Pete Souza
Foto: Pete Souza

Obama - private billeder

Obama blev fulgt hver dag i 8 år: Se de unikke billeder her

Kom med, da Obama var træner for sin datters baskethold, morede sig i sneen med sine døtre – eller blev fanget på ”kysse-kamera” med Michelle.

Vi kender alle de officielle billeder af jakkesæt, statsbesøg og alvorlige politiske debatter.

Men én mand fangede også de andre sider af livet i de otte år, hvor præsident Barack Obama og hans familie boede i Det Hvide Hus.

Pete Souza var cheffotograf og med overalt, hvor præsidenten opholdte sig – hver eneste dag, kun afbrudt af 20 minutters frokostpause, som de begge selv jokende omtaler det.

LÆS OGSÅ: Obamas bedste ven: Her er den sjoveste joke om vores venskab

Vi har udvalgt nogle af de skønne og sigende billeder fra Souzas bog "Obama i nærbillede – otte år i Det Hvide Hus", hvor han også fortæller historierne bag:

1. En "privat" stund i elevatoren

Præsidenten og førstedamen står i en vareelevator om aftenen på vej til fest, efter at Obama er blevet officielt indsat som præsident 20. januar 2009. Det var koldt, så han lagde sin jakke over hendes skuldre, husker Pete Souza om billedet.

2. På med 3D-brillen

Selvom Barack kan slippe afsted med virkelig meget, er en fræk 3D-brille måske hans overmand? Pete Souza fangede dette syn, da præsidenten og Michelle hyggede sig i familiebiografen under Super Bowl-finalen i 2009.

3. Hår som mit

Billedet af den lille dreng, som rører ved Obamas hår, er muligvis et af de mest ikoniske fra præsidentens tid – og det var faktisk også et af de mest populære blandt personalet i Det Hvide Hus, fortæller Pete Souza.

Historien bag er, at en medarbejder havde sine to sønner med inde for at møde præsidenten. Den 5-årige Jacob fik lov at stille ham et spørgsmål, og den lille dreng vil gerne vide, om præsidentens hår føltes som hans eget?

"Hvorfor finder du ikke bare selv ud af det?" svarede Obama og bøjede sit hoved ned.

4. Pjatter med Sasha

Præsidenten morer sig med sin yngste datter under en familiemiddag på taget af Ritz-Carlton Hotellet i Moskva, Rusland i juni 2009.

5. Sej Blokade

Få timer efter, at han havde holdt en tale for FNs Generalforsamling, fik Obama sig en intens "mand-til-mand" med sin personlige assistent Reggie Love. Præsidenten var SÅ stolt af sin blokade på billedet her, at han efterfølgende fik det trykt i stort format, som Reggie signerede. Han skrev (helt sikkert uden noget pres...):

"Mr. President – sej blokade – Reggie Love".

6. Fist buuuuump

Det var også Pete Souza, der fangede Obama i at hilse med næven, en såkaldt "fist bump", på en rengøringsassistent i General Services-administrationen.

7. Snyder med vægten

Manden på vægten hedder Marvin Nicholson og var Obamas Trip Director. På en tur, hvor præsidenten og hans stab tog en omvej gennem et omklædningsrum af sikkerhedsmæssige grunde, stillede han sig op på en vægt for lige at prøve at veje sig – uvidende om, at præsidenten stod bagved og "hjalp" til.

8. Verdens fedeste hjælpetræner

"Hej piger, jeres trænere kunne ikke være med under kampen i dag, så jeg har fundet en afløser til jer – den amerikanske præsident."

Vi ved naturligvis ikke helt, hvordan det blev fortalt til de unge piger, men i februar 2011 fik Obamas datter og hele hendes baskethold en særlig vikar.

Deres normale to trænere kunne nemlig ikke komme til en kamp, så i stedet vikarierede præsidenten og Reggie Love og heppede med fra bænken.

9. Bin Laden-angrebet

Den måske største og mest hemmeligholdte militære-operation under Obamas præsidentperiode var Navy SEAL-missionen, hvor de dræbte Osama bin Laden, der var hovedmanden bag terrorangrebet 11. september 2001.

Billedet her er fra The Situation Room og indfanger netop dét øjeblik. Det er taget af Pete Souza, som fortæller, at han pressede sig helt op i et hjørne i det lille bitte rum og stod klods op ad en printer og lige ved siden af storskærmen med live-streamen fra Pakistan, som de alle kiggede på.

10. Børn i vinduet

Præsidenten var på vej til sin datter Sashas 4. klasse-skoleafslutning, da han på vejen fik øje på børnene, der kiggede ud af vinduet i en daginstitution.

11. Sneboldkamp

En af Barack Obamas største politiske kampe i sin tid som præsident var at få gennemført en ny sundhedsreform for landet, som blev vedtaget i marts 2010.

Men som et pusterum under de mange og lange forhandlinger i månederne op til fangede cheffotografen dette skud af præsidenten, der fik sig en sneboldkamp med sine to piger, Sasha og Malia, en dag i februar samme år.

12. Når kameraet siger, at man skal...

I USA er det almindeligt, at kameraerne i pausen under store sportsbegivenheder fanger to personer på tilskuerrækkerne på det såkaldte kiss cam. Så kan alle andre kigge op på storskærmen, mens de to "udvalgte" kysser hinanden.

Derfor kiggede alle med store smil i den modsatte retning, da Obama kyssede førstedamen under denne basketkamp.

13. Kage-billedet

Pete Souza fortæller i bogen "Obama i nærbillede", at han på de otte år, han havde jobbet som cheffotograf for Det Hvide Hus, nåede at flyve over 2,4 millioner kilometer ombord på Air Force One og besøge alle 50 stater med præsidenten.

På sine rejser rundt i landet holdt Obama af at kigge forbi uanmeldt på de såkaldte "of the record"-besøg, hvor han kunne mødes med borgerne. Her deler han et stykke jordbærtærte med en ung gut på Kozy Corners i Oak Harbor i Ohio.

14. Zaaaaaap

Hvem kan slå en præsident ud? En af Obamas ansatte havde taget sin søn med i Det Hvide Hus under Halloween. Præsidentens sekretær beder dem kigge forbi.

Og efter at have tilbragt et par minutter med den 3-årige Nicolas Tamarin - a.k.a. Spiderman - vender Obama sig om og siger: "Zap mig så lige én gang til."

15. Fire legender

Kameraet var med overalt, også bag scenen, da Obama morede sig med de tre tidligere præsidenter Jimmy Cater, Bill Clinton og George W. Bush under en officiel begivenhed i april 2013.

16. En kommende konge

"Goddag, goddag!" Den lille dreng på billedet hedder George og står til en dag at blive Englands konge. Ved siden af er farmand, prins William, under et besøg i Det Hvide Hus i april 2016.

17. Superman

Præsidenten viser muskler sammen med Superman (der også var hans pressesekretærs lille søn) under halloween 2016.

 

Om bogen og dens forfatter

Bogen "Obama i nærbillede - otte år i Det Hvide Hus" udkommer fredag 19. januar 2018 på forlaget Gyldendal.

Den er lavet af Pete Souza, 63 år, der var cheffotograf for Barack Obama i årene fra 20. januar 2009 til 20. januar 2017. 

Den tidligere præsident har skrevet i forordet til bogen: 

"I løbet af mine otte år i Det Hvide Hus tilbagte jeg formentlig mere tid sammen med Pete Souza end nogen andre, lige bortset fra min familie."

De to er i dag også tætte personlige venner.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kendte, Sociale medier og Kultur