Foto: Alamy

25 ting der gør din julemåned bedre

Julen er hjerternes fest ... Og amok-stress over brun sovs (so help me, Maizena), 1.000 gaver der skal købes og hidsig bjældeklang. Glem det, drop det. I hvert fald for en stund, og gør noget godt for dig selv. Værsgo, 24 gode sager så din julemåned bliver trala-aaah!

1. Zen-shopping
Gå uden om Strøget, og klar julegaveindkøbene i butikker med overskud. Må vi anbefale: Rabens Saloner i Møntergade, København, for deres bohemelækre tøj og et godt udvalg af naturlige skønhedsprodukter. Time's Up i Krystalgade, København, for vintage-herligheder som et silketørklæde fra Céline til mormor eller et Versace-slips til din farveglade lillebror. Normann Copenhagens genåbning af deres store flagskibsbutik på Østerbrogade, København. Den har ikke fået for lidt på indretningen. Herligt. Og sidst, men ikke mindst, overskudsagtige Naturskøn i Guldsmedgade, Aarhus. Så nemt at rive alle de skønne naturlige produkter ned af hylderne.
Rabenssaloner.com, Timesupshop.com, ­Normann-copenhagen.com og Naturskon.dk

Gud, hvor er her pænt. Genåbnede Normann Copenhagen på Østerbrogade

2. Merry Christmas, Baby
Det kan godt gå lige langsomt nok med alle hallelujaerne i Et barn er født i Betlehem. Du har brug for at shake it. DR's koncerthus kender det godt, så de har stablet koncerten Merry Christmas, Baby på benene med alle de croonede og jazzede juleklassikere.
Merry Christmas, Baby i DR Koncerthuset, Studie 2, lørdag 10. december kl. 20 og søndag 11. december kl. 16. Dr.dk/koncerthuset

3. Cremet
Dit navn står på gaveæsken fra Aesop med håndsæbe, -balm, body cleanser og -balm. Det vidste du godt, for det er sådan set dig selv, der har skrevet det. Du føler dig alligevel heldig. Nu skal der gøres hovedrent på krop og hænder, så du kommer ud fra et dampende badeværelse og dufter aromatisk, og din huds blødhed kan konkurrere med en babys.

Gaveæske, The Avid Explorer fra AĒSOP, 750 kr.

4. Kunsten
Dyk ned i kunsten, og lad turen gå til ARoS, hvor du kan nærstudere en af det moderne gennembruds danske penselstrygere, J.F. Willumsen, der får vist sine vilde og vovede sider frem i Aarhus fra 26. november. Aros.dk

Grønt er godt for øjet og vintertristessen. Oplev Willumsen på ARoS.

5. Italiano
Ud til venstre med jødekagerne og ud til højre med klejnerne. Nu skal der bages panettone. Den italienske julekage fra Milano med kandiseret frugt og rosiner er lidt mere storslået end sine gnallede danske småkage-kolleger. Find opskriften i Meyers bageri, Lindhardt og Ringhof, eller gennem gode, gamle Google.

6. Lyslevende
Fine lysestager til vindueskarmen. Ja, du kan også give dem i gave. Men det er sjovere at købe dem til sig selv.

Lysestager fra Frama, 1.800 kr. for 3 stk.

7. Træterapi
"Det er koldt. Det er sjappet. Cyklen er punkteret. Mit rejsekort er blevet spærret." Yadi, yadi, yadi. Af sted med dig ud i skoven, og gå en lang tur med din veninde eller looover. Nu lyder vi ligesom vores egen mor. Men endorfinerne kommer til at piske rundt i kroppen på dig bagefter, og du ved det!

LÆS OGSÅ: Sæsonens 50 bedste tasker

8. Sløjferier
Der skal ikke mere end en sløjfe i halsen, og du er festlig. Men bemærk lige det vigtigste – der er plads til maven, når du har spist dig ned i sovs.

Kjole fra Ganni hos Boozt.com, 1.599 kr., Kjole fra Rodebjer hos Boozt.com, 1.950 kr.

9. Sindsro
Hypnose på en app. Stenet. Det er det også, og det er dejligt. Den danske hypnoterapeut Jacob Strachotta har lavet et omfangsrigt hypnoseunivers, hvor du gennem et væld af sessioner kan få hjælp med stress, søvnproblemer og dårlige vaner. Vi siger ikke, at du bliver kureret efter sådan en omgang søvndyssende volapyk-snak på 20 minutter, men det er en virkelig behagelig måde at tage en form for powernap på.
HelloMind i App Store, 69 kr.

10. Mani
Neglene skal være blanke. Spejlblanke. Book tid hos Holistic Beauty i Ny Østergade, København, som med deres luksusmanicure gennem halvanden time behandler hænderne, som var de dronninger, med scrub, maske og massage og lægger Shellac'en på med sikker hånd for 695 kr.
Holisticbeauty.dk

11. Eventyrland
Det bliver gakgak på Gamle Scene, når Det Kgl. Teater opfører Lewis Carrolls klassiker Alice i eventyrland fra 1865. Alice og den hvide kanin falder ned i kaninhullet, der er adgangen til eventyrland – og barndommen.
Alice i eventyrland, Det Kgl. Teater, 3. december – 6. januar. Kglteater.dk

Fantasi-underholdning. Alice i eventyrland på Det Kgl. Teater

12. Messias
Det er muligt næsten at opnå trancetilstand, hvis du slår dig ned på en kirkebænk og lytter til arierne og de svævende kor, som juleværket over dem alle, Händels Messias, byder på. Find koncerten i en kirke nær dig, og syng med på "For unto us a child is born ..." Holmens Kirke i København er et smukt bud på den oplevelse.

13. Andefred
Det kan godt gå hen og blive pænt ferskt det hele, dejfarvet og blødt i konsistensen. Det er nu, du går i køkkenet med et par nye kogebøger og masser af krydderier og grøntsager.

Vegetar af Ditte Ingemann, Politikens Forlag, 300 kr., Mit tyrkiske køkken af Rukiye Benli, Turbine Forlaget, 280 kr., Sundt & simpelt af Mette Helbæk, Turbine Forlaget, 280 kr.

14. Mæææh
Minusgraderne tror, de er noget. Men de kan da bare komme an, for du har uld, der luner, og blød kashmir.

LÆS OGSÅ: Stor guide: 19 nye sneakers til efteråret

15. Moppedrenge
Når man vender den sidste side af en drøngod bog ... Alene, forladt, og hvordan skal man nogensinde læse noget så klogt og vedkommende igen? Har du ikke læst Et lille liv af Hanya Yanagihara eller Planen af Morten Pape, er det gode bud. Begge er moderne udgaver af den klassiske dannelsesroman. Et lille liv foregår i New York og beskriver fire unge mænds venskab og vej frem mod voksenlivet. Den er så hjerteskærende, at man indimellem lige må klappe bogen sammen og drikke en kop kaffe for at kunne kapere mere. Planen udspiller sig på Morten Papes Amager, hvor han vokser op i ghettoen og drømmer om at blive skuespiller. Det er barske sager, den unge mand, der er klogere end sine omgivelser, kommer ud for.

Et lille liv af Hanya Yanagihara, Politikens Forlag, 300 kr., Planen af Morten Pape, Politikens Forlag hos Saxo.com, 300 kr.

16. Gløgglig
Snedronningens hvide julegløgg på d'Angleterre. Det hedder den, men hvad er det, de har puttet i den? Hvidvin, rørsukker, hel kardemomme, frisk ingefær, hele nelliker, kanel, appelsiner, æbler, hvid portvin, cognac, rom, rosiner og mandler. Blandingsforholdet vil de ikke ud med. Men så er det vel nok heldigt, at du bare kan svinge forbi hotellet og dets smukke juleudsmykning og betale dig fra, at andre har gjort gløgg-arbejdet for dig.
Dangleterre.com

Gløgg på d'Angleterre? Jow tak

17. Varmebehandling
Skal du kun gøre én god ting for dig selv i december, skal det være en behandling i spaen Amazing Space. Tre trin ned, og du er i en anden verden med liflige dufte og lav belysning. Fryser du, er behandlingen Nordic Space svaret. Først får du tid for dig selv i et kar med varmt vand, rosenblade og en scrub. Så er det op på briksen, hvor kroppen bliver smurt ind i en maske, så hovedbundsmassage og ansigtsbehandling, og nu kommer klimaks, massage af kroppen med varme lavasten. Herre jemini, det er godt. Sådan en omgang tager to timer og koster 1.495 kr. Jamen, det er da det samme, som en tur til Paris koster? Det kan godt være, men det her er altså billetten til himlen.
Amazing-space.dk

Slap af. På briksen hos Amazing Space

18. Sofadybet
Gilmore Girls er tilbage. Nej? Jo! I fire 90-minutters afsnit. Så hvis du var vild med den wow-pow-snappy comeback-korrespondance mellem mor og datter-brunetterne, er det med at smide sig i sofaen, lægge computeren på maven og taste N-E-T-F-L-I-X-DOT-C-O-M. Er du mere til løgn og hemmelig hed sex, kan du glæde dig over, at sæson 3 af The Affair ligger klar på HBO Nordic. Har du ikke set sæson 1 og 2? Så kan du godt komme i gang.
Netflix.com og Hbonordic.com

Gilmore Girls er tilbage. Stadig lynhurtige i replikken

19. Fedt
Huden i ansigtet føles som en ørken. Det er de dumme radiatorer, der udtørrer huden. Det må der rettes op på. Karmamejus Mette Skjærbæk tipper til at få fugten tilbage:
• Tørbørst huden. Det er en skånsom, dynamisk og ikke udtørrende eksfoliering, som samtidig giver glød.
• Efter du har renset huden, så flæk et stykke aloe vera, og fordel geleen fra bladet fra mirakelplanten direkte på huden. Undgå det gule sap, geleen lige under skallen.
• Brug facemist, som fungerer som en fugtundertrøje under din creme, og fordel så en creme med hyaluronsyre og til sidst en ansigtsolie, som beskytter mod frost og kulde, i ansigtet.
• Drik masser af vand eller urtete, og indtag gode fedtstoffer fra plante- og fiskeolier, så du plejer kroppen og huden indefra.

LÆS OGSÅ: De vigtigste detaljer fra efterårs- og vinterkollektionerne

20. Staden
Der går total feliz navidad i den på Christiania, når Den Grå Hal åbner dørene for dig og inviterer til julemarked. Der skal gløgges igennem og købes glimmerengle og håndlavede kræmmerhuse.

21. Bobler
Nytårsaften, så skal vi rigtig drikke champagne. Ja, og resten af december. Fordi der altid er noget at fejre (som fx når ens hund har lært at sitte, eller underboens barns kolik er fortid), og fordi champagne giver færre tømmermænd. Vi taler af erfaring.

Chandon Brut Impérial, 349 kr., Dom Pérignon Vintage 2006, 1.399 kr.

22. Popcorn
Det er mørkt udenfor. Det skal ikke slå dig ud. Du bekæmper mørket med mere mørke og går i biografen med en spand popcorn. Du griner højlydt ad det tyske komediedrama Toni Erdmann – om kvinden, hvis far pludselig dukker op og vil i kontakt med hende klædt i paryk og falske tænder. Men som bekendt er der ikke langt fra grin til gråd. Eller også skal du bare have lov til at svælge i mode med filmen The First Monday in May, der sætter spørgsmålstegn ved, om mode er kunst, med udgangspunkt i arbejdet på museet The Metropolitan Museum of Art i New York, der ofte har modeudstillinger.
Toni Erdmann, premiere 1. december.
The First Monday in May, premiere 8. december.

Flygt i biografen, og se modefilmen The First Monday in May

23. Namaste
Alt bliver varmt og godt, når du har afsluttet en times hot yoga. Kroppen bliver afspændt, og du får trukket vejret helt ned i maven. Ohm. Er du endnu ikke hoppet på måtten, kan du få en prøvetime hos fx Senses i København til 75 kr. eller prøve 14 dages ubegrænset yoga for 299 kr. hos Hot Yoga Aarhus.
Senses.dk og Hotyogaaarhus.dk

24. Kvadratisk-praktisk
Kroppen skriger på mere energi. Måske kunne det være godt med et ekstra skud vitaminer og fiskeolie, der kan smøre dit trætte korpus indefra? Fætteren her har gjort doseringsarbejdet for dig, og pakken er sammensat med den rette omgang vitaminer, mineraler og fedtsyrer, der hjælper immunforsvaret.
Daydose.com

En startpakke med kosttilskud til 35 dage, Immune fra Daydose, 370 kr.

25. Eurowoman
Vi bliver selvfølgelig også nødt til at nævne skønne blad. Det kan du enten give til en, du holder af, eller du kan forkæle dig selv med et abonnement. Så kan du hver måned krølle op i sofaen med en kop the, tæppe og dit magasin. 
mitblad.dk 


Du kan også finde mange andre spændende blade, som du kan hygge med hele decembermåned. 

LÆS OGSÅ: Derfor har jeg ikke fejret jul i 10 år

LÆS OGSÅ: 6 skønne tips til din november

LÆS OGSÅ: "Jeg havde det hele, men jeg var fuldstændig ødelagt indeni"

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur