om, hvad der måske skete i de definerende dage omkring hendes ægteskab.

’Spencer’ er instrueret af chilenske Pablo Larraín. Det er Kristen Stewart, der er blevet rost for sin store præstation i filmen som Diana. I de bærende roller er også Sally Hawkins, Sean Harris og Jack Farthing

Se filmen her.

Robotbror – se den 9-5Robotbror-1.jpg

I dette humoristiske familiedrama er klimaproblemerne snart løst i nær fremtid, og alt er lyst og grønt. Alle børn har tilmed deres egne robotter som personlige assistenter, men 11-årige Alberte har dog en forældet én af slagsen, og hun føler sig udenfor.

Populariteten vender dog, da hun i fødselsdagsgave får den nyeste humanoid-model. Konrad er den mest livagtige robot, der til forveksling ligner et menneskebarn. Som tiden går, begynder Alberte at føle en ægte forbindelse til Konrad – men kan man overhovedet være venner med en robot?

’Robotbror’ er instrueret af Frederik Nørgaard. Den har blandt andre Selma Iljazovski, Philip Elbech Andresen og Lars Brygmann i de bærende roller.

Se filmen her.

Tag min hånd – se den 9-5Tag-min-haand-5.jpg

Med udsigter til at blive forfremmet til overlæge er livet godt for Maja i denne romantiske komedie. Hun bor sammen med sin mand, Claes, og teenagesønnen Magnus i et skønt hus, der snart får en flot dyr tilbygning. Men så vil Claes skilles.

Maja må genvinde styringen over sit eget liv med en skrantende økonomi, en ung elsker og en teenagesøn i problemer.

’Tag min hånd’ er instrueret af Lars Kaalund, og det er hans debut som spillefilminstruktør. Den har blandt andre Mille Dinesen og Ulrich Thomsen i de bærende roller.

Se filmen her.

Rose – se den 16-5rose2.jpg

Året er 1997. Inger, hendes søster Ellen og svoger Vagn er på bustur mod Paris. Bussen har knap nået motorvejen før Inger delagtiggør resten af selskabet i sin sindslidelse - og turen til byernes by bliver en uge de aldrig vil glemme. For Inger har en skjult dagsorden for turen, og ved ankomsten indleder hun jagten på en tabt kærlighed. Rose er en stærk og hjertevarm fortælling om familie, kærlighed og om, at intet er, som man tror ved første øjekast. Den er Niels Arden Oplevs hidtil mest personlige film og er baseret på virkelige hændelser.

’Rose’ er instrueret af Niels Arden Oplev. Den har udover Sofie Gråbøl også Søren Malling, Lene Maria Christensen, Peter Ganzler og Anders W. Berthelsen i de bærende roller.

Se filmen her.

The Lost Leonardo – se den allerede nuthe-lost-leonardo.jpg

Her er historien bag Salvator Mundi - det dyreste maleri, der nogensinde er solgt. Maleriet blev solgt for 450 millioner dollars, og det hævdes at mesterværket er malet af Leonardo da Vinci. Men da prisen stiger, gør spørgsmål om maleriets ægthed også. Er dette faktisk af Leonardo - eller ønsker visse magtfulde personer det bare? The Lost Leonardo belyser de skjulte dagsordener for verdens rigeste mænd og mest magtfulde kunstistitutioner.

‘The Lost Leonardo’ er instrueret af Andreas Kofoed. Den har blandt andre Doug Patteson, Maria Teresa Fiorio og Kenny Schacter i de bærende roller.

Se filmen her.

Vildmænd – se den allerede nuvildmænd.jpg

I denne sorte komedie skrider Martin fra familien og sit faste job for at tage til Norge, hvor han lever helt alene og i ét med naturen - så langt fra civilisationen som muligt – i forsøget på at finde sig selv. Men i mødet med en hashsmugler, Musa, som er på flugt og skadet efter et biluheld, ændrer tingene sig; Martin må flygte fra politiet, forbrydere og konen.

’Vildmænd’ er instrueret af Thomas Daneskov. I de bærende roller har vi blandt andre Rasmus Bjerg og Zaki Youssef, som vi kender som Assad i afdelingen Q-filmene.  

Se filmen her.

a-ha: The Movie – se den allerede nua-ha-the-movie-3.jpg

I den anmelderroste dokumentarfilm A-haa: The Movie kommer vi helt tæt på det ikoniske, norske popband bag mega-hittet Take On Me. Filmen fortæller historien om bandet fra det blev dannet i 1982 og helt frem til i dag – også med alle de udfordringer og turbulens, som bandets tre medlemmer, Morten Harket, Pål Waaktaar-Savoy og Magne Furuholmen, har oplevet. I dag foretrækker bandmedlemmerne at bruge så lidt tid som muligt med hinanden. Men hvordan kom det så vidt?

a-ha The Movie‘ er instrueret af Thomas Robsahn. Den har blandt andre Aslaug Holm, Morten Harket og Magne Furuholmen i de bærende roller.

Se filmen her.

Turning Red (Rød) – se den allerede nuturning-red.jpg

Mei Lee er en selvtillidsfuld, nørdet 13-årig, der er splittet mellem at forblive sin mors pligtopfyldende datter og ungdommens kaos. Og midt i forandringer med krop, interesser og relationer, bliver hun til en rød kæmpepanda hver gang, hun bliver for ophidset, hvilket ikke gør sagerne nemmere.

’Turning Red (Rød)’ er instrueret af Domee Shi. Det er blandt andre Nora Balck Sørensen, Sandra Yi Sencindiver, Fanny Leander Bornedal, der lægger danske stemmer til animationsfigurerne.

Se filmen her.