Mellembarn
Foto: Trine Bukh Anna er både lillesøster, mellemste søster og storesøster, og det har været svært for hende at finde sig selv i de forskellige roller.

Mellembarn

Anna er mellembarn: “Jeg følte mig anderledes og overset”

Der findes mange myter om, hvordan det er at være den yngste, mellemste og ældste i børneflokken. Og de holder faktisk ofte vand. Mød Anna, der er mellembarn.

Anna husker, hvordan hun sad uden for værelset, mens hendes to storesøstre fnisede og lyttede til Backstreet Boys. Hun fik ikke lov til at være med, men hun passede heller ikke ind i søstrenes univers.

– Mine storesøstre var ansvarlige og pligtopfyldende, og jeg var vildkatten, der klatrede i træer og spillede fodbold. Jeg fik ofte at vide, at jeg skulle slappe af og tie stille, så jeg følte mig anderledes og overset, fortæller Anna Plesner Poulsen, der kunne finde på at gøre et stort drama ud af ingenting for at få sine forældres opmærksomhed.

– Det var, som om mine forældre havde været det hele igennem med mine søstre, så de lagde ikke mærke til mig på samme måde, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Ulla er blevet farmor: "Det var lige så stort, som dengang jeg selv blev gravid"

Nem at overse

– Til min konfirmation holdt min far en tale og sagde, at jeg altid selv havde syntes, at jeg ikke var lige så elsket som mine søstre. Jeg blev flov, for jeg ved, at det ikke er sandt. Men følelsen var meget stærk.

Da Anna var fire år, fik hun en lillesøster. De ældste piger var nu de stærke og ansvarlige, mens den lille var den søde. Og så var der Anna. Nem at overse, som hun siger. Og nu skulle hun jonglere mellem at være ansvarlig storesøster og fræk lillesøster.

– Jeg blev mest storesøster, fordi jeg var så tæt på min lillesøster. Så jeg var både ansvarlig og irriterende og grænsesøgende. En svær rolle, siger Anna, der som teenager fik behov for at gøre noget andet end sine søstre og søgte et gymnasium langt væk. 

Her ville hun høres og ses og fik hele tiden nye ideer om, hvad hun skulle bruge sit liv på – det ene øjeblik var det teater, det andet vilde sportsudfordringer.
Trangen til at skille sig ud er der stadig, også selv om hun faktisk er blevet pædagog som sine to større søstre.

I dag er de fire søstre tætte. De skriver til hinanden flere gange om ugen og ses hver anden søndag til familiemiddag. Men rollerne fra barndommen hænger ved.

– Min ældste storesøster og jeg er de ansvarlige, som arrangerer fester og holder taler. Min anden storesøster og min lillesøster er mere tilbageholdende. Akkurat som da vi var børn. Og jeg har stadig både lillesøster- og storesøsterrollen i mig; det er bare blevet nemmere at jonglere mellem de to, siger Anna.

LÆS OGSÅ: Stephania Potalivo: "Jeg blev mobbet af dem, der var misundelige"

Gjorde deres bedste

Selv om det var svært for Anna at finde sig til rette i søskendeflokken, er hun overbevist om, at hendes forældre var klar over hendes frygt for ikke at blive set, og gjorde det bedste, de kunne. Det tager hun med i opdragelsen af sin egen datter.

– De værdier, mine forældre har givet mig, vil jeg give videre. Min datter ligner mig nemlig, og jeg er bevidst om, at hun ikke skal føle sig overset, når der kommer søskende, siger Anna og tilføjer:

– Men heldigvis har jeg det sådan, at jeg i dag ikke kunne undvære mine søstre.

LÆS OGSÅ: "Min bror døde pludseligt i 2014, og min verden styrtede sammen i et kaos af smerte, savn, sorg, frustration og magtesløshed"

LÆS OGSÅ: Agnes har valgt en kandidatgrad fra: ”Jeg siger med stolthed i stemmen, at jeg er SOSU”

LÆS OGSÅ: 24-årige Mille har et alternativt studiejob: "Der er helt vildt mange fordomme"

Hvilken rolle har du i familien?

Den ansvarlige storesøster
Hun starter sit liv med mor og fars udelte opmærksomhed og får ofte stor selvtillid. Når der kommer en lille ny, reagerer hun ved at blive jaloux eller føle ansvar. Det kan være svært at leve op til forældrenes forventninger, og hun vil typisk være ansvarlig, korrekt og pligtopfyldende.

+ Ansvarlig, klog og god til at tage teten.
– Mødes af høje forventninger, hvilket kan være stressende.

Den svære rolle som midterbarn
Midterbarnet kan have svært ved at finde sig selv, fordi hun starter med at være den lille, men pludselig skal være den store, når der kommer en baby. Hun føler sig nemt overset og søger som teenager ofte væk fra familien for at styrke sin identitet. Påtager sig ofte diplomat- og mæglerrollen.

+ Diplomatisk, holder sammen på familien.
– Føler sig overset, har svært ved at mærke egne behov.

Den afslappede lillesøster
Når nummer to kommer til verden, er forældrene mere afslappede, og den lille får løsere tøjler. En lillesøster er typisk afslappet, sjov, kreativ og charmerende. Hun tager flere chancer, mødes ikke med så store forventninger og kan lægge ansvaret over på sine større søskende.

+ Kreativ, eksperimenterende, mere frirum i familien.
– Bliver taget mindre alvorligt og kan føle mindreværd.

Kilde: Psykolog og forfatter Margrethe Bruun Hansen.

Anna Plesner Poulsen, 28 år

Pædagog, single og mor til Astrid på halvandet år. Storesøster til Mathilde, 23 år, og lillesøster til Ditte 34 år, og Stina, 32 år. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv