Kendte fra  'Jeg var engang'

Foto: Bo Østlund fra 'Jeg var engang' I ny bog genoptager Bo Østlund - 12 år efter det seneste møde - samtaler med 12 kendte danskere.

Kendte taler ud i ny bog: Dette er det vigtigste, vi har lært om kærligheden

12 kendte danskere fortæller om alt fra deres syn på livet, døden, troen, skæbnen og kærligheden i ny bog.

I dag udkommer bogen ”Jeg var engang”, hvor journalist og forfatter Bo Østlund genoptager samtalen med en række kendte danskere – 12 år efter deres seneste møde i 2006.

Her bringer vi en række citater fra fem af de medvirkende – nemlig Michael Falch, Lisbeth Knudsen, Peter Lund Madsen, Naser Khader og Pia Kjærsgaard.

Michael Falch

Michael Falch

Michael Falch bor med kæresten Anita Olsen. Han har tre døtre med ekskonen Linda Lyneborg. Foto: Bo Østlund fra 'Jeg var engang'.

– Det er som om, at tilværelsen er et opgør mellem frygten og kærligheden. De to fænomener ligger i en evig magtkamp, og frygten for at få benene sparket væk under os, vinder alt for ofte. Vi er bange for, at vi ikke får nok. Bange for, at vi ikke får vores begær stillet. Bange for at miste vores nærmeste. Frygten finder hele tiden nye ansigter, nye veje. Der er alle mulige sprækker i vores tillid og i vores panser, som den kan komme ind igennem.

– Da Anita og jeg havde mødt hinanden, skrev jeg en sang, som hed ’Binder mig aldrig igen’. Som titlen antyder var der ikke den store optimisme fra min side, men sangen afmonteredes godt nok til omkvæds-delen, fordi jeg alligevel ender med at gøre det. Jeg skrev sangen, fordi det var vigtigt med en sang, der handler om mennesker, der oplever skilsmissen fra deres første store kærlighed, og som så står et nyt sted i livet, hvor kærligheden igen bliver en mulighed, hvis man vil invitere den ind. Så snart kærligheden er en mulighed, vælger vi den. De fleste af os vil gerne have den. 

– Jeg har nok ikke den samme forestilling om, hvordan det perfekte parforhold skal være. Jeg er meget mere realistisk og mere rummelig, tør jeg godt sige. Anita og jeg er venner på livsrejsen, og det er altså noget af et projekt at komme igennem et menneskeliv. For langt de fleste er det ikke bare sus og dus og liv og glade dage hele vejen. Der kan være perioder, hvor den rejse er en megahård tur, og man ryger ind i både det ene og det andet og det tredje. Det går op og ned, og vi ender i grøften, og vi ender i en skov, og vi ender med forfærdelige oplevelser. Du med din far, som tog sit eget liv. Jeg med min datter, som blev så syg. Men der ligger noget meget stærkt i at være hinandens rejseledsagere, selvom det ikke nødvendigvis altid minder om ens gamle forestillinger om den vilde romantiske kærlighed og bryllup med blonder, og jeg ved ikke hvad. Kærligheden er på en eller anden måde noget meget mere straight. En vished om, at den anden er der.

LÆS OGSÅ: Rosalinde Mynster: Jeg føler mig nogle gange meget alene - også selvom min kæreste ligger lige ved siden af

Lisbeth Knudsen

Lisbeth Knudsen

Lisbeth Knudsens kæreste og samlever gennem 40 år var Peter Valenius, som gik bort i 2016. Foto: Bo Østlund fra 'Jeg var engang'.

– Jeg faldt for Peters tryghed og omsorg. Og hans humor og samfundsengagement. Peter var meget mere end min kæreste. Han var min ven. Og han var en coach i en moderne definition. Jeg gør ikke et parforhold op i, hvem har nu gjort hvad, og hvem har nu fået frihed til hvad, og hvad har vi nu givet til hinanden regnskabet. Sådan gjorde vi aldrig regnskab op. Men jeg tror også, at den fælles humor og kærlighed til ironien og samfundsengagementet hos os begge betød meget.

– Jeg havde haft andre kærester og boet sammen med en anden, før jeg mødte Peter. Men Peter og jeg passede fantastisk godt sammen. Vi var i høj grad selvstændige og meget forskellige mennesker, og så havde vi et interessefællesskab, en enorm loyalitet og et enormt venskab. Jeg hører ofte, at parforhold strander på, at det bliver overfladisk. Det blev vores aldrig, og jeg vil aldrig kunne finde en, som kan erstatte Peter.

– Vi har begge to interesseret os for politik gennem hele livet. Vi har ikke nødvendigvis været enige, men derfor kan man jo godt respektere hinanden. Selvom vi blev kærester, boede vi hver for sig indtil 1984, hvor vi købte hus og flyttede til Vangede, som var hans hjemby.

– Vi blev aldrig gift, for det følte vi sådan set ikke noget behov for. Det var ikke sådan et princip, men hvorfor egentlig gifte sig? Loyaliteten kræver noget mere, når man ikke nødvendigvis har et papir, der ligger i skabet. Dén der super-loyalitet betød meget for os. Den var vores fælles kit.

– Vi havde både venskab, kærlighed og meget store fælles interesser. Og altså også en forståelse af at give hinanden frihed. Vi sad aldrig og vogtede på hinanden og tjekkede, hvornår vi hver især kom hjem, og vi skændtes heller aldrig om, hvem der skulle tage opvasken. Vi lavede faktisk efter det første store skænderi, da vi begyndte at komme fast sammen, et dogme om aldrig at skændes. Som i aldrig at skændes. Og den aftale holdt vi.

Om bogen 'Jeg var engang'

MIG & KÆRLIGHEDEN

Fredag den 5. oktober udkommer bogen 'Jeg var engang', hvor journalisten og forfatteren Bo Østlund - 12 år efter det seneste møde i 2006 - genoptager samtalerne med 12 kendte danskere.

De medvirkende fortæller blandt andet om deres syn på livet, døden, troen, skæbnen… og kærligheden.

Her bringer vi korte citater fra fem af de medvirkende i 'Jeg var engang' - nemlig Michael Falch, Lisbeth Knudsen, Peter Lund Madsen, Naser Khader og Pia Kjærsgaard. 

De øvrige samtaler i bogen, hvor deltagerne også fortæller, hvilke engle og dæmoner, som barndommen gav dem med på livets videre rejse, er med Jens Gaardbo, Marianne Jelved, Flemming Østergaard, Mogens Lykketoft, Stig Elling, Tobias Trier og Erik Norman Svendsen.

Bogen er skrevet af journalist og forfatter Bo Østlund, som også står bag de to anmelderroste bøger 'Modne Mænd' og 'Modne Kvinder'.

Læs mere om den nye bog og se film med de medvirkende på www.jegvarengang.dk

Peter Lund Madsen

Peter Lund Madsen

Peter Lund Madsen blev gift med Rinette Lund Madsen i 1989. Foto: Bo Østlund fra 'Jeg var engang'.

– Jeg elsker stadig min kone Rinette, og det er ikke så svært. Men jeg kan sagtens se, at der kan være masser af faldgruber og farer. Man kan jo aldrig helt vide, om man rigtig godt kan lide den person, man forelsker sig i. Og jeg tror faktisk, at det netop er vigtigt, at man rigtig godt kan lide den, som man er gift med. Forestil dig tanken, at jeg havde fundet ud af, at min kone var tarvelig. At hun snød. At hun ikke var til at stole på. Men hun er heldigvis ingen af delene. Hun er bare fantastisk. 

– Vi har været sammen i 27 år, og jeg kan godt lide, at vi har en fælles historie. Jeg kan godt lide kontinuiteten. Vi har aldrig haft nogen store kriser. Vi har skændtes voldsomt, men kun om ting, som ingen af os rigtigt kunne huske bagefter. Det var aldrig store emner, og vi har aldrig været i nærheden af at flytte fra hinanden, selvom det eneste, som i dag binder folk sammen, jo i realiteten er nogle overordnede følelsesmæssige principper.

