Fifty Shades - Fri
Foto: United International Pictures

Fifty Shades - Fri

50 nuancer af erotiske drømme og eventyr

Undrer du dig også over, hvad det præcist er, der gør, at mange millioner kvinder på verdensplan har læst bøgerne og set Fifty Shades-filmene – måske inklusive dig selv? Få eksperternes vurdering her.

Bøgerne har solgt mere end 100 millioner eksemplarer på verdensplan og er oversat til 52 sprog. De to første film har været kolossale biografsuccesser og alene trailerne har sat alle rekorder. Den første films trailer er efterhånden set mere end 90 millioner gange, mens Fifty Shades - i mørket blev den mest sete trailer indenfor de første 24 timer - nogensinde. Den 8. februar - lige før Valentinsdag - rammer den tredje og sidste film om Christian Grey og Anastasia Steeles biograferne. Allerede længe forinden har Fifty Shades universet dog været lidt af et fænomen – navnlig blandt kvinder. Men hvad er det, der gør historien så populær?

­­– Først og fremmest er det et populært fænomen på grund af kombinationen af et moderne prinsesseeventyr og så den erotiske fantasi om en blid version af BDSM (bondage, dominans, sadisme og masochisme, red.), forklarer parterapeut og sexolog Maj Wismann fra Websexolog.dk.

– Men populariteten skyldes også, at historien aftabuiserer ved at være blevet cafévenlig. Ingen rynker på næsen over, at man sidder på en café og læser bøgerne, og det er ikke underligt at se filmen sammen med veninderne. Erotisk litteratur er blevet allemandseje og faktisk også lidt hipt, og det er godt, siger hun.

Vil kvinder have en Mr. Grey?
Han er helt utroligt flot, rig og magtfuld, men han er også beskadiget, mørk, kontrollerende og voldsom.

Drømmer kvinder virkelig om sådan en mand, eller hvordan skal interessen forstås?

– Jeg tror, kvinder drømmer om eventyret. Det er jo ikke bare en romance. Det er en romance mellem byens absolut flotteste og mest magtfulde mand og en helt almindelig, ung kvinde. Mr. Grey kan flyve hende til månen både fysisk og seksuelt, men han har også lig i lasten og er mørk. Og hun er så kvinden, der trænger igennem til ham. Det er en moderne "prinsen på den hvide hest"-romance, siger Maj Wismann.

Samtidig er det også en dysfunktionel historie om kontrol og vold, men det er ikke det, der er dragende for kvinder, mener hun.

– Mr. Grey er også kontrollerende i en ekstrem grad, og Anastasia får jo virkelig tæsk af ham i slutningen af den første bog. Og selvom hun går velvilligt ind til det, er det voldsomt. Men jeg tror ikke, at det i sig selv er tiltalende for særlig mange. Det er mere den udforskning, de går på sammen, og den hengivenhed og begær, hun giver sig hen til. Det kilder pludselig steder, når man læser den på en grå regnvejrsdag. Det minder én om erotikken midt i hverdagen, siger Maj Wismann.

Og målgruppen har vist sig både handlekraftig og nysgerrig. Det viser sig blandt andet ved en eksplosionen i salget af sexlegetøj i kølvandet på Fifty Shades-effekten.

–  Folk handler på den lyst, der bliver vækket, og det synes jeg bare er dejligt. Salget af sexlegetøj gik jo kun én vej efter bøgerne udkom, og den nysgerrighed, tror jeg, er kommet mange par til gode, siger hun.

Derudover er fantasien om dominans en central årsag til, at historien appellerer så bredt, mener eksperten.

Dominans – en fantasi mange deler
– Jeg tror aldrig, at historien var blevet så populær, hvis ikke fantasien var relaterbar. Hvis nu det havde været en fodfetish, der var omdrejningspunktet, så tror jeg aldrig, det var blevet så populært, siger Maj Wismann.

Men dominans ér en fantasi mange deler i en eller anden udstrækning, fortæller hun:

– Den rammer simpelthen ned i rigtig manges erotiske fantasier. Det kan man høre, når man taler med sine veninder. Der er rigtig mange, der synes, det lyder spændende og pirrende at blive blindfolded for eksempel, men det er også fordi, at man har ramt en mildere grad af det, de fleste steder i filmene i hvert fald, hvor mange kan være med.

Det betyder ikke, at alle, der har fundet filmen eller bøgerne interessante, skal storme ud og købe en pisk, en rulle reb og et sæt elskovskugler. Men parterapeuten og sexologen vil alligevel opfordre folk til at gribe erotikken:

– Det er forskelligt, hvad det lige er, der taler til os i historien, men mit råd er: Vær nysgerrig på dig selv! Brug det til noget! Hvad er det, der er spændende for dig? Læs måske noget højt for hinanden fra en erotisk bog. Tag det som en oplevelse. Måske er det helt vildt dejligt. Måske er det akavet, men det er da spændende, siger Maj Wismann. 

Fifty Shades - Fri

Jamie Dornan og Dakota Johnson er tilbage som Christian Grey og Anastasia Steele i “Fifty Shades - Fri”, det tredje kapitel i den populære filmserie, baseret på det verdensomspændende bestseller-fænomen “Fifty Shades”.

Filmen bygger videre på historien, som tog sin begyndelse i “Fifty Shades of Grey” og ”Fifty Shades – I mørket”, der på verdensplan har indtjent næsten $950 millioner.

“Fifty Shades - Fri” er instrueret af James Foley (”Fifty Shades – I mørket”, “Fear” og “House of Cards”) og producerne er igen Michael De Luca, Dana Brunetti og Marcus Viscidi, sammen med skaberen af blockbuster-serien E. L. James.

Manuskriptet er skrevet af Niall Leonard baseret på James’ roman.

Biografpremiere den 8. februar - Billetter kan bestilles her.

Se, hvad vi ellers skriver om: Fifty Shades