Foto: Netflix PR | Full House (Hænderne Fulde) er tilbage på Netflix den 26. februar 2016 i en 'rebootet' version, der hedder Fuller House (Hænderne Endnu Mere Fulde).
Eurowoman

21 nye udgivelser af film og tv-serier, vi ved, du allerede elsker

Nostalgien kalder.

Af Emma Ellegaard 22.feb.2016 Livsstil

- Streaming-junglen er efterhånden blevet så stor og uoverskuelighed, at det kan være svært at beslutte sig for, hvilken serie man skal se, eller hvilken streaming-tjeneste man skal benytte sig af.

Ordene kommer fra Frederik Dirks Gottlieb, som er filmproducer og vært på tv-programmet Serieland på TV2 og radioprogrammet Stream Team på Radio24syv.

Han forklarer, hvorfor der nærmest er gået inflation i at lave nye tag på gamle film og tv-serier, som vi ser det med alt fra den mystiske efterretningsserie The X-Files og Twin Peaks, der snart kommer igen i ny form, til familiekomedien Full House (Hænderne fulde), som har premiere den 26. februar på netop en streamingtjeneste; Netflix under navnet Fuller House (Hænderne endnu mere fulde).

LÆS OGSÅ: 6 mystiske historier fra virkeligheden til Mulder og Scully i X-Files

Det kaldes at "reboote" en serie eller en film, når produktionsselskaber laver nye film og serier ud fra tidligere af slagsen. Det kan både være shows med det originale hold af skuespillere, afsnit der bliver vendt op og ned med et nyt hold bag men samme tema og film, der er blevet lavet til serier eller omvendt.

- Serier som bliver rebootet falder på et tørt sted, da vi allerede kender karaktererne samt seriens tone og generelle univers. En rebootet serie som en gymnasiesammenkomst - men uden at man selv behøver at deltage og dele ud af sig selv. Det er simpelthen til at overskue og relativt let at afkode, siger Frederik Dirks Gottlieb.

Han påpeger, at rebootede film og serier samtidig rammer vores nysgerrige nerve, da de som regel tager fat på, hvor karaktererne, som vi trofast fulgte, er kommet hen i livet, siden vi sidst forlod dem.

- Så på den måde slår man som producent to fluer med et smæk – som seer får man både noget velkendt og en ny og spændende indpakning, siger Frederiks Dirks Gottlieb.

Vi danner 'parasociale relationer'
Da Star Wars vendte tilbage til biograflærrederne for nylig var det til stor opmærksomhed og begejstring fra publikum, ligesom det som regel er, når James Bond vender tilbage på en ny mission. Ligesom det er med en vis nostalgi, at man ser med, når Sex and the City igen bliver vist hele december måned op til juleaften.

Det er typisk os mennesker, specielt når det kommer til serier, forklarer radio- og tv-værten.

- Vi følger karakterne i lange perioder af vores liv og danner stærke følelsesmæssige bånd til dem. Ofte kan man huske, hvor man var i sit liv, da man så Sopranos, Sex and The City eller en anden ikonisk serie, som har fulgt os i årevis, siger han.

- Når man f.eks. rebooter Full(er) House, så bliver jeg for eksempel transporteret tilbage i tiden, til da man måske var 10-11 år gammel og ønskede, at jeg var en del af Tanner-familien, og at Uncle Jesse var min guitarspillende onkel. Den følelse vil jeg gerne mærke igen, fordi den minder mig om simplere tider.

Helle Kannik Haastrup, der er lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet og har forsket i blandt andet nye tv-serier og film- og mediekultur supplerer:

- Med karakterne kan man få det, der hedder en parasocial relation. Man får et fællesskab med figurerne, fordi man i sine vaner i mange år og derigennem skaber et særligt bånd med for eksempel Rachel eller Walter Venner eller Breaking Bad. Når ældre serier som Venner eller Buffy the Vampire Slayer kommer på de nye streamingtjenester kan genoplevelsen være en nostalgisk tilbagevenden til ungdommen, siger hun.

Men hun fremhæver også, at nostalgien ikke er nok. Jo bedre indholdet er, jo bedre grund er der til at lave et reboot.

 The X-Files for eksempel. Den passer ind i interessen for det fantastiske, og den handler om modsætningen mellem det videnskabelige og religiøse. Den modsætning er endnu relevant i dag, ligesom konspirationsteorier og uopklarede mystere stadig har stor fascinationskraft, fortæller Helle Kannik Haastrup.

Der er sikkerhed i det gamle
Det nye, der er særligt bemærkelsesværdigt i dag, siger hun, er netop, at film og serier er tilgængelige på nye måder på bærbare computere, tablets og smartphones. Engang var alternativet til flow-tv og biograf enten dvd'er eller Blockbuster, i dag er det streamingtjenester som Netflix og HBO.

Særligt Netflix har gjort det til en del af sin markedsføring at fortælle om, hvordan deres algoritmer indsamler data om, hvad der interesserer os som seere, fortæller Helle Kannik Haastrup.

- Streamingtjenesterne prøver at ramme det, som de kan se på deres 'big data', at seerne ser. Hvis de kan se, at vi er interesserede i for eksempel i familiekomedier, afsnit af gamle serier og det nostalgiske, så synes det logisk, at de prøver at ramme det på en ny måde. For eksempel ved en ny udgivelse af Full House, siger hun.

Frederik Dirks Gottlieb e enig i, at reboots er en økonomisk logisk måde, man prøver at minimere fejlskud på.

Produktionsselskaberne og tv-stationerne får foræret en stærk PR-vinkel - i stedet for at skulle forklare de potentielle seere om et nyt koncept, som kan synes forvirrende og uoverskueligt, er historien om genoplivningen af en kultklassiker noget mere attraktiv. Endda selv for dem, som ikke engang fulgte med i den pågældende serie, da den først kørte over skærmen.

21 populære film og serier, der er blevet rebootet – eller snart bliver det:
1. Twin Peaks (kommer i 2017, men dato er endnu ikke offentliggjort)
2. Fuller House (kommer på Netflix den 26. februar 2016)
3. The X-Files (kommer I 2016)
4. Klovn the Movie fra 2010 og Klovn Forever fra 2015 (begge fra Klovn-serien til film)
5. Sex and the City (fra serie til film)
6. Fargo (fra film til serie)
7. Star Wars
8. Limitless (fra film til serie)
9. James Bond
10. Prison Break (kommer tilbage efter 10 års pause)
11. Rush Hour
12. Rip, Rap og Rup på eventyr
13. Gilmore Girls (kommer tilbage på Netflix efter 9 års pause som fire nye afsnit)
14. Star Trek
15. Powerpuff Girls (Cartoon Network)
16. Heroes Reborn (NBC, USA)
17: Minority Report
18: From Dusk Till Dawn
19: Monkeys
20: The Twilight Zone
21: Ash vs Evil Dead

LÆS OGSÅ: Her er de 20 bedste serier nogensinde

LÆS OGSÅ: De 7 bedste (og mest uhyggelige) gyserfilm på Netflix lige nu

LÆS OGSÅ: Fem populære looks jeg aldrig kan få til at fungere i virkeligheden


Henter...