amarmoni guide

Foto: Martin Kunzendorf/Naturpark Amager Amarminoen er en unik vandrerute tæt på storbyen.

Amarminoen bedste ruter

Guide til Amarminoen: Få de 11 bedste tips til vandreruten

Blot en kort cykeltur fra Rådhuspladsen finder du uspolerede kystlandskaber, lyse skove, et fuglereservat i international klasse, Danmarks største selvsåede birkeskov – og ikke mindst en unik vandrerute på 27 kilometer.

Med sine 3500 hektar er Naturpark Amager hele ti gange større end Central Park i New York og mere end dobbelt så stor som Dyrehaven nord for København.

Naturparken byder på intet mindre end 450 forskellige plantearter, vidtstrakte vådområder med tusindvis af ande- og vadefugle, storslået skov og en enestående kyststrækning. 

Følg den 27 kilometer lange vandre- og cykelrute Amarminoen gennem det ”amagerikanske” landskab, og oplev Naturpark Amagers mange forskelligartede landskaber.

Find vej

Amarminoen strækker sig fra DR Byen i nord til Dragør på sydspidsen og kan gås eller cykles i begge retninger.

Ønsker du at starte ved DR Byen, så starter ruten ved rundkørslen ved Ørestads Boulevard / Grønjordsvej, og hvis du ønsker at gå den modsatte vej, starter den ved Prins Knuds Dæmning i Dragør. Bus 35 og Metrolinjerne M1 og M2 forbinder de to startpunkter.

Følg fra startstederne de særlige markeringer med en turkis dråbe, eller følg kortet på appen 'Naturpark Amager', som begge guider dig gennem hele ruten. 

Foto: Martin Kunzendorf / Naturpark Amager | Den tyrkise dråbe guider dig hele ruten rundt.

Unikke oplevelser

Det er vidt forskellige stemninger og indtryk, du får, når du går ruten, da den ændrer fuldstændig karakter flere gange. Du går fra en urban bydel, til noget der ligner Vadehavet i Sønderjylland, for så at gå i den skandinaviske birkeskov, derefter den mørke egeskov, og til sidst har du kysten og Øresund.

Jes Aagaard, biolog, naturvejleder og en af mændene bag etableringen af ruten, giver her sine bedste tips til steder på turen, hvor du kan tage en velfortjent pause og samtidig opleve noget helt unikt.

Mount Anna / Affaldsbjerget

”Her står du hævet 25 meter over Amager Fælled og kan kigge ind over hele København. Du kan se Rådhustårnet samt Sluseholmen på den ene side og de store grønne områder ved Amager Fælled og Kalvebod Fælled på den anden,” fortæller Jes Aagaard og tilføjer:

”Det er virkelig et sjovt sted at stå og se, hvordan de her to ting clasher; hvordan nyt og gammelt mødes omkring noget vand, og hvor forskellige udtryk bydelene har.”

Villahøj

”Villahøj er en af de gamle skydehøje, der i dag er en af de mest fantastiske fugleområder med blandt andet både ynglende stylteløbere, brushøns og rødben. Det er det rene vadefuglemekka, som ellers er en sjældenhed i det her hjørne af Danmark. Du får en lidt safariagtig oplevelse, mens du stadig kan se Københavns skyline i baggrunden.”

Foto: Martin Kunzendorf / Naturpark Amager | Genrelt er ruten flad, men enkelte steder har man mulighed for at komme lidt højere op og få sig en unik udsigtsoplevelse.

Pinseskoven

”Dette er Danmarks største birkeskov, og alle træerne er selvsåede af frø, som vinden har bragt hertil, og som ikke er blevet rørt siden. Træerne står – og ligger – fuldstændig, som det passer dem. Det er virkelig stemningsfuldt at komme ind i den venlige, skandinaviske skov, hvor der stadigvæk er forholdsvis meget lys, og som mest af alt ligner motivet fra en flot japansk tegning,” siger Jes Aagaard.

Derudover er Pinseskoven også det eneste sted i Danmark, hvor både orkideer og den Ilia-dagsommerfugl lever. 

Pumpestationen

”Lige syd for Pinseskoven ligger Pumpestationen, hvor vandet pumpes op i Køge Bugt, så det inddæmmede område kan holde sig tørt. Når du kommer op på dæmningen, har du kig til Køge Bugt, uendeligheden ned mod Stevns og Østersøen, skovbrynet af den gamle Kongelund og de nogle gange hundredvis af kitesurfere med kulørte skærme på himlen,” fortæller Jes Aagaard og forsætter:

”Her har du også igen udsigt over reservatet med det rige fugleliv og skylinen med Avedøreværket. Det skaber en helt unik, kontrastfyldt udsigt med naturens organiske liv på den ene side og den nye industriverden på den anden side.”

Foto: Sven Norup | Ved Dæmningsvej er den smukkeste udsigt over Købe bugt, Hestefælleden og Kongelunden. I klart vejr ser man tydeligt Stevns klint.

Kongelunden

”Kongelunden er en 200 år gammel mørk egetræsskov med hele 300 forskellige fuglearter,” fortæller han og tilføjer, at i løbet af foråret spirer ramsløgene, og der er også rig mulighed for at plukke både hyldeblomster og -bær, mirabeller, slåen, spisekastanjer og svampe. Alt sammen kan tages med hjem og bruges i madlavningen.

Kongelundfortet

”Fortet i Kongelunden er et levn fra det gamle københavnske fæstningsanlæg, som spillede en stor rolle under Den Kolde Krig. Hvis der kom et fjendtligt angreb, kunne man nemlig inden for 24 timer have missiler stående dernede, klar til kamp. I dag står de gamle katakomber og betonmure stadig tilbage, og der er flere udkigspunkter, hvor du kan kigge udover Køge Bugt og ind over Kongelunden. ”

Her kan du ligeledes nyde din madpakke, tænde op for både bål og grill samt søge ly og finde et toilet.

Bjarke Cirkelsten

”Thomas Dambo har bygget en af sine verdenskendte trolde, Bjarke Cirkelsten, som sidder lige i kanten af Kongelunden. Den er lavet genbrugstræ og holder i hænderne gamle ledeblokke (store sten, red.), som blev gravet op af jorden, da man byggede Ørestaden.”

Foto: Martin Kunzendorf / Naturpark Amager | Mange af egetræerne i Kongelunden er mere end 150 år gamle.

Dragør Sydstrand

”Her har du den flotte lavvandede Øresund Strandpark med store ledeblokke og smuk udsigt til Øresundsbroen, Dragør og Dragør Fort,” siger Jes Aagaard.

Dragør, også kaldet ”Amagers skipperby”, er en velbevaret, charmerende gammel by med idylliske brostensbelagte gader og gulmalede huse med røde teglstenstage samt adskillige historiske bygninger, hvoraf de fleste stammer helt tilbage fra 1700- og 1800-tallet.

Dragør Fort blev anlagt mellem 1910 og 1915 for at forhindre bombardement af København og fjendtlig landgang og ligger på en dertil anlagt kunstig ø i Øresund.

Under Anden Verdenskrig brugte tyskerne fortet som skydeskole, hvorefter det både har været marinestation for Søværnet og senere Kystradarstation. I dag fungerer det som hotel og restaurant. 

Mad og drikke

Pak madpakken, fyld drikkedunken, og nyd den storslåede natur. På ruten er der mere end 12 bålpladser, hvor du kan tilberede din mad, og flere steder er der også madpakkehuse, hvor du kan søge ly for sol, vand og vind.

Ønsker du at lave bål, så husk selv at medbringe brænde.

Overnatning

Har du lyst til at dele vandreturen op, så er der rig mulighed for overnatning i både shelter og telt på de mange lejrpladser langs ruten. Find lejrpladserne på udinaturen.dk.

Der er også offentlige toiletter langs ruten.

Se, hvad vi ellers skriver om: Ferie i Danmark, Sommer, Guide og Camping

610x200_woordy_knap2.jpeg