3 juletraditioner til inspiration
Foto: Privat

3 juletraditioner til inspiration

Lad dig inspirere af 3 kvinders meget forskellige juletraditioner, der rummer alt lige fra bagning af julesmåkager til kølige drinks i eksotiske lande.

Vi har snakket med skuespillerinde Molly Blixt Egelind, butiksejer Helle Høgsbro og designer Julie Brandt. Læs om deres traditioner på de næste sider.Molly Blixt Egelind, 26 år, skuespillerinde

Hvordan fejrer du jul?
"Min familie og jeg har altid rejst meget i vintermånederne. Derfor er de fleste af mine juleaftener blevet fejret i Caribien eller Indien og har været både eksotiske og improviserede. De første par år prøvede vi at lave dansk julemad, men det fungerede ikke rigtig at lave risalamande med langtidsholdbar dåseflødeskum og jasminris. Inden ferien holder vi altid en dansk jul med ‘rigtig’ julemad, grantræ og julegaver, hvilket passer mig fint, for jeg elsker jul og kan nærmest ikke få nok."

Hvordan er dine traditioner?
"Jeg går ikke særlig meget op i traditioner, og for min skyld behøver julen ikke være den samme hvert år. Det eneste, jeg ikke må gå glip af, er Disneys juleshow på svensk, som jeg ser sammen med min søster. Vores far er fra Sverige, og deres version er meget bedre og længere end den danske. Min mor står altid for maden og kan godt lide at eksperimentere med smukke portionsanrettede tallerkener med moderne mad med alle julens smage. Når vi er på ferie, handler det mest om at nyde dagen, slappe af og hygge os med at pynte op, gøre klar, ringe hjem og ønske glædelig jul og selvfølgelig drikke nogle lækre kolde drinks."

Hvordan pynter du op?
"Derhjemme skal træet være en nordmannsgran. Vi har efterhånden mange flyttekasser fyldt med glaskugler i alle størrelser og farver, gamle nedarvede nissemænd, pastelfarvet papirspynt, mini-diskokugler og indiske gudebilleder. Det er et herligt miskmask af farver og lys, som gør mig i så godt humør. I udlandet bliver det oftest til et minijuletræ i grønt glimmerplastik eller en bambusgren med lidt pynt på. Det betyder ikke så meget."

Hvad skal du have på?
"Juleaften herhjemme bliver gerne en varm, fedtet og småberuset affære, så mit tøj skal være behageligt, ellers får jeg spat, når det begynder at stramme om maven. Jeg skal have en draperet jerseykjole på fra T by Alexander Wang, glimtende øreringe fra Dannijo og et par høje stiletter fra Zara."

Beskriv dine gaver?
"Jeg går meget op i at finde gode gaver, som man normalt ikke under sig selv. Fx købte jeg en smuk, gammeldags brevvægt hos Cinnober til min far, selv om han kun ønskede sig kedelige historiebøger – han blev meget glad for den og har den nu stående fremme som et lille kunstværk."Helle Høgsbro, 45 år, indehaver af børnetøjsbutikken Cremedelacremealaedgar.dk

Hvordan fejrer du jul?
"Jeg elsker traditioner og er i bund og grund en gammel kone indeni. Maden er der ingen, der må røre ved: Det skal være andesteg og risalamande – ikke noget med at snige en flæskesteg ind. Jeg er dog ikke mere traditionsbundet, end at vi et år var i Paris, hvor vi holdt jul i en lille lejlighed med et 15 cm højt juletræ med gaver rundtom. Jeg elsker juleaften så meget, at jeg sagtens kan finde på at holde den flere gange om året. Fx var min svigerinde, der bor i Firenze, på besøg for nogle måneder siden. Så holdt jeg jul for hende og børnene med andesteg og det hele."

Hvordan er dine traditioner?
"Da børnene var mindre, skiftedes vi til at vælge juletræ. Men jeg kunne ikke bære tanken om, at der ville gå fire år mellem, jeg måtte vælge. Derfor får jeg på en eller anden måde altid snydt mig til, at det er mig, der vælger. De juletræer, vi har haft gennem tiderne, har altid set en smule absurde ud. Nogle har slet ikke haft grene forneden, og andre har haft grene, der ligner, at de er vokset den forkerte vej."

