4 skønne mænd: Vi kender kvinder

Foto: Rasmus Weng Karlsen

4 skønne mænd: Vi kender kvinder

De har lagt øre til utallige historier om parforholdets op- og nedture, venindedramaer og hverdagens trivialiteter, så de har om nogen et indgående kendskab til kvindekønnet. Vi har fået 4 mænd til at fortælle, hvad de har lært om kvinder gennem deres job som frisør, plastikkirurg, personlig træner og coach.

Mogens Sonne, 36 år, medejer af frisørsalonen Zimmer:Sonne


“Det er ikke en skrøne, at kvinder snakker mere end mænd, og at de fortæller deres frisør det meste. Jeg har mange kunder, jeg har klippet i flere år, og som jeg på en måde kender rigtig godt. Jeg kan huske, da de mødte deres mand og blev gift. Måske er de blevet skilt igen og har mødt en ny.”

 

“Det virker, som om det for kvinder er et frirum at være hos frisøren. Her kan man godt tale åbent, fordi det ikke kommer videre – vi kender jo ikke hinanden privat. Man kan lufte, at man er træt af manden derhjemme, og at børnene også er blevet ualmindeligt irriterende. Nogle gange kan jeg faktisk godt blive lidt forskrækket over, hvad der bliver sagt. Det kan fx være, at de overvejer at blive skilt, eller at et familiemedlem er blevet alvorligt sygt. Så er det lige, jeg spørger mig selv, hvad søren jeg skal svare.”

 

“Forskellen på mænd og kvinder bliver meget tydelig, hvis jeg begynder at kende en mand for godt og spørger ind til, hvordan det går på jobbet eller derhjemme. Så kan de godt finde på at stoppe med at komme. Mænd kan ikke lide, hvis det bliver for privat.”

 

“Kvinder er selvfølgelig meget forskellige, men mange er utrolig selvkritiske – og ofte uden grund. Kvinder står og kigger i spejlet og tænker: “Jeg er tyk”, hvor mænd tænker: “Jeg har store muskler.””

 

“Selvkritikken gælder også arbejdsmæssigt. Det virker, som om kvinder altid stræber efter mere. Når en kvinde fortæller om noget, hun har lavet på sit arbejde, handler det ofte om, hvad hun kunne have gjort bedre. Hun siger sjældent: “Jeg gjorde det bare så godt, og jeg er stolt af mig selv.””

 

“Kvinder har en klar idé om, hvordan de gerne vil se ud. Og de er gode til at høre efter, hvis jeg siger, at noget ikke kan lade sig gøre. Men hvis der skal laves noget nyt, vil de være helt sikre på, at det klæder dem. Hvorimod hvis jeg vil lave noget nyt på en mand, spørger de bare, om det er nemt at holde.”

 

“Jeg klippede på et tidspunkt nyt pandehår på en kvinde, og da hun bagefter kiggede sig i spejlet, udbrød hun, at hun syntes, hun havde fået en bred røv med det her pandehår. Jeg har stadig ikke forstået, hvad det var, hun mente, men jeg har efterfølgende haft andre kunder, der har sagt det samme. Jeg forstår, at det kan ændre din ansigtsfacon, men at det kunne ændre hele kroppen – den havde jeg ikke lige luret.”

 

“Kvinders bedste træk er, at de går meget op i, hvilke signaler de udsender. De har meget power i udstrålingen, og hvis en kvinde mener noget, kan hun argumentere for det herfra og til evigheden. De vil også gøre virkelig meget for at opnå de ting, de brænder for. Det er et stort plus at være målbevidst. Ikke at have et mål at stræbe efter er det mest usexede, der findes.”

 

“Stod det til mig, skulle kvinder generelt være mindre kritiske, når det gælder deres krop. Ikke altid at ville tabe et halvt kilo inden sommeren. Jeg synes, det er cool, når man hviler i sig selv. Mænd kan godt mærke forskel på, hvornår en kvinde fisker efter en kompliment, og hvornår det er mere alvorligt.”

