syg på arbejdet
SPONSORERET indhold

Min kollega går syg på arbejde

Du har en kollega, som altid kommer på arbejde - uanset hoste og næse og øjne, der løber. Hvad gør du? Få svaret i denne uges arbejdslivs-dilemma.

Af: Heidi Lisette Bille og HK/Privat Foto: Getty Images
30. okt. 2019 | Livsstil | ALT.dk

Ugens dilemma er bragt i samarbejde med HK/Privat, som har leveret både dilemma og svar. Læs mere på deres hjemmeside her.

Egentlig synes du, at det er ret nemt: Når man er syg, så skal man blive hjemme fra arbejde og holde sig væk fra andre, så man ikke smitter sine kolleger. Men i det team, som du sidder i, er der en kollega, der bare altid kommer på arbejde – uanset hoste og næse og øjne, der løber. Vedkommende mener nemlig ikke, at hun overhovedet kan tillade sig at tage en sygedag, for hvem skal så løse hendes opgaver imens?

LÆS OGSÅ: Min kollega tager sit syge barn med på arbejde – hvad gør jeg?

Og det er jo ikke fordi, du ikke kan forstå din kollega på nogle punkter. Sidste år blev du fx selv ramt af en heftig influenza, så du ved, hvordan det føles, at opgavebunken bare vokser og vokser, mens man ligger hjemme under dynen og håber på at få det sidste sygdom ud af kroppen. Men det kan jo ikke være rigtigt, at man ikke kan melde sig syg. Så vigtig er hun vel heller ikke? Uanset hvad, så er du virkelig træt af, at du og andre kolleger skal udsættes for smitte, og så synes du også, at det skaber noget dårlig stemning, når vedkommende dukker op halvt eller hel syg, hvor I andre ville være blevet hjemme.

Arbejdsmiljøkonsulent Heidi Lisette Billes 3 gode råd til at håndtere dilemmaet:

Vi ved alle sammen godt, at det kan være lettere sagt end gjort, når vi siger, at syge børn og voksne skal blive hjemme under dynen. Og vi kender desværre også til for mange tilfælde, hvor arbejdspres, dårlig samvittighed eller hensynet til kollegerne kommer til at stå i vejen for, at man lige får lyttet rigtigt til sig selv og tager en sygedag. Så hvis du har en kollega, der nærmest skal bæres ud af kontoret, før de lægger sig, så er det vigtigt at gå til det på den rigtige måde – og så handler det naturligvis også om, hvilken relation I har til hinanden.

Derfor er mine tre råd til dig:

1) Find ud af, hvorfor vedkommende ikke ’bare’ melder sig syg

Spørg ind. Hav en undersøgende og omsorgsfuld tilgang over for vedkommende, så kan det ofte give nogle overraskende svar. Hvis det er arbejdspres, der årsagen til det, så tilbyd eventuelt at tage det op som et emne i hele teamet, så vedkommende ikke selv skal bakse med den dårlige samvittighed.

2) Send hinanden hjem

Mennesker er forskellige, og nogle af os kan nogle gange godt have brug for, at andre tager beslutningen for os. Særligt, hvis det handler om dårlig samvittighed i forhold til at nå sine opgaver eller et hensyn til kollegerne. Derfor kan det være rart, at man hjælper hinanden med lige at sige ’hov, du skulle da vist ikke have været på arbejde i dag’.

3) Gør det til en opgave for ledelsen

Der skal være plads og rum til, at man kan melde sig syg når man er syg, eller når der er risiko for, at man kan smitte sine kolleger, og hvis der ikke er det fx på grund af arbejdspres eller urealistiske forventninger, så er det uanset hvad en ledelsesopgave at få skabt de rette rammer på arbejdspladsen. Så tag det op med ledelsen, eventuelt via din tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant.

Heidi Lisette Bille er arbejdsmiljøkonsulent i HK Privat

Du kan finde flere tips og gode råd til dit arbejdsliv på https://www.hk.dk/privat

Anbefalet til dig