3 kendte Melodi Grand Prix fans
Foto: Alamy Abba

Melodi Grand Prix 2014

3 kendte Melodi Grand Prix fans

De er nok bedst kendt for at udtale sig om skattetryk, vækstplaner, integrationslove og finanslovsaftaler – men fordi man er politiker, betyder det ikke, at man ikke også forstår at kridte diskoskoene, når lejligheden byder sig. Vi har fundet 3 vaskeægte fans af Melodi Grand Prix. Vi byder velkommen til Vestager, Ammitzbøll og Støjberg.

Margrethe Vestager, 45. Politisk leder af Det Radikale Venstre og økonomi- og indenrigsminister
Hvad betyder Melodi Grand Prix for jer i din familie?
– Det er ikke jævnt fordelt… Melodi Grand Prix betyder ikke meget for min mand, men det betyder meget for mig. Jeg har fulgt både dansk og internationalt Melodi Grand Prix gennem hele livet. Vi dyrkede det sågar på studiet med Grand Prix aftener og sing-along. Og det var også størst i 1980'erne!

Har I faste traditioner?
– Vist kun de klassiske: sodavand, popcorn og stemmeseddel!

Hvordan er din barndomserindring omkring det internationale Melodi Grand Prix?
– At vi altid tabte! Det er nu egentlig ikke helt rigtigt, for Kirsten og Søren fik meget fine placeringer. Og ret beset gjorde det ikke så meget – for de allerfleste år synes jeg, vi var i toppen alligevel med de danske bidrag. I hvert fald i mine ører... 

Er der en særlig sang, du husker?
– Grys rejehop til ”Kloden drejer”, da Kirsten & Søren optrådte med ”Det’ lige det”, og Søren sprang i poolen – mange ting fra show'ene er uforglemmelige. De er dog blevet stadig bedre, selvom noget af nerven og nærværet kan gå lidt tabt. ”Skibet skal sejle” og ”Dansevise” er og bliver store klassikere, men i den mere up-beat afdeling er ”Boom, Boom”, ”Disco tango” og ”Vi maler byen rød” store. I mine øjne kom Melodi Grand Prix tilbage i 2000 med brødrene Olsen og ”Smuk som et stjerneskud”. Det slog dørene op på vid gab til en musikkonkurrence, der har udviklet sig markant gennem årene.

Skal I se finalen live i år?
– Ja, og jeg glæder mig helt vildt!


Simon Emil Ammitzbøll, 36. Gruppeformand og politisk ordfører for Liberal Alliance.
Hvad betyder Melodi Grand Prix for dig?
– Grand Prix er sjov i gaden og gang i den. Og musik i bilen på de lange køreture hjem fra foredrag i Jylland.

Har du traditioner i den forbindelse?
– Jeg har ofte været til det danske Melodi Grand Prix, men hvis jeg skal se det i tv, er jeg faktisk ikke så interesseret i at have for mange omkring mig. Jeg skal jo koncentrere mig om sangene!

Hvordan er din barndomserindring omkring det internationale Melodi Grand Prix?
– Jeg er sådan lidt småsygeligt optaget af enhver afstemning, og ofte var jeg mere interesseret i pointgivningen end sangene. Interessen for dem kom først omkring 20 års-alderen.

Er der en særlig sang, du husker?
– Jeg har en særlig forkærlighed for Stig Rossens ”Danser rock, danser rull'”, som jeg også selv indsang på kassettebånd i egen version sammen med en skolekammerat.

Skal du se showet live?
– Ja, selvfølgelig! Så også showet i Parken, da Danmark afholdte det internationale Melodi Grand Prix i 2001.


Inger Støjberg, 41. Næstformand for Venstres folketingsgruppe
Hvad betyder Melodi Grand Prix for dig?
– Jeg har været fan af Melodi Grand Prix, siden jeg var helt lille – også i de perioder hvor det på ingen måde var hverken kult eller cool at være, og jeg er det stadig. For mig er det en musikalsk folkefest, hvor det er tilladt at være lidt kitschet. Det er et lille ubekymret frikvarter fra dagligdagen. Da jeg var barn skrev jeg troligt i flere år til Jørgen de Mylius, på mit fineste heste-brevpapir, for at blive medlem af juryen ved det danske Melodi Grand Prix, men lige meget hjalp det.

Har du traditioner i den forbindelse?
– Mange! Som barn optog jeg alle sangene direkte fra fjernsynet med vores røde båndoptager. Alt for ofte kunne man høre lidt snak fra mine forældre i baggrunden og et ”shyyy” fra mig. I dagene efter øvede jeg sangene, så jeg kunne synge dem, og mange af dem kan jeg den dag i dag. Det var den eneste aften – ud over når der var Folketingsvalg – at vi måtte spise foran fjernsynet. Vi fik noget, der nærmest kan betegnes som spareribs og franskekartofler. Franske kartofler hørte mildt sagt også kun til festlige lejligheder. Noget af det har jeg taget med mig, men jeg optager dog ikke længere sangene fra fjernsynet.

Hvordan er din barndomserindring omkring det internationale Melodi Grand Prix?
– Mest at det voldte mig rigtig mange problemer at lære sangene. Især kan jeg huske, hvordan jeg øvede den belgiske vindersang ”J'aime la Vie” igen og igen, og lige lidt hjalp det. Det var i 1986, jeg var 13 år gammel, og det var jo i øvrigt en meget ung Sandra Kim, der sang den. Danmark blev nummer seks det år med ”Du er fuld af løgn” sunget af Lise Haavik og Trax, og jeg husker det, som var det i går!

Er der en særlig sang, du husker?
– Jeg tror, at det er ”Danse i måneskin” med Trine Dyrholm. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så var jeg vel nærmest lidt jaloux på hende – over at hun fik lov til at synge den til Grand Prix’et. Jeg har dog aldrig været den store sanger, havde absolut ingen forudsætninger for det, men det til trods syntes jeg, at det burde være mig. Derudover synes jeg, at ”Skibet skal sejle i nat” fra 1957 er helt fantastisk og stadig holder den dag i dag.

Skal du se showet live?
– Det håber jeg meget, og så bliver det i discosko og hele molevitten!


LÆS OGSÅ: Basim: Dét spørger folk mig altid om

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur