Anne-Grethe Bjarup Riis
SPONSORERET indhold

Anne-Grethe Bjarup Riis: “Med alderen lærer man, at det er spild af tid at gå op i petitesser og ligegyldigheder"

Skuespiller og instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis om spildtid, om at blive mere rummelig med alderen og om at være god til at peppe en fest op.

Af: Cille Lewinsky Foto: Per Morten Abrahamsen
29. aug. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

Hvad skal et menneske gøre for at gøre indtryk på dig?
– Jeg kan lide, når mennesker er meget empatiske, og man kan mærke, at det er vigtigt for vedkommende at give lige så meget som at få. Jeg synes ikke, det er rart at være sammen med mennesker, som kun kan tage fra fællesskabet. Det er ubehageligt at være sammen med nogle, der kun suger. Derfor er det vigtigt for mig at omgås mennesker, som er i stand til også at give.

Hvilken film bør enhver kvinde se?
–"Breaking the waves" – den er noget af det fedeste. Der er så meget underkastelse i filmen og forkerte hensyn. Det der med at gå forbi hinanden og ofre sig for hinanden er helt vildt. Den kører helt ud af en tangent, hvor kvinden i filmen tror på, at hvis hun udsætter sig selv for overgreb, så giver hun styrke til sin nye ægtemand for at gøre ham rask. Som menneske bliver man klogere af at se den.

Hvad er dit mest irriterende karaktertræk?
– Jeg er meget utålmodig. Hvis folk ikke når frem til en pointe, begynder jeg at gætte på, hvordan sætningen eventuelt kunne gøres færdig. "Jamen er det, du mener ikke...", ha ha. Min mand og mine meget tætte veninder siger ofte, at jeg lige skal tage den med ro, men jeg kan også godt mærke på folk, at de synes, det er irriterende.

Hvad er det bedste ved din alder?
– At man har fået en hulens masse erfaring, man kan trække på, og qua alt det man har oplevet opdager, at man skal være taknemmelig, og det er spild af tid at gå op i petitesser og ligegyldigheder. Med alderen får man et andet overblik og en anden rummelighed, og man finder ud af, hvilke værdier man gerne vil kæmpe for, når man når min alder. Da min søn blev syg, må jeg indrømme, at jeg priste mig lykkelig for, at jeg var så moden, da jeg skulle opleve sådan en stor krise. På Rigshospitalet så jeg helt unge mennesker, der stod med deres første lille barn på kræftafdelingen. De skulle håndtere noget, som er meget, meget voldsomt, men qua min alder var jeg mere rustet til at kunne håndtere sådan en hård situation. Der skal simpelthen mere til at vippe mig af pinden og blæse mig omkuld nu end tidligere.

Kønsrollerne i dag er...
– ... stadig ulige. Det er tørre tal. Der er ikke ligeløn, der er ikke lige mange mænd og kvinder i bestyrelser, der er det, der hedder glasloftet. Masser af kvinder er karrierekvinder, men der er et loft, der siger "hertil og ikke længere". Hvis du skal op og have de helt store positioner, så sidder mændene på dem. Mange mennesker misforstår, hvad feminisme betyder. De tror, at det er et eller andet rødstrømpe-helvede, men feminisme betyder økonomisk, social og politisk lighed. Men det er der stadig ikke. Der ses ned på minoriteter, og de har ikke de samme muligheder som flertallet. Det handler ikke kun om køn, men mere om ligestilling mellem mennesker.

Hvad er du bedst til?
– Jeg er bedst til optimisme og til at bevare en stærk holdånd. Jeg er ikke den i en gruppe, der trækker energiniveauet ned. Det er blandt andet kommet mig til gode, da vi startede med at lave "Emmas Dilemma", hvor jeg kunne mærke, at hvis vi skulle hive en forestilling hjem, skulle der gives noget energi. Og også i familiemæssige sammenhænge gør jeg en dyd ud af, at det skal være sjovt at være her. Jeg skal nok peppe en fest op.

Hvornår føler du dig ­værdsat?
– Det gør jeg, når mine børn siger, at de elsker mig. Så er det ikke helt ad helvede til... ha ha.

Anbefalet til dig