Hvordan pynter du op?
"14. november hænger al julepynt oppe – en måned er simpelthen for lidt. Jeg har rigtig meget af det hele, og det er traditionelt i stilen. Noget har jeg selv lavet, andet er strikket eller fundet på loppemarkeder. Det bliver hængt op alle steder i huset – på alle fire etager. På vores juletræ er der, ud over pynt, altid en lyskæde, så træet er oplyst konstant, samt levende lys, selvfølgelig."

Hvad skal du have på?
"Jeg har lige købt en brusende nederdel fra Matthew Williamson – den er lidt ‘Audrey Hepburn’ i stilen. Den skal jeg have på sammen med en hvid T-shirt og en halskæde med røde og pink muslingeskaller fra Gerda Lynggaard, jeg engang har fået af min mand. Til det outfit ønsker jeg mig i julegave nogle røde peeptoestiletter fra Saint Laurent, som jeg har i leopard, og som er en evergreen i deres kollektion."

Beskriv dine gaver?
"Jeg går sindssygt meget op i gaver, selv om det i dag er ret umoderne at være så materialistisk. Jeg elsker at købe dem og gør det hele året rundt – også når jeg er på ferie om sommeren. Faktisk tænker jeg på julen året rundt. Jeg har for længst købt de første til min søster. Bl.a. et par sko i leopard og med en lille hæl, som jeg ved, hun bliver glad for."Julie Brandt, 40 år, chefdesigner hos Julie Brandt

Hvordan fejrer du jul?
"Min familie og jeg starter med at gå i kirke om eftermiddagen, og derefter besøger vi familiegravstederne med blomster og fakler. Vores gæster kommer ved 18-tiden, og så får vi en drink inden maden. Min mand er fantastisk til at lave mad, så det er ham, der står for det. Bortset fra de brunede kartofler – dem laver jeg. Det er en aften med masser af kærlighed, glæde og hygge. Vi taler om forrige juleaftener og i det hele taget skønne minder og sender tanker til dem, vi savner."

Hvordan er dine traditioner?
"Jeg har en tradition med min ældste guddatter på 18 år, hvor vi bager julesmåkager og brunkagehus. Det har vi gjort, siden hun var tre. Efter maden juleaften danser vi alle mand rundt om træet. Vi tager alle de traditionelle julesalmer og slutter af med Nu er det jul igen, hvor vi løber gennem hele huset, op og ned ad trapper – ungerne hviner og griner af glæde. Når vi er tilbage i stuen, er det åbenlyst at se, hvem der burde have ønsket sig et fitnesskort i julegave.”

Hvordan pynter du op?
"Jeg starter med at pynte op sidste weekend i november. Vi har en masse fint julepynt, som jeg har købt sammen med min mand gennem de sidste 20 år. Derudover har jeg arvet en masse gammelt pynt af mine forældre og bedsteforældre. Min stil er klassisk, enkel og i lækre materialer, og jeg er ikke så pjattet med plastik, vilde farver og børnehavekreationer, der ofte bare ligner en klump ler, som er kommet i slåskamp med juletræet."

Hvad skal du have på?
"I år skal jeg have en kjole på fra mit eget mærke og et par enkle stiletter. Kjolen er med et sort/blåt grafisk mønster og med en knude i siden. Den er feminin og klassisk i snittet og kan godt klare en vild tur omkring juletræet. Mine smykker er traditionelle og er nogle, jeg har arvet fra min mor og bedsteforældre."

Beskriv dine gaver?
"Jeg laver altid lister over alle dem, jeg skal købe gaver til. Det kræver planlægning, god tid og overskud, når man skal finde unikke gaver til ca. 30 personer. Jeg synes, det er hyggeligt at købe julegaver, men uden mine lister når jeg det ikke. Jeg elsker også at pakke gaverne ind, og for mig er indpakningen lige så vigtig som selve gaven. Nogle år pakkede jeg gaverne ind i gamle tapeter og pyntede med indiske sløjfer og glimmer. Men det var før, jeg havde tre børn, et nystartet firma og så mange dejlige nevøer/niecer og gudbørn."

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur