Anne Hjernøe

Foto: Henrik Bjerregrav Sommer i Danmark er noget Anne Hjernøe helst undgår. Hun foretrækker at tilbringe ferien i udlandet. Gerne sydpå.

Anne Hjernøe: "Jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at ryste hende ud"

Anne Hjernøe længes efter en lang sommer i den svenske skærgård, hvor gæster kan komme og gå, som de vil. Men hun frygter også myg og regnvejrsdage, så oftest ender hun med at tage sydpå.

Min barndoms sommer

"Jeg kan stadig huske følelsen af at cykle hjem efter sidste skoledag fra Stadionhallen, som var pyntet op med bøgegrene. At sidde der på cyklen i sin sommerkjole og vide, at der forude lå syv ugers sommerferie, som man havde dengang. Det føltes uendeligt. Tænk al den tid, man havde. Vi var altid på nogle ugers ferie med mine forældre til Skagen, Sverige eller Frankrig, og når man så kom hjem, var græsset højt i haven, og jeg fløj ud for at se, om der var ærter og jordbær i haven."

"En af de store rejser, som vi stadig taler om i familien, var da vi kørte til Lapland i bil i 1980, da jeg var 11 år. Det var min mor, far, storesøster og mig, og vi kørte stille og roligt derop. Endestationen var Alta i Nordnorge, hvor min far havde en ven, der boede, men vi kørte også gennem en bid af Finland. Jeg kan tydeligt huske fornemmelsen af at pakke bilen, køre af sted, sove på små hoteller og stoppe ved små sjove købmænd, hvor man købte knækbrød og Kalles kaviar. Vi så elge og rensdyr og badede i Ishavet."

LÆS OGSÅ: Pernille Højmark: "Det kunne sagtens være gået galt undervejs"

"Da vi skulle hjem igen, fik vi en halv side laks af min fars ven, og den tænkte vi, at vi kunne bruge som picnic på vej hjem, men det endte med, at vi sad og spiste den på et finsk hotelværelse på hjemvejen. Den dag i dag elsker jeg at tjekke ind på et hotel, for det minder mig om den tur, hvor min søster og jeg delte hotelværelse, hoppede i sengen, spiste karameller og prøvede ikke at genere vores forældre alt for meget."

En sommerforelskelse

"I mange år holdt vi sommerferie i Skagen, men et år da jeg var 13-14 år, besluttede mine forældre sig for, at vi skulle til Bornholm i stedet, fordi de syntes, at Skagen var blevet for overrendt. Jeg var fuldstændig ødelagt, fordi jeg så ikke skulle gense alle mine sommerflirts i Skagen. Jeg kan ikke huske en bestemt person, jeg var forelsket i, men man havde nok altid et godt øje til en enkelt eller to dengang. Jeg var ulykkelig, men det var ikke noget, jeg talte med mine forældre om, så de troede nok bare, jeg var en mærkelig teenager. Jeg syntes ikke, Bornholm var fedt, selv om jeg godt kan se i dag, at det må have været en fed ferie i 14 dage."

En særlig sommer

"Der var hedebølge, da jeg ventede Camille i 2002. Alligevel tog jeg i juli på kokkeskole i Provence. Jeg forstår ikke engang, hvordan jeg fik lov at flyve. Det var ulideligt varmt, da jeg kom derned, og jeg skulle hver morgen gå på mine tykke ben op ad en bakke til køkkenet, hvor jeg måtte sidde med fødderne i isvand. Da jeg kom hjem til Danmark, var det stadig varmt, og jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at ryste hende ud. Blandt andet tog jeg på Skanderborg Festival – tyk som en tromle."

"En dag sad jeg på Nr. Vissing Kro med min veninde og min søster og fejrede, at vores første bog var færdig, da vandet gik midt mellem forretten og hovedretten. Man skal jo aldrig gå glip af et godt måltid, så jeg bad tjeneren om en tør stol og en telefon. Jeg ringede til min jordemor, som sagde, at jeg skulle tage noget tørt tøj på og spise videre, så det gjorde jeg. Først derefter kørte jeg min søster og veninde hjem, inden jeg selv kom hjem og fødte næste morgen."

Sommer i Danmark er for mig...

"Det er noget, jeg undgår, for når man er i folks fjernsyn, kan det godt være svært at gå på restaurant i Danmark, hvor folk sidder og fotograferer mig i smug. Så er det rart at tage til udlandet, hvor man kan være i fred og blive behandlet lige så dårligt som alle andre, haha."

Den perfekte sommerdag

"Der skal gerne være en lang morgen med avis, morgenmad og solskin i haven, og så vil jeg gerne en tur til stranden. Jeg er dog ikke typen, der ligger og steger i timevis sammen med tusindvis af andre ved Moesgaard Strand, men jeg kunne godt finde på at køre en tur helt ud til Vesterhavet og gå en tur."

LÆS OGSÅ: Mikael Jarnvig: "Jeg ville nok være gået konkurs, inden jeg var færdig"

"Om aftenen vil jeg gerne være sammen med en god blanding af familie og venner og gerne med flere generationer, for jeg synes, at alle kan bidrage med noget til samværet. Heldigvis har jeg fået et par bonusbørnebørn på to og tre år, og det er genialt at få sådan et par størrelser ind i familien. Så skal vi spise pillerejer med et godt surbrød og aioli til."

Min sommerdrøm

"Jeg kunne godt tænke mig at leje et stort træhus i den svenske skærgård – jeg er ikke til alt det med spa og jacuzzi – og være der i tre-fire uger, hvor alle bare kan komme forbi og besøge os, men også plads til at være alene. Det bliver ikke i år, selvom min mand og jeg lige har været i Stockholm, og snakken faldt på den drøm igen. Det er ikke blevet til noget endnu, for hver sommer går jeg lidt i panik over vejret. Jeg frygter at sidde fire uger i et svensk sommerhus i slagregn med myg og brætspil. Derfor tager vi altid sydpå."

Sommer med mit barn

"Vi har haft Camille med ude at rejse alle steder. Blandt andet flere år i træk, hvor vi lejede hus i Andalusien. Vi har også kørt rundt i amerikanske naturparker i Canada og Italien. Jeg holder heldigvis stadig ferier sammen med Camille, selvom hun er 19 år. I år lader vi min mand blive hjemme og tager til Paris, for det ønskede Camille sig i studentergave sidste år, og det står ikke øverst på min mands ønskeseddel. Det bliver en mor-datter-tur, hvor vi skal se Versailles, og vi skal på La Coupole og spise skaldyr og ud at spise libanesisk vegetarmad. Vi skal også have picnic i de parisiske parker efter en tur på marked."

Blå bog

Navn: Anne Hjernøe

Født: 1969

Familie: Gift med Jens Folmer Jepsen og mor til Camille på 19

Kendt fra: ”Anne og Anders” på DR

Aktuel med: Bogen ”Stærk overgang” om overgangsalderen udkommer 1. september, ligesom ”Anne og Anders i Europa” kører lige nu på DR1 hver søndag

Se, hvad vi ellers skriver om: Sommer, Ferie i Danmark og Kendte

610x200_woordy_knap2.jpeg