Guide til Dessau

Foto: Christina B. Kjeldsen og PR Kom indenfor i Bauhaus-rektorernes egne private huse.

Bauhaus og DDR-nostalgi: 7 grunde til at besøge den tyske by Dessau

Få en ferie med smukke oplevelser og gastronomi ud over det sædvanlige. Byen Dessau er et oplagt drømmebesøg, hvis du er bare moderat interesseret i design og arkitektur - for Dessau er Tysklands, ja, hele Europas, epicenter for modernismen.

Du kan se det, selv om du ikke ved en dyt om arkitektur. Nemlig, at det er i Dessau, vores store danske arkitekter som Poul Henningsen og Arne Jacobsen hentede deres inspiration.

Det var her, Bauhaus-bevægelsen definerede modernismen med sine dogmer for både arkitektur og design på en måde, der var revolutionerende i 1920'erne og stadig er moderne i en grad, at det kan være svært at forstå, at Dessaus Bauhaus-bygningerer over 100 år gamle.

Nazismen dømte Bauhaus-bevægelsens ideer og karismatiske foregangsmænd og -kvinder ude, og skolen gik i opløsning under Anden Verdenskrig, men mange af de unikke bygninger står heldigvis endnu – og ideerne nåede at rodfæste sig og bane vej for den moderne funktionalisme, vi selv er vokset op med herhjemme.

Siden har DDR-tiden sat sine spor i Dessau, og det har også sin helt egen charmerende ”ostalgie” med bombastiske boligkareer, folkeparker og statuer af Karl Marx. Samtidig snor floderne Elben og Mulde sig forbi som en blå linjer mellem byen og de grønne Tiergartener, der omkranser Dessau. Her er smukke slotte og romantiske broer, som du kan udforske bedst på cykel – så det bør du gøre under dit pitstop her!

LÆS OGSÅ: Ferie i Danmark? Her er 7 oversete sommerperler

Dessau_Bauhaus.jpg

Bauhaus-museet

Begynd din tid i Dessau med en tur på Bauhaus-museet, så du får hele historien på plads. Bevægelsen handler nemlig ikke ”bare” om arkitektur, den handler også om politik og kampen for en friere, moderne tilværelse, hvor man kastede fortidens åg af sig og designede bygninger, boliger og ting, der var enkle, funktionelle og ikke foregav at være noget, de ikke var.

Mange kunstnere sluttede sig til Bauhaus’ filosofi, der hurtigt spredte sig blandt de intellektuelle i Europa. Du kommer helt ind i Bauhaus’ kreative laboratorier på museet, hvor du bliver guidet igennem hele historien – og du kan med fordel hoppe med på en af rundvisningerne.

Bauhaus-dessau.de

Dessau_brauhaus_biergarten.jpg

Rundtur til arkitekternes egne huse

Smut forbi turistkontoret og lej en cykel for 10 euro, som du kan bruge resten af dagen. Her kan du også få fat i cykelkortet med arkitekturruten ”Bauhaustour”, der også er markeret med skilte rundt om i byen. Prioriter den nordlige rute på ca. 9 km, den tager dig nemlig forbi både Bauhaus-skolebygningen og danserestauranten Kornhaus ved bredden til Elben, der er tegnet af Carl Fieger, hvor du også kan få en frokost eller en is.

Cykelturens helt store højdepunkt er ”den Meisterhäusern”, tre dobbelthuse til Bauhaus-skolens ledelse tegnet af Walter Gropius. Det er en stjernespækket skare, der har boet her, blandt andet Gropius selv, Wassily Kandinsky og Paul Klee. Du kan komme indenfor og kigge på egen hånd eller endnu bedre med en af de dygtige guider.

Book på Bauhaus-dessau.de

Dessau_Kornhaus.jpg

Tysk haveromantik

Har du fået nok af moderne arkitektur, så tag cyklen ud i ægte tysk haveromantik i stedet. De grønne Tiergartener ligger lige på den anden side af floderne, så kør over en af de romantiske broer og udforsk cykelstierne ud til f.eks. det lille slot Luisium.

Du kan følge flere afmærkede ruter, få cykelkort på turistkontoret, når du lejer din cykel.

Dessau_Luisium.jpg

Spaghettieis i folkeparken

Midt i byen og lige bag Bauhaus-museet ligger den frodige folkepark med det lille Teehauschen placeret midt i alt det grønne.

Her kan du spise en helt ok pizza, men måske endnu bedre nyde en klassisk tysk ”Spaghettieis”, flødeis anrettet som spaghetti i fine glas på fod og med masser af flødeskum på toppen.

Teehaeuschen.com

LÆS OGSÅ: Fremtidsforsker: Danskerne vil især droppe disse populære feriedestinationer

Dessau_Marx copy.tiff copy.jpg

Lokal øl og middag på bryghuset

Spis en solid middag i byens gamle bryghus, hvor det er egnsretter fra området Saxen-Anhalt, der er på menuen. Bryghuset Alter Dessauers historie går mere end 100 år tilbage, og der er stemningsfulde rum indenfor og en hyggelig have fortil på den flotte røde murstensbygning i bymidten. Prøv en Bierfleish og smag den lokale øl.

Alter-dessauer.de

Dessau_Umweltbundesamt.jpg

LÆS OGSÅ: Trendforsker om fremtidens luksus-ferier: De danske øer bliver eksotiske

Her skal du sove

Når nu du er i Bauhaus-bevægelsens hovedsæde, hvorfor så ikke overnatte i studiebygningen, Prellerhaus, hvor store arkitekter som Hannes Meyer og Marcel Breuer har boet og arbejdet.

De 28 studios er genskabt, som de var tænkt tilbage i 1926 med originale møbler og indretning, der emmer af Bauhaus. Et dobbeltværelse koster fra 70 euro pr. nat.

Bauhaus-dessau.de/en/service/ping-at-bauhaus

Dessau_overnat i Bauhaus.jpg

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide, Guide og Livsstil

610x200_woordy_knap2.jpeg