– Jeg synes, det er vigtigt at have et livsvidne og rejse gennem tilværelsen med. Det er jo ikke sådan, at man ikke kan klare sig uden, men mange ting bliver nemmere, når et forhold er ubrudt. Det er også dejligt at have fælles erfaringer og opleve ting sammen, og den glæde øges, jo ældre man bliver. Men jeg synes ikke bare, at det er trygt at være sammen med min kone. Jeg sidder da jævnligt og kigger på hende og tænker, at hun sgu er sød, mens jeg mærker ren glæde over, at hun er der. Så mit råd er, at man skal gifte sig med den rigtige. 

LÆS OGSÅ: Ayse Dudu Tepe blev forladt: "Jeg følte, jeg var en kæmpe joke"

Naser Khader

Naser Khader

Naser Khader er single og har to børn fra tidligere forhold. Foto: Bo Østlund fra 'Jeg var engang'.

– Jeg er ikke i et forhold lige nu. Jeg tager én dag ad gangen, og jeg lærer hver eneste dag af mine erfaringer, både privat og erhvervsmæssigt. Jeg føler en meget større afklarethed, end for 12 år siden, og jeg føler mig meget mere i balance med mig selv. Jeg slapper mere af, og har samtidig et større overskud, og jeg skal ikke længere bevise, at jeg kan en masse ting. Jeg ved, at jeg er god nok.

– Kærligheden er dejlig, og den giver overskud og glæde, men den er ikke nem. Jeg er faktisk blevet lidt kræsen, og det gør det ikke nemmere. Det er fordi, jeg har så mange erfaringer med kærligheden. Derfor stiller jeg flere og flere krav om, at det skal være sådan og sådan og sådan. Og så bliver det ikke til noget. Desuden vænner man sig jo til at være alene, og selv bestemme over og styre sin egen hverdag.

– Men det kan naturligvis godt blive lidt trist og ensomt, og jeg savner ofte at opleve tingene med en anden – så skulle lynet slå ned, så er jeg åben. Jeg havde et kortvarigt forhold til en 30-årig kvinde, men da hun begyndte at tale om at få børn, så tænkte jeg: ’Du er jo forbi denne fase – skal du starte forfra igen, Naser?’ Jeg nåede frem til, at jeg ikke orkede det igen, men inden hun spurgte, havde jeg slet ikke overvejet, at aldersforskellen også kunne have dén konsekvens, så nu har jeg besluttet, at min næste kæreste skal have fået sine børn. 

LÆS OGSÅ: Anette Støvelbæk om sit livs sværeste valg: ”Det forandrede mit liv, men det var jo det helt rigtige"

Pia Kjærsgaard

Pia Kjærsgaard

Pia Kjærsgaard har været gift med Henrik Thorup siden  1967. Foto: Bo Østlund fra 'Jeg var engang'.

– I min alder er et kærlighedsforhold også i høj grad en tryghed. En sikkerhed. Det er følelsen af, at selvom man kan gå og vrisse lidt ad hinanden, så kan man alligevel ikke undvære hinanden. Og man ved også nogenlunde, hvad den anden tænker. Det er sådan lidt weird, men ganske sjovt. Jeg har jo ikke samme stormende kærlighed, som da vi var unge – det er mere en stille glæde over, at vi stadigvæk har hinanden. 

– Sidste sommer kunne Henrik og jeg fejre vores guldbryllup, og vi valgte at få en velsignelse samme dato og tidspunkt og i samme kirke, hvor vi var blevet gift 50 år tidligere – den 3. juni klokken 16 i Hellerup Kirke. Det var en vidunderlig oplevelse, hvor vi bekræftede vores kærlighed til hinanden samtidig med, at det var et fantastisk afsæt til en god fest.

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger og Kendte