Artiklen fortsætter på næste side...

Jørgen Esmann, 55 år, hudlæge og ekspert i laserbehandling og kosmetisk dermatologi


“Kvinders største frygt, når det gælder deres udseende, er at blive vurderet til at være ældre, end de egentlig er. De bliver smigrede, hvis de bliver skudt til at være yngre. Det er o.k., hvis man rammer rigtigt, men du må for alt i verden ikke sige, at de ser 10 år ældre ud, end de er.”

 

“Når en kvinde kommer til mig, er hun meget ærlig om, hvorfor hun kommer. Hun er fx ked af, at hun får at vide, at hun ser træt ud. At hun ser ældre ud end sin alder, eller end hun føler sig. Kvinder er også åbne om, at det betyder et pres på dem fra venner eller deres arbejde – der er mange stillinger, som kræver, at du ser ungdommelig og frisk ud. Men det kan også være et indre pres, fordi man er blevet skilt, og man ikke føler, at man er attråværdig. Modsat mænd er kvinder meget mere bevidste og fortrolige med at fortælle om sådan nogle ting.”

 

“Når en mand vil have lavet noget kosmetisk, kommer det tit ud mellem sidebenene. De kan fx have en konsultation om modermærker, og halvvejs ude ad døren vil de for resten også gerne høre, hvad de kan få gjort mod deres tunge øjenlåg.”

 

“Kvinder har en god portion humor. De ved godt, at de ligger under for deres forfængelighed, men de har også en ironisk distance til det. De kan grine ad sig selv, og de ved, at det er irrationelt, fordi deres værdi ikke lægger i, hvordan de ser ud. Humor er et godt middel i situationer, som er svære at snakke om.”

 

“For 40 år siden blev kvinder målt på, om de så godt ud, og om de kunne lave mad. I dag bliver de vurderet på deres manpower, deres uddannelse, arbejde og kreativitet. Og de ligger under for en ungdomskultur, der har bredt sig. Det kan man se hos alt fra politikere og nyhedsoplæsere til erhvervsledere, hvor det er ungdommeligheden, som er i fokus.”

 

“At kvinder efterspørger et godt udseende til den alder de har, skyldes ikke en drøm om at være yngre. Men en drøm om at være tilfreds med sig selv. Det drejer sig om de fem minutter, du står foran spejlet om morgenen og kigger på dig selv. Hvis du er tilfreds og glad for det, du ser, går du ud og møder verden og dagen med overskud, og din udstråling og din måde at interagere på bliver positiv. Står du og siger: “Åh nej, se det store modermærke, min hud hænger, og mine øjenlåg er tunge,” bliver hverdagen hurtigt grå.”

 

“Jeg har arbejdet i USA, og derovre er målet at komme til at se yngre ud. De vil helst se ud, som om de er 20 år hele livet. I Danmark skal det se naturligt ud. Ingen har lyst til et fotoalbum, der viser billeder fra før operationen og efter. Vi vil se bedre ud, men vi skal ligne os selv.”

 

“Det værste træk hos kvinder er, at der stadig er nogle, som føler, at deres værdi er i deres udseende. Jeg bruger meget tid på at tale folk fra operationer og behandlinger, fordi de ikke vil løse deres komplekser. De vil i stedet have brugt en masse penge, og efter et halvt år er der et nyt problem. De bliver ikke lykkelige af at få større læber eller få fjernet de små rynker ved øjnene. Kosmetiske behandlinger løser ikke mindreværdskomplekser, men de kan bruges til at give folk et spark til at komme videre.”

 

“For et par år siden havde jeg en patient på 70 år. Hun var blevet enke, men hun syntes ikke, at livet var slut. Hun ville gerne have fjernet sine rynker i ansigtet, og hun fik en operation. Hun kom tilbage hvert år – ikke som patient, men for at fortælle, hvordan det gik. Det første år havde hun været i Paris og se danseshow, året efter havde hun været på krydstogt til Skt. Petersborg, og hun havde fået en ven. Det er jo utroligt, at så lidt kunne give hende mod på at leve videre.”

