3 byer på budget

3 byer på budget

Med lavprisfly og budgetvenlige rejsetips kan du ­sagtens tage på storbyweekend uden at vælte budgettet. Få tips til 3 byer, som på hver sin måde kan være med til at gøre den første måned i det nye år lidt sjovere.

Göteborg
Vores svenske naboer kan noget med at skabe atmosfære, og Göteborg er ingen undtagelse. Sveriges næststørste by emmer af coolness og elegance og huser lige dele Michelin-restauranter, træhuse og sporvogne.


Besøg: Den hippe gamle by
Haga er det ældste område i Göteborg, men samtidig et af de mest attraktive. Det strækker sig over en håndfuld gader i centrum af byen og rummer både elegant arkitektur fra det 20. århundrede og hyggelige træhuse. I Haga finder du især hyggelige cafeer og masser af niche-vintagebutikker. Fx Bebop Antik, som er specialiseret i skandinavisk design fra 20’erne til 70’erne og sælger solide designklassikere af både Wegner, Mogensen, Jacobsen og Juhl.Shop
: Idyllisk markedsliv
Göteborg er blevet hæderkronet som Sveriges gourmetby pga. sine mange Michelin-restauranter, men en smagsoplevelse behøver ikke en stjerne for at være god. Göteborgs legendariske madhal Stora Saluhallen bugner af friske råvarer, og du går med garanti ikke sulten herfra. Den historiske bygning er designet af arkitekten Hans Hedlund i slutningen af 1800-tallet og huser over 40 forskellige delikatessebutikker. Fra kaffe, kanelbullar og krydderier til velduftende gryderetter og salater.
Stora Saluhallen, Kungstorget 46.Sov
: Charmerende byhotel for kaffeelskere
Mornington Hotel er et stemningsfuldt livsstilshotel til overkommelige priser og med en central placering i centrum af Göteborg, midt på historiske Kungsportsavenyn. Som bonus er alle medarbejdere hos Mornington uddannede baristaer og stræber efter at servere byens bedste kaffe. En overnatning fås fra ca. 800 kr. pr. nat inkl. morgenmad.
Kungsportsavenyn 6 / Mornington.se/goteborgOplev: Hæng ud med de lokale
Andra Långgatan blev foreviget af det svenske indie-ikon Håkan Hellström i sangen Kom igen Lena, og med god grund. Der er en ganske særlig atmosfære på den hippe gade, som strækker sig fra det sporvognsbefærdede Järntorget i øst til Masthuggstorget i vest. Cafeerne er fyldt med byens unge, der drikker kaffe på bl.a. Two Little Birds. En hyggelig kombination af økologisk café og galleri, der byder på hjemmebag i retro-omgivelser. Om aftenen kan du bevæge dig videre mod spillestedet Pustervik, som er Göteborgs svar på københavnske Vega.
Andra Långgatan 5 / Twolittlebirds.se
Järntorgsgatan 12 / Pustervik.nu 

Fortsætter på næste side...

Hamborg

Hamborg er meget mere end havnerundfarter
og industri. Oplev den dynamiske storby, som ­til­byder alt, hvad hjertet kan begære af kunst­oplevelser, moderne arkitektur og lækker mad.


Sov: Maritimt designhotel
Designhotellet 25 Hours findes to steder i Hamborg, men vælg den i Hafencity. 25 Hours er inspireret af sin placering ved havnekajen, og hotellet er indrettet med maritime referencer som rustikke træmøbler, farverige fiskekasser og reb. Besøg stedets anerkendte restaurant og bar, Heimat Küche + Bar, hvor mange af byens unge også lægger vejen forbi for at få restaurantens hofret, fish’n’chips. En overnatning koster fra 900 kr. pr. nat. 
Überseeallee 5 / 25hours-hotels.com/hafencity


Spis: Rustik restaurant
Klippkroog er en kombineret café og restaurant, hvor du kan spise både morgenmad, frokost og middag. Alt sammen tilberedt med friske lokale råvarer udvalgt efter sæsonen. Du spiser ved træborde, og indretningen er retroinspireret med vintagemøbler fra den hippe lokale møbelpusher PLY. Prøv fx braiseret kalv med artiskokpuré og peberrod eller ravioli med krabbe. Få en hovedret fra omkring 100 kr.
Große Bergstraße 255 / Klippkroog.deOplev
: Kunstnørdens paradis
Ud over at være en arkitektonisk perle finder du i Hamburger Kunsthalle også en af Tysklands største og mest attraktive kunstsamlinger. Den er bredt ud over 20.000 m² fordelt på tre bygninger, og kunsthallens faste samling indeholder over 700 års kunstværker, som tæller alt fra Rembrandt til Jeff Koons. Fra 25. januar til 19. maj kan du opleve den schweiziske billedkunstner Giacomettis malerier og skulpturer på udstillingen The Playing Fields.
Glockengießerwall / Hamburger-kunsthalle.de

Krakow
Den polske storby er kendt for sine slotte, katedraler og velbevarede ­jødiske bydel. Byen er desuden meget budgetvenlig, og du kan både spise, sove og opleve uden at blive ruineret.

Spis
: På polsk som Spielberg
Wierzynek er Polens mest berømte restaurant, smukt placeret i hjertet af den gamle bydel i Krakow. Da filmen Schindler’s liste blev optaget i Krakows gader, var Wierzynek det foretrukne tilholdssted for den Oscar-vindende instruktør Steven Spielberg. Andre berømte gæster tæller George Bush, ligesom mange royale også har lagt vejen forbi Wierzynek. På Wierzynek serveres der traditionelle egnsretter, og det velassorterede menukort tager udgangspunkt i årstiden og i klassiske polske råvarer som kanin, vildsvin og and, men du finder også vegetarretter og fisk. Restauranten er et tilløbsstykke for både turister og lokale, så det er en god idé at reservere bord. Priserne er dog til at overkomme. Få en menu for ca. 300 kr.
Rynek Główny 15 / Wierzynek.com 
Oplev: Saltminer og synagoger
Saltminen i Wieliczka er en af verdens ældste. Gangene er mere end 300 meter dybe og 300 kilometer lange. Se bl.a. de imponerende underjordiske kapeller, kirker og statuer. Er du ikke til saltminer, så fortvivl ikke. Oplev i stedet den gamle bydels velholdte huse og palæer, der med brostensbelagte gader og dybe porte leder tankerne hen på en svunden tid. Nyd den lokale øl Ywiec, og tag derefter et smut forbi den jødiske bydel Kazimierz, hvor synagoger og mindesmærker for holocaust lever side om side med teatre og gallerier.
Wieliczka-saltmine.com / Cracow-life.comSov: Historisk hotel
Som mange andre steder i Krakow smelter nyt og gammelt sammen hos det prisvindende Stary Hotel. Hver etage har sit eget særpræg med skiftende farveskemaer og dekorationer. Hotellet ligger centralt i byen med udsigt over Krakows hovedtorv. Hotellet er i den dyrere ende sammenlignet med byens øvrige prisniveau, men da byen generelt er væsentlig billigere end andre storbyer, er pengene hurtigt tjent ind andre steder. Få en overnatning fra ca. 1.000 kr.
Szczepanska 5 / Stary.hotel.com.pl

Læs også: Når ord bliver til filmguld

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview