Anne-Grethe Bjarup Riis

Foto: Isak Hoffmeyer Anne-Grethe Bjarup Riis er 54 år og dansk skuespiller, filminstruktør og forfatter. Gift med Bo Mortensen, som hun har børnene Yrsa på 16 og Gilbert på 13 med. Desuden mor til Osvald på 24, som hun har fra et tidligere ægteskab. Aktuel med bogen: "I Guds rige", som udkommer 27. august.

Anne-Grethe Bjarup Riis: "Jeg glemmer aldrig den dag"

Anne-Grethe Bjarup Riis om sønnen Gilberts leukæmi-forløb, om en unik overlevelsesevne og om temaerne i sin nye bog: rummelighed, kærlighed og tilgivelse.

Anne-Grethe Bjarup Riis om sønnen Gilberts leukæmi-forløb, om en unik overlevelsesevne og om temaerne i sin nye bog: rummelighed, kærlighed og tilgivelse.

Hvad interesserer dig i øjeblikket?

– Det gør nogle af de tematikker, jeg har i min roman: Rummelighed, kærlighed og tilgivelse. Og så ser jeg ser jo også de strømninger, som er rundt omkring i verden. Og jeg synes simpelthen, at det er smertelidt at se al den racisme og faktummet, at man stadig bekriger hinanden. Vi mangler tilgivelse og rummelighed i vores verden.

Hvad er den vigtigste beslutning, du har taget?

– At få børn. Altså det er jo det største. 

LÆS OGSÅ: Mille Gori: "Jeg blev ringet op med beskeden om, at han var på vej på operationsbordet"

Har du en tilbagevendende drøm?

– Ja, jeg drømmer faktisk, at jeg er fuldstændig mislykket, ha ha. Jeg tror, at det er fordi, jeg aldrig har taget gymnasiet. Så jeg drømmer, at jeg skal se og få den der uddannelse, så jeg har noget at falde tilbage på. Men altså, jeg har jo ligesom taget en fireårig uddannelse til skuespiller, så det er lidt fjollet.

Hvad er det vigtigste, du har lært af din mor?

–  Min mor er et meget sammensat menneske, og hun har været mærket af sin opvækst. Alligevel har hun en overlevelsesevne, som er fuldstændig unik. Hun er den der samler og den, som arrangerer store familiemiddage og fætter/kusine-fest i Norge og i Sønderjylland. Og så er hun god til at sætte en sjov dialog i gang. Det er virkelig prisværdigt, at hun har sådan et socialt gen. Og det er virkelig en gave, som jeg har fået fra hende. 

Hvad er det bedste ved den alder, du har nu?

– At jeg er begyndt at finde ud af, at jeg ikke skal elskes af gud og hver mand. Det er nok også noget med den drøm der – at jeg ikke skal være bange for at falde udenfor. Men at have en alder, en erfaring og at begynde at turde gå med det, som er inde i mit hjerte – det er virkelig fedt. 

LÆS OGSÅ: Maren Uthaug: "Man skal altid sige ja til ekstra ost og sex med sin mand"

Hvad er du mest stolt af?

– Jeg er stolt af, at jeg har opdraget mine tre børn, så de fungerer. De er velfungerende, de er glade, de tør at stå på deres ben, og de tør sige deres mening, fordi jeg har udfordret dem og altid behandlet dem i øjenhøjde. Jeg har tre børn, som er empatiske, kærlige, rummelige, klar på en diskussion og nysgerrige på livet. Og det er jeg så stolt af, at jeg er lige ved at revne altså. 

Hvilken begivenhed har ændret dit liv?

– Det er jo, at Gilbert blev syg. Fuldstændig. Jeg glemmer aldrig den dag, vi fik det at vide. Det er jo så surreelt. For det første får man at vide, at det er cancer. At ens barn har cancer. Og at det er leukæmi, som er livstruende. Og så at det er 2,5 år på kemo. Altså det er en så voldsom information, man som forældre ligesom bare bliver nødt til at kapere for stadig at være en klippe for sine børn. Og jeg måtte mobilisere al min kraft til at holde en hverdag kørende, som også var munter. Jeg var simpelthen bange for, at det skulle blive for mørkt, tungt og sorgfuldt. De ting må også gerne være der. Men jeg har været meget bevidst om, at de andre ting også har måttet være der, for at vi kunne komme igennem det. 

Hvornår føler du dig allermest lykkelig?

– Når mine børn er lykkelige.

LÆS OGSÅ: Signe Molde: Det var nok det pinligste, jeg har gjort

Hvilket politisk emne kan få dig helt op i det røde felt?

– Uretfærdighed. Uanset hvad det er. Uretfærdighed, racisme, undertrykkelse,
korruption. Alle de ting, som ikke har de sunde værdier, bliver jeg voldsomt ulykkelig og frustreret over. Altså jeg bløder over, at vores verden er så uretfærdig, og at mennesker lider så frygteligt. 

Hvis du fik 10.000 kroner i hånden lige nu. Hvad ville du så bruge dem på?

– Så skulle jeg ud og rejse med mine børn – med nattog til Berlin – og have nogle oplevelser.

Hvilket råd ville du give til dit yngre jeg? 

–  Den unge Anne-Grethe er jo både en rebel som går lige derhen, hvor det passer hende, samtidig med at hun også er enormt usikker og bange inden i. Men lad være at løbe så meget efter kærligheden – der er kærlighed rundt om dig, og det er fint nok at tage det lidt med ro. Tro på dig selv – det er ok.

Se, hvad vi ellers skriver om: Livsstil, Interview, Kendte, Kvinder du skal kende og Familieliv