ALT for dameneres 75-års fødselsdag 50'erne

Foto: Arkiv I 1950'erne i ALT for damerne kunne du vinde intet mindre end en bil.

Husker du? Sådan så ALT for damerne ud i 1950'erne

Velfærdssamfundets første byggesten bliver lagt i 1950'erne. Vi begynder at føde en masse børn - og bliver hjemme for at passe dem. Kvindens vigtigste job er at være mor, og den tidstypiske tanke findes også i ALT for damernes sider.

Der er gang i hjulene her i efterkrigstidens første årti. Mens hele Europa har været på standby under krigen, er velfærdssamfundet ved at rulle ind over os nu, og optimismen er til at tage og føle på. Især når det kommer til familien, og det er ikke for ingenting, at vi kalder de generationer, der bliver født i de her år for babyboomere.

Fremtiden ser igen lys ud, så nu er det tid til at føde nogle børn – og for kvindernes vedkommende til at blive hjemme for at passe dem. Det har de nu altid gjort, og kønsstereotyper og -normer er der masser af. Kvindens rolle er at blive mor, holde hus og hjem og så ellers være klar med maden, når far kommer hjem fra arbejde.

LÆS OGSÅ: 11 ting fra 1980'erne, der siger alt om datidens kvindeliv

Hvepsetalje og husholdningsfif

Den opdeling er der bred enighed om ude i samfundet og således også på siderne i ALT for damerne, hvis vigtigste formål er at tale ind i tidens kvindeliv. Derfor er der selvfølgelig også masser af både artikler og annoncer med gode råd til alt fra rengøring og madlavning til, hvordan man holder hvepsetaljen smal og husholdningsbudgettet i kort snor.

For selv om optimismen i de her år er stor, så er pengene ofte fortsat små. I familierne er der kun fars indtægt at leve af, og i første halvdel af årtiet er der også betydelig arbejdsløshed. Det er derfor vigtigt stof, når ALT for damerne giver gode råd til at sylte årstidens frugter, så de rækker ind i vinteren, og kommer med moderigtige sy- og strikkeopskrifter så vi kan ligne en million.

Hollywoodglam hitter

Den fælles referenceramme er Hollywoodfilmenes smukke stjerner og vores danske revy- og teaterskuespillere, hvis elegante frisurer og dragter, alle damer drømmer om. Tidens kvindeideal er graciøst og elegant som Grace Kelly, der er biograflærredets ubestridte darling.

Vi går gerne linen ud for at komme til at ligne hende og ryger masser af cigaretter (de slanker!), hopper i korset-agtigt lingeri, og eksperimenterer med deodoranter, der gør os velduftende, og hårprodukter, der holder lokkerne på plads.

Tv-apparater er vi ikke mange, der har endnu, selv om alle går og drømmer om et, og derfor spiller ugebladene en meget stor rolle, når vi skal følge med tiden – både når det kommer til garderobe, madlavning og boligindretning. Der sker nemlig en masse inden for alle områder, nu hvor sluserne mod verden begynder at åbne sig, og vi er modne for input fra især USA og England, krigens store helte.

Danske møbelklassikere fødes

Boligindretning har vi ret godt styr på herhjemme, for det er lige præcis i de her år, at dansk designs guldalder begynder – med klassikere, mange af os stadig bor med i dag. Der er brug for et opgør med de tunge arvestykker, som står og fylder op ude i de små lejligheder og hjem, som de fleste endnu bor i – og det kommer tidens store arkitekter med deres bud på.

De funktionelle møbler bliver født her og varsler om en fremtid, hvor alle kan drømme om egen bil og parcelhus i forstæderne. Vi er godt på vej mod 60'erne.

LÆS OGSÅ: 9 ting fra 1960'erne, der siger alt om datidens kvindeliv

ALT for damernes 75-års fødselsdag 50'erne

Træning handler ikke så meget om at holde sig sund og stærk som graciøs.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 50'erne

Travl husmor tager et hvil iført det uundværlige forklæde.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 50'erne

Bedårende Grace Kelly har den, og derfor vil vi også have den. Hvepsetaljen.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 50'erne

Velplejet OG charmerende er en vinderkombination i 50'erne.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 50'erne

Enhver kvinde jubler naturligvis over godt rengøringsgear til hjemmet, som en smuk støvsuger.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 50'erne

Et tidstypisk 50'er-hjem med gode møbelklassikere i gedigne træsorter.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 50'erne

Køkkenet er kvindens domæne, og det bliver udvidet, efterhånden som det nye åbne køkkenalrum begynder at dukke op hos de mest moderne.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 50'erne

Så er der serveret. Og det er (selvfølgelig) mor, der har været i køkkenet.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 50'erne

Moden oser af Hollywood-glamour.

ALT for damernes 75-års fødselsdag 50'erne

Det er cool at ryge. Siger ingen i 2021. Men i 1950'erne lokker cigaretreklamerne os til at komme med på trenden.

ALT for damerne fylder 75 år!

Hurra! ALT for damerne kan i år fejre 75-års jubilæum, og dét skal fejres med masser af fest og nostalgi – men mest af alt med søstersind.

For hvis der er noget, ALT for damerne kan og vil i dag, så er det at bakke op om vores medsøstre og hylde de kvinder, der styrker og løfter andre kvinder.

I 2021 har vi stadig brug for at stå sammen om at forbedre kvinders vilkår – og meget har heldigvis ændret sig, siden ALT for damerne blev sat i verden tilbage i 1946.

Dengang handlede artiklerne i bladet mest om, hvordan man kunne være den bedste kone og husmor. En tur i arkivet vidner om, at bladet til enhver tid har været et kvindelivs-spejl, og selv om noget indhold i dag virker helt skørt, så er det tydeligt, at ALT for damerne altid har haft til hensigt at være på kvindernes side, og i dag bærer vi med stolthed de værdier om søstersind, der er vævet ind i ALT for damernes historie.

Her kan du dykke ned i al vores jubilæumsindhold og komme med på en tidsrejse i de forgangne årtier – måske du genkender dig selv, din mor og din mormor undervejs...

JUBILÆUMSLOGO.jpg

Se, hvad vi ellers skriver om: 75 år med ALT for damerne - #ALT75 og Samfund

610x200_woordy_knap2.jpeg