Billie Eilish

Foto: Getty Images - Frazer Harrison / Staff ”Det er så pinligt, ydmygende og demoraliserende at være i den position,” fortæller Billie Eilish om som mindreårig at være udsat for 'grooming'.

Billie Eilish bekræfter grooming, da hun var 16 år: ”Seksuelle krænkelser er overalt”

Verdensstjernen Billie Eilish sætter med en ny sang og et stort interview i den britiske udgave af Vogue fokus på psykisk vold og grooming af mindreårige.

”Holder det dig i kontrol at holde hende i et bur?”

Den 19-årige amerikanske sanger Billie Eilish sidder alene på en fjern klippeafsats. En stor kvælerslange snor sig langsomt om hendes krop og har til sidst et stramt greb om hendes hals og arme.

”Hvor vover du?”, spørger hun, mens hendes isblå øjne køligt kigger direkte ind i kameraet.

I et stort interview med den britiske udgave af verdens største modemagasin, Vogue, fortæller den unge Grammy-vindende sanger, at hendes nye sang ’Your Power’ og tilhørende musikvideo, som ovenstående scene er fra, er et åbent brev til alle, der udnytter andre, både fysisk og psykisk – og herunder hovedsageligt mænd.

”Jeg vil gerne have, at folk lytter til mig. Og ikke bare prøver at finde ud af, hvem jeg taler om, for det er ikke dét, det handler om. Det handler ikke om én person. Nej. Det er overalt,” siger Billie Eilish til Vogue og fortsætter:

”Jeg kender ikke én pige eller kvinde, der ikke har haft en underlig eller virkelig dårlig oplevelse. Og også mænd - unge drenge udnyttes konstant.”

Er selv blevet krænket

Uden at gå yderligere i detaljer fortæller unge Billie Eilish i interviewet med Vogue, at hun har haft grooming tæt på kroppen. Faktisk så tæt på, man overhovedet kan.

Da hun var yngre, var hun nemlig selv udsat for en manipulativ relation med en ældre krænker.

Den dengang 16-årige sanger kunne ikke se, at aldersforskellen gjorde nogen forskel. Men allerede året efter kunne den unge pige mærke, hvordan det manipulative forhold havde påvirket hende.

Hun fortæller, at hun ofte tænker tilbage på sangen ’When I Was Older’, som hun skrev på netop det tidspunkt – og hvordan hun dengang så sig selv som et offer, men samtidig også en skurk for ikke at have indset, at noget var galt, og at hun dermed lod det gå så vidt.

”Det betyder ikke noget, hvem du er, hvordan din livssituation er, hvem du omgiver dig med, hvor stærk du er, hvor smart du er, du kan altid udnyttes,” siger hun og forsætter:

”Det er et stort problem i en verden med ​​voldelige overfald eller sex med mindreårige. Piger, der ellers er meget selvsikre og stærke vilje, befinder sig i situationer, hvor de tænker: 'Er jeg virkelig offeret her?' Og det er så pinligt og ydmygende og demoraliserende at være i den position. At du tror, at du ved så meget, og så indser du, at du alligevel bliver misbrugt.”

Kampen om at komme fri

forsiden af den nye udgave af British Vogue står Billie Eilish kun iført korset, en stram nederdel og latexhandsker. Inde i magasinet er tre lignende billeder.

Da hun lagde billederne op på sin Instagram, fik de på mindre end seks minutter en million likes. Aldrig har et billede fået så mange likes så hurtigt. Her fire dage efter har det ene billede nået 20 millioner likes, og det er dermed det fjerde mest likede billede på Instagram nogensinde.

Sammen med musikvideoen til ’Your Power’, der har fået mere end 34 millioner visninger og hele 185.000 kommentarer på blot fire dage, vil Eilish give magten tilbage til dem, der - som hende selv - blev udnyttet som mindreårige, og hun vil sætte fokus på, at overgrebspersoner ikke kan bruge: ”Jeg vidste ikke, hvor gammel hun var” som en undskyldning.

"Dette er en af ​​mine absolutte yndlingssange blandt dem, jeg har skrevet. Jeg føler mig meget sårbar ved udgive den, fordi den er så tæt på mit hjerte,” skrev Eilish, da hun på Instagram annoncerede sin nye sang. 

”Den handler om mange forskellige situationer, som vi alle har været vidne til eller oplevet. Jeg håber, at det kan inspirere til ændringer. Prøv ikke at misbruge din magt," understreger hun henvendt til alle overgrebspersoner.

Om Billie Eilish

  • Født 18. December 2001
  • Amerikansk sanger og sangskriver. Kendt for sange, som ‘Lovely’, ‘bad guy’, ‘everything i wanted’ og ‘when the party is over’.
  • Hun udgav sin debutsingle ’Ocean Eyes’ på Soundcloud i 2015. Den gik hurtigt viralt, og hun blev på kort tid verdenskendt. Hun var dengang blot 14 år.
  • Billie Eilishs andet album ’Happier Than Ever’ udkommer 30. juli. Den første single derfra, ’Your Power’, er allerede udgivet.
Se, hvad vi ellers skriver om: Vold - #talhøjtomvold, Kendte og Kvinder du skal kende

610x200_woordy_knap2.jpeg