Løb i august

Løb i august

7 gode grunde til at løbe til i august

Genopliv de gode løbevaner fra før ferien med sundhedsredaktørens 7 tip.

1. Perfekt løbevejr
Den røde løber er rullet ud. De udendørs træningsfaciliteter bliver ikke meget bedre, end de er lige nu, hvis du har planer om at løbe efteråret i møde og holde formen ved lige. Vejret er mildt, og de mange lyse timer betyder, at du kan løbe fra tidlig morgen til ca. 20.00 om aftenen uden samtidig at skulle pakke dig ind i overtøj, reflekser eller pandelampe – og en god sensommerdag byder ofte på langt smukkere løbevejr end juli. Gennemsnitstemperaturen i august er ideel og ”løbevenlig”, med ca. 15-18 grader.  

2. Nye vaner
Det er tid til nye vaner - eller måske bare tid til at genoplive de gode vaner, som du har glemt henover sommeren. For mig er det allerbedste ved august, at jeg får mine løbeveninder hjem fra ferie, og det betyder morgenløb. Det er en rutine, der giver ro i sindet – og på vægten. Hvis du ikke allerede er sprunget på vognen, kan det anbefales at få etableret en god løberutine her i august. F.eks. en kort løbetur mandag, onsdag, fredag og søndag, hvis du er vild. Eller bare tirsdag og lørdag. Så længe det er fast. Sensommeren er en second chance, hvad din form angår, og tre ugentlige løbeture er den enkleste og bedste måde at få kroppen i form på.

3. Tjek det nye løbegear
Det nye sportsudstyr er i butikkerne, og selv om du naturligvis kan løbe aldeles glimrende i et par gamle joggingbukser, kan det være fornuftigt at investere et par nye løbesko (tjek f.eks. Adidas boost) eller et par åndbare tights. Motivation er lige så vigtigt som at have ambitioner og et godt løbeprogram, så udvælg en dejlig ”gave” til dig selv som belønning allerede nu for, at du har tænkt dig at løbe den kommende måned.
P.S. Vær opmærksom på, at god løbestil - bortset fra en stram løbe-bh, som er helt uundværlig - starter nedefra.  Dvs. køb løbesko, sokker, tights/shorts, top, jakke, handsker og hue i nævnte rækkefølge.

4. Gør en god gerning, mens du løber
Efterårets mange motionsløb gør det nemt at holde fast i træningen, så udpeg et par gode løb i nabolaget, du gerne vil deltage i og brug dem som en ”gulerod”. Og vælg gerne nogle af de nye velgørenhedsløb, hvor det handler om at samle penge ind til et godt formål eller skabe opmærksomhed om et bestemt problem. F.eks. Støt brysterne Løbet den 20. september i København og 27. september i Aarhus, hvor du kan vælge mellem at gå eller løbe 5 km eller løbe 10 eller 15 km. Tilmelding sker på Altfordamerne.dk.stot-brysterne. Det koster 210 kr. at deltage og 50 kr. går ubeskåret til Støt Brysterne.

5. Saml på D-vitamin
En daglig løbetur på 15-30 minutter i dagslys giver dig et fint forspring i forhold til de mørke måneder, hvor mange lider af let D-vitaminmangel. Vitaminet har vist sig at have stor betydning ikke bare for knoglernes styrke (bl.a. fordi D-vitamin er en forudsætning for at kroppen kan optage kalk), men også for immunforsvaret, din kropsvægt og dit humør, viser en række undersøgelser. Det kan være fordelagtigt for dit helbred, at du løber en tur i weekenden, hvor du kan være ude i tidsrummet mellem kl. 11.00-15.00, hvor D-vitaminet optages bedst af kroppen, måske fordi UV-lyset er stærkest der.  

6. Få styr på festsmøgerne
Du behøver ikke at være supersund for at løbe, du bliver tværtimod sund af regelmæssig løbetræning, også selv om du indimellem ryger en festsmøg eller har et BMI, der ligger i overkanten. Du kan med andre ord opveje usund levevis på andre områder ved at komme i gang, viser den store undersøgelse, Østerbroundersøgelsen, som har fulgt danskere i 35 år. Hos mændene var der 6,2 år ekstra at hente, hvis de løbetrænede moderat, mens kvinderne fik 5,6 år lagt til deres gennemsnitsalder.

7. Sæt et STORT mål
Det er her i august, du kan melde dig ind i en ny løbeklub, for sæsonen følger skoleåret, ikke kalenderåret. Mange klubber starter nye hold op, så du har chancen for at komme med fra starten og bygge din form stille og roligt op. Måske  er det i år, du skal gennemføre dit første halvmaraton eller maraton? En del atletikklubber tilbyder fællestræning til Copenhagen Marathon i løbet af august Du kan finde en oversigt over løbeklubber på maratonguiden.dk.
P.S. Hvis du allerede har godt med kilometer i benene, er det lige om lidt du kan ”tage” både Manhattan og Berlin – og Budapest.

LÆS OGSÅ: Her er de bedste træningsapps

Se, hvad vi ellers skriver om: Michael Robak, Løb og Løbeprogram