Kan man være feminist og sexsymbol på samme tid?
Kan man være feminist og sexsymbol på samme tid?

Beyoncé feminisme

Beyoncé: Sexsymbol, feminist eller begge dele?

Da Beyoncé trådte frem på scenen under den famøse MTV Video Music Awards-optræden, satte hun for alvor en stor fed, streg under, at hun selv mener, at hun er feminist. Kritikere mener derimod, atBeyoncé stiller sig imellem to stole, når hun på den ene side optrædersexet og udfordrendeog på den anden side brander sig som selvstændig powerkvinde,ifølge blandt andreSalon.com.Vi har spurgt musikanmelderen, bloggeren og radioværten, hvad de menerom kombinationen: Beyoncé og feminisme.


Pernille Jensen, musikanmelder og kulturjournalist, Politiken

Hvad bidrager Beyoncé med som feminist?
- Jeg synes, Beyoncés udvikling de seneste år har været ret fantastisk. Dels når hun kradser i de skønhedsidealer, hun selv har været med til at sætte på en sang som 'Pretty Hurts', og efterfølgende vender vrangen ud på dem igen på 'Flawless'. Men det er bare ét eksempel. Faktisk ser jeg selve lanceringen af hendes seneste plade (Beyoncé, red.) som en feministisk sejr i sig selv.

- Imens Katy Perry kravlede rundt i en fiktiv regnskov iført Tarzan-kostume og Lady Gaga sad derhjemme og chattede med sine little monsters, lavede Beyoncé årets bedste popalbum. Som tilmed udkom som et lyn fra en klar himmel. Ingen anede, at det var på vej, og så var det der pludselig – med tilhørende musikvideoer til alle sange. Det var helt sindssygt, så gennemarbejdet det var, og den demonstration af både vilje og ambition ser jeg som et stærkt feministisk budskab.

Er det vigtigt, at hun erklærer sig feminist, eller er det bare PR?
- Om det er vigtigt, at den bedste, dygtigste og mest markante kvindelige popstjerne har en hamrende feministisk dagsorden? Selvfølgelig er det vigtigt! Hun er et forbillede for tusindvis af kvinder verden over, unge som gamle, og derfor er det klart betydningsfuldt, når hun kalder sig selv feminist, for jeg tror, det er med til at nuancere feminismen som begreb.

- Mange steder er der stadig kvinder der tror, at man ikke kan elske en mand – eller mænd i det hele taget – hvis man er feminist. Og det jo er helt misforstået. Men det håber jeg, at en kvinde som Beyoncé kan være med til at rykke ved, når hun går ud og bruger sin position til at tale om vigtigheden af lighed mellem kønnene. For mig at se, handler det om at få flere nuancer ind i især unge kvinders syn på feminismen, og her tror jeg, det betyder alverden, når navne som Taylor Swift og Beyoncé siger, at ja, de er feminister. Det gør mig glad.Sara Samucha, blogger på Eurowoman.dk

Er Beyoncé en kontroversiel feminist?
- At Beyoncé som et ikon og et forbillede for mange, omfavner sin seksualitet, kan udvikle sig til en kontroversiel diskussion da det både kan ses som et skridt tilbage i kvindekampen, hvor kvinden objektificerer sig selv, men det kan også betragtes som en positiv udvikling, hvor kvinden omfavner sin seksualitet og viser den frem. Ikke for at være objekt i mandens øjne, men for at vise at hun - kvinden - også har et sexdrive.

- Det kontroversielle aspekt skyldes måske, at vi ikke rigtig er nået langt nok til, at man som kvinde kan omfavne sin seksualitet offentligt og lade andre forstå, at det er det man gør. Man kan sige meget om Beyoncés måde at formidle det at være kvinde på, men det er ret sejt, at hun med store bannere under koncerter og i sine tekster, formår at gøre feminisme til noget sexet og mainstream. Det medfører, at feminisme ikke kun bliver associeret med rødstrømper og 68'ere i lilla strik. Der ligger en form for coolnessfactor i at være feminist´og kræve sin ret som kvinde for ligestilling mellem kønnene

Hvad er feminisme for dig?
- Jeg er personligt af den holdning, at der er utallige måder, hvorpå man kan kæmpe den feministiske kamp alt afhængig af, hvilke talenter og egenskaber man som menneske nu engang besidder. Det med at skulle stille min seksualitet til frit skue i form af nedringede bluser og sexede outfits, ville ikke være den udløsende faktor for at mærke en frigørelse af mit køn. I grunden er jeg ovenud lykkelig for, at kvinder og mænd er forskellige og fuldstændig usammenlignelige. Lad os endelig vedblive med at være det.Sara Frost, radiovært på P3, DR

Hvad kan Beyoncé sige som popstjerne og feminist?
- Beyoncé som feminist gør noget af det bedste hun kan gøre: udvisker lidt af konkurrencen mellem kvinder. Det er ikke noget der ændrer verden - like that! Men det er godt at nogen prøver, og så er det jo ikke dårligt, at det i det her tilfælde er verdens mest magtfulde sangerinde, som gør det.

Kan man synge put og ring on it og shake booty og så samtidigt kalde sig feminist?
- Man kan godt shake booty, synge 'Put A Ring On It' og tro på økonomisk, politisk og social ligestilling. Hvis feminisme kræver en bestemt opførsel, livsstil eller et outfit, bliver det helt ligegyldigt. Meningen med det hele er jo bare, at vi allesammen skal kunne nå "de stjerner vi hver især har fået øje på"- uanset køn.

LÆS OGSÅ: Derfor bærer denne kvinde altid på en madras

3 feministiske facts om Beyoncé

Hun samplede den Nigerianske feminist og forfatter Chimamanda Ngozi Adichie's berømte TEDtalk om feminisme i Afrika.

Hun har skrevet et essay om ligestilling imellem kønnene.

Hun og de andre fra Destinys child udgav girl power hymnen "Independent Woman"
Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur og Ligestilling