 

“Mit mantra er, at når man starter dagen, så fokuser på de positive ting. Tænk på alle dine fordele, og lad være at fokusere på de negative ting, for så visner du. Husk, at skønhed kommer indefra. Det er så simpelt – men samtidig meget svært.”

Henrik Duer, 38 år, personlig træner og vært på TV3-programmet Ekstremt fed – et år til at redde livet


“Når en kvinde kommer til mig, har hun altid som minimum et par kilo, hun gerne vil af med. Hun vil også gerne se yngre ud, så hvis hun kunne få strammet huden op og komme af med nogle rynker, ville det være rigtig godt.”

 

“Jeg kan mærke, at kvinder er tynget af de idealer, som fx findes i medierne. Der er et pres, som gør, at de næsten aldrig er tilfredse – de kan ikke blive slanke og smukke nok. Der tager mændene det lidt mere roligt. Det var jo dem, der opfandt T-shirten, hvor der står: “Rigtige mænd vejer over 100 kilo.” Sådan en kunne man ikke forestille sig en kvinde gå rundt med.”

 

“Kvinder er mere forfængelige, og de går op i, hvordan de ser ud – også i motionscentret, hvorimod mænd kan dukke op i shorts, blege ben, sorte kontorsokker i gummisko og en T-shirt, som er lidt for lille, og maven strutter ud. Mænd har et ordsprog, der lyder, at man aldrig skal gå ned på udstyret. Sådan har kvinder det med tøj.”

 

“Jeg træner mange kvinder, der har brug for – og som opnår – store vægttab. Og hvis folk får succes med vægttab, ændrer de også livsstil, fordi de får en anden selvtillid. Hvis kæresten ikke er fulgt med, er der en stor sandsynlighed for, at han bliver skiftet ud. Først får de nyt hår, siden et nyt job og så en ny kæreste. Den har jeg ofte set, så det er ikke kun mænd, der har tendens til at skifte kæresten ud med en mere lækker model.”

 

“Nogle gange får jeg mere at vide, end jeg egentlig har lyst til, når jeg har en samtale med en kvindelig klient. Jeg tror, det skyldes, at jeg er en udefrakommende, og samtalen selvfølgelig er fortrolig. Den mulighed bliver brugt til at lukke en masse luft ud. Det kan være om deres sexliv, noget med kæresten eller jobbet, som de er kede af.”

 

“Jeg hører fra mange kvinder, at når de har haft fest eller fødselsdag, og hjemmet er fyldt med usunde varer, smider de det i skraldespanden, fordi de ikke kan kapere, at det er der. Men der er mange, som fisker det op igen. Faktisk har jeg en klient, der havde lært fra tv-serien Sex and the City og sprøjtede sulfo hen over, fordi hun vidste, at selv om hun smed det ud, ville hun alligevel fiske det op og spise af det.”

 

“Jeg kan misunde, at kvinder er mere sundhedsorienterede end mænd. Det er oftest dem, der er sundhedsmanageren derhjemme og skubber på for en sund livsstil. Det kan jeg også mærke på min kone. Hun er meget mere obs på grøntsager og økologi end mig.”

 

“Til gengæld kan jeg savne lidt mere fandenivoldskhed i træningen, som kvinder kunne lære fra mænd. De har en bedre evne til at skrue hovedet af og give den gas og ikke tænke på, at de sveder og ser ud, som om de lider. Kvinder er bange for, at de bliver for store, og derfor giver de sjældent los. Jeg må ofte fortælle dem, at muskler ikke kommer over natten, og at de altså ikke bliver af med fedtlaget, hvis ikke de presser sig selv en gang imellem.”

 

“Skulle jeg give et råd til kvinder, er det, at I skal bruge jeres sunde fornuft noget mere og lade være med at hænge jer i de medieskabte kvindeidealer. Det er en stressfaktor for mange at skulle leve op til de ting og aldrig være helt tilfreds med, hvordan man ser ud. Det er ærgerligt, hvis man skal have sådan et forhold til sin krop det meste af livet.”

Chris Manning, 44 år, life- og businesscoach


“I en coach-session ønsker kvinder oftest at få hjælp til at opnå noget eller til at bearbejde en smerte. Det kan være penge, frihed eller succes, og det gælder især i forhold til karriere. Når det handler om det personlige, er det spørgsmål som, hvordan man finder sin passion og meningen med livet, der skal bearbejdes.”

 

“I mit arbejde har jeg også opdaget, hvor meget de fleste kvinder tænker på deres udseende, skønhed, krop og andre folks accept. De har et stort drive mod at blive bekræftet og ønsket – ikke bare, når det gælder personlige forhold, men også i forhold til karrieren.”

 

“Kvinder er ofte bange for, hvad andre vil tænke om dem. Jeg havde for nylig en session, hvor jeg coachede en kvinde om at tale offentligt. Hun er forretningskvinde med et fedt job, hvor hun skal tale hele tiden, og hun hadede det. Hendes angst var, at hun ville sige noget forkert, og så ville folk ikke tro på hende, og de ville gå. Hun troede først, at det var noget fysisk, som gjorde hende nervøs. Men det viste sig, at hun troede, at hun ikke var dygtig nok, fordi det havde folk fortalt hende, inklusive hendes forældre. Det var deres måde at motivere hende på. Men kvinder arbejder ikke godt med kritik, derimod med ros. Spørgsmålet, der gjorde en forskel for hende, var, om hendes forældre altid har ret. Og hun begyndte straks at smile, for hun vidste jo, at det var en latterlig tanke.”

 

“Hvis en mand kan vælge mellem to job, hvor det ene giver ham en stor lønningspose, men jobbet ikke er det mest behagelige – hverken fagligt eller socialt – vil manden tage det job uanset hvad, fordi han kan opnå sin mission: at tjene penge. Kvinden vil derimod oftest takke nej, fordi hendes liv vil være et helvede med et job, der gør hende ulykkelig, lige meget hvor mange penge der er i det.”

 

“Forskellen på mænd og kvinder bliver tydelig, når det handler om kærlighed og skænderier. Gælder det en konflikt, kan manden blive overrasket over, at kvinden pludselig eksploderer, hvorimod kvinden ikke forstår, at manden ikke har fattet konflikten, fordi hun har sagt det samme 35 gange. Et eksempel kan være, at manden spørger, om han kan gå ud med sine venner en aften. Kvinden svarer sarkastisk, at det kan han da godt, selv om de faktisk havde planlagt at skulle være sammen. Svaret kommer i en tone, som hun håber, at han fanger. Manden hører kun ordet ja og tænker: “Fedt, jeg er fri”, og han skynder sig af sted. Det sker igen den følgende weekend og weekenden efter, og efter halvandet år bliver de skilt. Hun siger, at hun har råbt og skreget pga. de her ting, men manden har ikke hørt det, fordi de taler hvert sit sprog. Han skal have konkret at vide, hvad der er galt, fordi han ikke forstår de underliggende toner i en kvindes sprog.”

 

“Jeg oplever det også hos min femårige datter. Hun taler hele tiden og har allerede udviklet et hav af nuancer i sit sprog. Drenge udvikler ikke deres sprog på samme måde. På fodboldbanen råber de meget direkte til hinanden, hvad de mener.”

 

“Mit råd til kvinder er, at I skal finde den ene bowlingkegle, der får dem alle til at vælte. Der er måske 50 små grunde til, at du er ked af det, men nede under det hele ligger det egentlige problem. Hvis du finder det, finder du svaret på dem alle og får strike. Det kan fx være manden, der går ud med vennerne. Det underliggende problem er måske, at du ikke stoler 100 % på ham, og derfor bliver du ved med at blive ked af det. Bryder du mønstret og finder ind til problemets kerne, kan du dræbe 90 % af skænderierne.”

Se også: Er det fy at sige fed? »

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview