5 nytårsforsætter jeg rent faktisk har lyst til at overholde
Foto: Alamy Hvorfor er nytårsforsætter så svære at overholde? Fordi de er urealistiske og baseret på, hvem vi gerne vil være frem for, hvem vi er. Her er fem af slagsen, du kan overholde.

Nytårsfortsæt

5 nytårsforsætter jeg rent faktisk har lyst til at overholde

Hvorfor er nytårsforsætter så svære at overholde? Fordi de er urealistiske og baseret på, hvem vi gerne vil være frem for, hvem vi er. Her er fem af slagsen, du kan overholde.

KLUMME: Hånden på hjertet så har jeg aldrig ført et nytårsforsæt ud i livet. Ikke sådan full blown i hvert fald. For det har altid været dybt urealistiske mål, jeg har sat mig for, når året er gået på hæld, som at bruge færre penge (as if) og spise mindre usundt (junk food er da en menneskeret, når man har tømmermænd, ik'?). Min hjerne har reageret på de selvvalgte restriktioner, som en hjerne nu reagerer på sådanne, ved at gå lidt amok. Med andre ord har jeg taget mig selv i nærmest at øge slikmængden og det økonomiske overforbrug.

LÆS OGSÅ: En julaholics bekendelser: "Jeg har allerede spist 5 kilo risalamande"

Nu er endnu et år ved at gå på hæld, og jeg er havnet i fælden igen: Hvad skal mine nytårsforsætter for 2016 være? Skal jeg fortsætte med de samme nytårsforsætter fra dette år, der (som sædvanlig) ikke er blevet ført ud i livet (og i hvert fald heller ikke bliver det her i december)? Nej, det kan ikke være vejen frem.

LÆS OGSÅ: Sognepræst: "December skal være som en tilbageholdt orgasme"

I stedet for at skuffe mig selv igennem endnu et år, ved ikke at kunne leve op til mine urealistiske forventninger til mig selv, så vil jeg prøve noget andet. Jeg vil sætte mig nogle forsætter, som jeg rent faktisk har lyst til at overholde, fordi de vil øge min livskvalitet og dermed gøre mig til et gladere menneske. Måske kan du bruge nogle af dem?

1. Et godt glas rødvin
2015 har for mig været et meget travlt år, hvor jeg ofte har været så træt, at jeg har glemt at more mig. Da jeg ved, at 2016 også bliver et travlt år, ved jeg med mig selv, at jeg ikke kommer til at have uanede mængder af overskud til at løbe fra den ene fernisering til den anden i Kødbyen hver fredag. Derfor må det i mit liv være tid til at tage en moden beslutning om at indføre cocktail hour eller wine o' clock i mine private gemakker. Indimellem kun for mig selv. For der er ikke noget hyggeligere end et glas rødvin eller en drink efter en lang dags arbejde. Sådan!

2. Bruge flere penge
Nogle gange kan jeg ikke forstå, hvor alle mine penge forsvinder hen. Nåh jo: De bliver ofte brugt på fejlkøb i dårlig kvalitet, der ikke holder meget længere end til første vask, før sømmen har leget jorden rundt og formen blevet ukendelig. I 2016 vil jeg investere i kvalitet. Men til gengæld vil jeg ikke købe så mange ting. Jeg vil granske min garderobe og sætte en ære i at muge ud og starte forfra. Fornemmelsen af kun at have få ting i sin garderobe, men til gengæld super lækre ting, du ved, du elsker, og som holder stilmæssigt sæson efter sæson, er vejen frem. Cashmere, uld, silke og læder here I come!

3. Gøre noget godt for andre
I en travl hverdag kommer det hele hurtigt til at handle om mig selv. Mig og mine ambitioner. Men hvor lykkelig gør det mig egentlig i sidste ende hele tiden at have mig selv i fokus? Hvis jeg i stedet vendte mit fokus udad mod min omverden og tænkte, "hvordan kan jeg gøre andre glade?" - så ville jeg for alvor finde meningen med mit liv. Om det så bare er at sende en sød sms til min veninde om, hvor skøn hun er, eller betale kaffen næste gang min mand og jeg er på café – så vil det give glæde for andre OG mig selv.

4. Spise søde sager
Jeg er født med en sød tand. Sådan er det bare. Men hele mit liv har jeg slået mig selv oven i hovedet med, hvor dårligt det var, at jeg igen fyldte en pose med bland selv-slik, eller at jeg kan recitere alle smagsvarianter fra Ben & Jerry's udenad (CORE-varianterne er dog virkelig udfordrende). Selvom jeg har slået mig selv i hovedet, har mit (over)forbrug dog ikke ændret sig synderligt – bortset fra de perioder, hvor jeg har taget en kold tyrker og lykkedes med det (for senere at vælte mig i søde sager igen). I 2016 vil jeg nyde det, når jeg spiser noget sødt. For det er ærlig talt for dumt at spise en is og samtidig have det dårligt med det. Det er loose/loose i min optik. Hvis jeg derimod virkelig nød isen, ville det kun være loose/win. Og jeg er ret overbevist om, at selvom jeg tillader mig at nyde de søde sager, vil det ikke få mig til at spise mere (for det kan næsten ikke lade sig gøre).

5. Være mindre perfekt
I stedet for at sætte mål om at være bedre til dit og dat, som ligger i nytårsfortsætters natur, vil jeg tillade mig selv at være dårligere til ting. Jeg vil forsøge at lade være med at bebrejde mig selv, hvis jeg ikke lige får trænet helt så meget, som jeg burde. Hvad er det værste, der kan ske ved det? At jeg får lidt mere appelsinhud? Det går nok. Jeg vil heller ikke bebrejde mig selv, at det ikke er alt i mit køleskab, der er økologisk og fra Irma (selvom det ville se umådeligt flot ud, hvis det var), og så vil jeg også slutte fred med, at jeg oftest tyer til serierne på Netflix frem for dokumentarprogrammerne, som jeg ellers kunne lære noget af. Med andre ord vil jeg give mig selv lov til at være mindre perfekt.


LÆS OGSÅ på EUROMAN: Julegaver: 58 ting, vi ønsker os 

LÆS OGSÅ: Sådan overlever du første jul hos svigerfamilien: Step by step-guide

LÆS OGSÅ: De bedste bøger, du kan give til mændene i dit liv

Amalie Nebelong:

Født i 1984.

Cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling og freelancejournalist hos Egmont.
Bor på Østerbro i København med sin mand og to børn.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur