7 transkønnede, der har ændret verden: Fra Lili til Caitlyn

Foto: Vanity Fair cover

7 transkønnede, der har ændret verden: Fra Lili til Caitlyn

Det kræver at turde insistere på at være, den man er.

Artiklen er lavet i samarbejde med Copenhagen Pride, for at sætte fokus på LGBT-relaterede emner i forbindelse med at vi i denne uge fejrer Copenhagen Pride.

Selvom transkønnede er blevet mere synlige i medierne, er vi fortsat fulde af beundring over det mod, det kræver at turde insistere på at være, den man er. Med serier som Orange Is the New Black, Transparent og den nye reality-serie I am Cait, har vi fået nogle personer, vi kan holde af og relatere til, som alle er med til at udvide normalitetsbegreberne. Selv på Facebook har brugerne fået muligheden for selv at vælge den betegnelse, der stemmer bedst overens med deres kønsidentitet.

LÆS OGSÅ: Kardashians: Derfor er det blevet reality-familien, vi alle sammen taler om

Langsomt men støt udvides grænserne for det før så snævre "køn" til at rumme et mangfoldigt ordforråd, som er tilsvarende den mangfoldighed af mennesker, det betegner. At være transkønnet er ikke et spørgsmål om at få tilfredsstillet bestemte seksuelle lyster, men snarere at få det fysiske køn til at passe til det psykiske. Med det in mente, har vi sammensat en inspirerende liste med syv transpersoner, der gennem tiden har sat sine spor på verden. Vi håber, de opfordrer alle til at føle sig mere smukke, modige og tro mod sig selv.

1) Lili Elbe
I begyndelsen af 1930'erne blev danske Lili Elbe verdensberømt. Lili blev født i Vejle som Einar Wegener og blev senere hen den første mand, der fik foretaget en kønsskifteoperation. Sammen med sin hustru, kunstneren Gerda Wegener, klædte han sig i kvindetøj og stod model for hende, og det, der startede i et kunstneratelier i København, udviklede sig, og i 1912 bosatte parret sig i Paris for at leve åbent som lesbiske.

LÆS OGSÅ: 19 ting, der vil gøre dig nostalgisk, hvis du voksede op i 90'erne

Transformationen fra Einar til Lili foregik i Tyskland, og efterfølgende blev Lilis kønsskifte officielt anerkendt – hun fik tilmed et nyt pas med sit nye køn og navn. I sin selvbiografi "Fra mand til kvinde: Lili Elbes bekendelser", skriver hun: "Der er ikke tale om noget valg, men om liv eller død." Lili Elbe døde i Dresden i september 1931 kort tid efter en eksperimenterende operation, hvor hun fik indopereret en livmoder og æggestokke i den forhåbning, at hun ville kunne opnå graviditet. I en tid hvor nazistiske ideologier rodfæstede sig i Europa, og det ekstremt maskuline og yderst kvindelige var de fremherskende kropsidealer, havde hun modet til kompromisløst at gå en vej, som ingen tidligere havde gået. Lili Elbe er en slags urmoder for transkønnede.

Kilde: "Fra mand til kvinde: Lili Elbes bekendelser".

2) Jazz Jennings
Allerede som to-årig spurgte Jazz Jennings sin mor, hvornår den gode fe ville give hende en tissekone i stedet for den tissemand, hun er født med. Jazz Jennings, som fik navnet Jared ved fødslen, var allerede som lille barn ikke i tvivl om, at hun identificerede sig som pige. Og hendes forældre lyttede til hende. Hun var blot fem år, da hun fik diagnosen Gender Identity Disorder; en diagnose, der tillod hende og hendes forældre at fuldføre kønsskiftet. Ret hurtigt efter at Jazz og hendes forældre begyndte lukke medierne ind i den proces og rejse, de var i gang med, blev hun interviewet af Katie Couric og Barbara Walters, og hendes historie har været med til at bane vejen for andre transkønnede børn, teenagere og voksne.

LÆS OGSÅ: Derfor er det blevet sværere at finde kærligheden 

I dag er hun 14 år, og denne sommer har Jazz præsenteret sit eget TLC reality show, 'I Am Jazz', som fik premiere små to uger før Caitlin Jenners reality show 'I Am Cait'. Jazz har klædt og opført sig som en pige, siden hun gik i børnehave, og hun er nu i hormonbehandling for at holde effekten af den mandlige pubertet væk. Når hun fylder 18, har hun planer om at gennemgå kønsskifteoperationen.

Kilde: Dokumentar v. Barbara Walters, 20/20 - My Secret Self. Transcript af interview m. Doctor Marilyn Volker: http://sixtyminutes.ninemsn.com.au/stories/858237/my-secret-self.

3) Amanda Lepore 
Amanda Lepore er en af de mest bemærkelsesværdige transkønnede offentlige personer overhovedet. Hun er model, socialite, sangerinde, performancekunstner og selvproklameret indehaver af 'The Most Expensive Body on Earth'. I årevis har hun været fotografen David LaChapelles muse, og han har udtalt, at Amanda Lepore ikke er interesseret i at være en pige, men at hun stræber efter at være en tegning af en pige som figuren Jessica Rabbit. Hendes udseende er under konstant udvikling, og det er blandt andet de mange plastikoperationer, der har gjort Amanda Lepore til et ikon og til et moderne billede på kvindelighed.

Før Amanda som 19-årig blev kønsskifteopereret, byttede hun hormoner for outfits hos en transkønnet ven, og det siges, at hun engang i 90'erne fejlagtigt blev omtalt som drag queen i en avisklumme, hvorefter hun sendte samme avis en polaroid-selfie, hvor hun splitternøgen gav dem fingeren og kommentaren: "Jeg er transseksuel, jeg har en vagina!". Amanda Lepore er et fikspunkt på klubscenen i New York, hvor hun konstant er med til at skubbe grænserne for køn, og hun har været med til at bane vejen for transkønnede entertainere.

Kilde: http://amandalepore.net/bio.

4) Andreja Pejic
Andreja Pejic sprang ud som transkønnet i 2014, men alligevel har hun bevæget sig i en verden mellem kønnene længe. Kendt i modebranchen for sit androgyne look, slog Andreja benene væk under alverdens modepresse, da hun i januar 2011 gik to shows for couture-designeren Jean Paul Gaultier – både iført herrekollektionen og kvindekollektionen. Senere på året indtog Andreja 18. pladsen på model.coms "Top 50 mandlige modeller" OG blev stemt ind af læserne på en 98. plads i FHMs "100 mest sexede kvinder i verden". En pris, der blev kritiseret for sin fjendtlige tone mod det transkønnede miljø, hvor Pejic blev omtalt af magasinet som "en ting".

FHM blev hurtigt fanget i en shitstorm og gav Andreja en offentlig undskyldning. Siden er det gået stærkt for den bosniskfødte, australske model, der både har været gæstedommer i Storbritanniens version af Top Model, haft en mindre rolle i en David Bowie-video og været den første åbne transkønnede model, der har været profileret i Vogue i 2015. Udover at være et forbillede for transkønnede overalt i verden, er Andreja også godt begavet, da hun i gymnasiet blev beskrevet som "et akademisk geni".

Kilde: "FHMs vanished article about Andreja Pejic resurfaces: NYmag.com": http://nymag.com/thecut/2011/05/fhms_vanished_article_about_an.html
"Andreja Pejic 'academically brilliant'": http://www.ninemsn.com.au/article/8630757?site=aww

5) Carmen Carrera
Carmen Carrera er, ligesom Caitlyn Jenner, en af de få transkønnede, som også var i mediernes søgelys, inden hun sprang ud som transkønnet. 30-årige Carmen, som dengang var kendt som Chris, var nemlig en deltager i tredje sæson af den populære amerikanske serie, 'RuPaul's Drag Race'. At være transkønnet handler om, ikke at kunne identificere sig med det køn, man er født som, hvor det at være drag queen mere ses som en kunstform, der blandt andet har til formål at underholde. Det er altså de færreste drag queens, som også er transkønnede. Carmen udtaler dog, at det for hende kom meget naturligt, at hun identificerede sig mere som kvinde end mand, og hun sprang ud som transkønnet i maj 2012.

Siden da har hun været populær og er blevet skudt af berømte fotografer som David LaChapelle og haft fotoserie i Glamour Magazine. Carmen har udtalt, at hendes største drøm er at gå den lange catwalk til et Victorias Secret show, og meget tyder på, hun måske kan blive den første transkønnede model, der opnår det. I 2013 startede en gruppe fans nemlig en underskriftsindsamling til formålet, som formåede at få over 45.000 underskrifter.

Kilde: "Carmen Carrera the next Victorias Secret model?": http://edition.cnn.com/2014/02/06/living/carmen-carrera-profile-nyfw/.

6) Laverne Cox 
Skuespillerinden Laverne Cox er kind of a big deal! Skuespiller, realitystjerne, tv-producer og forkæmper for LGBTQ-rettigheder. Hun blev født d. 29. Maj 1984 i Alabama, USA og skrev tv-historie, da hun, som den første afroamerikanske, transkønnede kvinde, dukkede op på skærmen i realityshowet 'I Want to Work for Diddy'. Hendes popularitet gjorde, at hun efterfølgende var med til at skabe og producere sit eget realityshow 'TRANSform Me', som hun også selv medvirkede i, hvilket gjorde hende til den første afroamerikanske, transkønnede kvinde, der producerede og medvirkede i sit eget show.

Alligevel er hun bedst kendt for sin rolle som Sophia Burset i Netflix-serien 'Orange is the New Black' om de indsatte i et kvindefængsel. I juli 2014 blev hun som den første transkønnede nogensinde nomineret til en Emmy for sin rolle i serien. Måneden forinden, prydede hun - ligeledes som den første transkønnede i historien - forsiden af TIME Magazine. Meget af den opmærksomhed hun har fået i kølvandet på præstationerne, har hun benyttet til at skabe større fokus på transkønnedes rettigheder, og hun fortæller til TIME Magazine: "Vi er et sted nu, hvor flere og flere transkønnede er villige til at stå frem og sige: 'Sådan er jeg'."

Kilde: " The Transgender Tipping Point": http://time.com/135480/transgender-tipping-point/.

7) Caitlyn Jenner
Caitlyn Jenner har været på alles læber, siden hun i april åbnede op om sin kønsidentitet i et følelsesladet interview hos Diane Sawyer. Hendes nye navn forblev imidlertid hemmeligt, indtil hun stod frem på forsiden af Vanity Fair og sagde "Call me Caitlyn". Den tidligere OL-guldvinder i tikamp, ægtemand og far fra reality-serien 'Keeping up with The Kardashians', Bruce Jenner, havde undergået sin transformation i en alder af 65 år. Da hun for nyligt indtog scenen ved EXPY Awards for at acceptere Arthur Ashe Courage Award, fortalte hun om bagsiden ved at falde udenfor normalitetsbetegnelsen, og her havde hun en opfordring, der især drejede sig om de unge transkønnede: "Hvis I vil kalde mig navne, lave vittigheder, betvivle mine intentioner, bare gør det, fordi virkeligheden er, at jeg kan tage det!

Men de tusindvis af børn derude, der lige nu kæmper med at turde være, hvem de er, bør ikke være nødt til at tage det!". I al sin enkelthed fremsagde Caitlyn idéen om at acceptere folk, for hvem de er og acceptere folks forskelligheder. Da Laverne Cox blev bedt om at kommentere på Caitlyns transformation, spåede hun, at Caitlyn kunne transcendere måden, verden taler om transkønnede på ved at fokusere på historien om mennesket og identiteten og i mindre grad lægge vægt på selve kønsskiftet og operationen.

Kilde: Tale til ESPY Awards: http://time.com/3960279/caitlyn-jenner-full-speech-espy-espys-text-transcript/. "Laverne Cox on Caitlyn Jenner: 'I'm so grateful that I had the luxury of transitioning in private'": http://www.ew.com/article/2015/06/11/laverne-cox-caitlyn-jenner.

LÆS OGSÅ: 8 tegn på, at han er manden, du skal have børn med

LÆS OGSÅ: 7 tegn på, at dit forhold går ned ad bakke

LÆS OGSÅ: Derfor bliver der solgt færre g-strenge i dag

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur og Caitlyn Jenner

610x200_woordy_knap2.jpeg