billig vinterferie
Foto: Getty Images Der kan være penge at spare ved at rejse til Østeuropa på skiferie.

Har du ikke råd til skiferien? Her er 7 billige løsninger

Ny sne på pisterne, varm kakao og ømme muskler. Savner du også farten henover puddersneen, men har ikke råd? Vi har samlet syv måder, hvorpå du kan få en billigere skiferie.

Vi er nået til den tid på året, hvor de sociale medier bugner med en selfiebuffet fra pisterne, en række videoer fra brætspilshyggen og så den slørede slags billeder med øl og mennesker i skistøvler, der gør et forsøg på dans.

Alle er taget på skiferie. I hvert fald alle dem, som havde penge lagt til side. Og der sidder du tilbage.

LÆS OGSÅ: Vi giver dig syv billige destinationer med solrige sandstrande

Men frygt ej, du er ikke alene. Vi har fundet syv løsninger, der gør vinterferien billigere.

1. Afbudsrejsen

Hvornår er det billigst at købe skiferie? Svaret at vente til sidste øjeblik og bestille en afbudsrejse. Det gælder altså om at have kold is i maven, hvis du vil spare penge – og så skal du også være klar på at være fleksibel om, hvorhenne i verden skituren går til. Lav en vurdering af, hvor mange penge du kan bruge på din ferie, og gå så i gang med at lede efter afbudsrejser. Man skal være opmærksom på boligforholdene, som ofte er ”ukvalificeret”. Det vil sige, at du ikke kan vide, hvordan du kommer til at bo og overnatte.

2. Vælg en af de østlige destinationer

På Instagram er det ofte solen i det franske eller afterskiing i Østrig, der er populær. Men i virkeligheden er der billigere ferier at finde i Østeuropa. Skilejen, boligforholdene, kost og logi er billigere, jo mere man rejser mod øst. Flere af destinationerne har her forsøgt at konkurrerer med de typiske skisportssteder i de østrigske, schweiziske og franske alper. Man har de sidste tyve år brugt penge på at modernisere skiområder med nye lifte og udvide med pister. Derfor kan man i Rumæniens finde det moderniserede skiområde Poiana Brasov. Man kan tage til Jasna i Slovakiet, hvor et liftkort kun koster 1.200 kr., eller til Zakopane, hvor et liftkort koster i omegnen af 300-500 kr.

Skiferie Østeuropa.jpgPoiana Brasov har udvidet skiområdet og indeholder nu 24,5 km længde pister. (Foto: Getty Images) 

3. Rejs uden for skolernes ferie

Udbud og efterspørgsel. Det er med skiferier, som det er med de fleste ting, der koster penge. Som med andre ferier gælder det især med skiferier, at priserne er højere i skolernes ferie. Så derfor er det ikke dér, du skal tage på skiferie, hvis du ønsker at rejse billigst muligt.

4. Lav et budget og en madplan

I virkeligheden kan en skiferie nemt stige i udgifterne til mad og hos nogle drikke. Er du afsted med familien, kan det være hyggeligt at stå på ski direkte hen til ’Vaffelstugaen’. Er du på ferie med vennerne, er det måske mere afterskiing, der ender med at gøre ondt i pungen. Det er de uforudsete udgifter til mad og drikke på pisten og i baren, der kan sprænge budgettet, og det var ikke planen, vel?

skitur hytte.jpgMed en madplan kan du gøre dine indkøb på forhånd. (Foto: Getty Images)

5. Bliv indenfor

I SkiArena lige uden for Aarhus har man specialiseret sig i indendørs skitræning. Her kan du på skiudgaven af et løbebånd styrke din teknik eller starte med et introkursus. I højsæsonen koster to enkeltstående lektioner 500 kr. Her får man skileje og instruktion, hvilket kan være meget behjælpeligt første gang på båndet. Der findes også andre steder i landet, hvor dette er muligt. Du kan finde disse alternativer ved at søge på ”indendørs ski” på Google.

6. Tag en enkel dag i Sydsverige

Er det stadig for dyrt at tage væk en hel uge, er der altid muligheden for at tage på besøg hos ”naboen” på en endags-skitur. På den anden side af Øresundsbroen ligger der inde for to timers kørsel skiområdet Vallåsen. Du kan selv tage bilen, tage færgen til Helsingborg og så bussen. Du kan tage toget til Malmø, og så tage bussen til Vallåsen. Og endelig er der en mulighed for en samlet pakke med bus fra København og liftkort for ca. 600 kr.

skiskole børn.jpgEn endagstur kan være en god måde at træne op en længere skitur. (Foto: Getty Images)

7. Tag cyklen

På toppen af københavnernes nye, innovative forbrændingsanlæg Amager Bakke er der bygget en skibakke, som har fået navnet CopenHill. Projektet er udviklet af Bjarke Ingels arkitektgruppe BIG, og i uge 7 vil CopenHill over to dage åbne op for 75 heldige gæster i timen, så i alt godt 1.400 gæster har mulighed for at afprøve deres skievner. Det sker tirsdag 12. februar fra kl. 10-21 og onsdag 13. februar fra kl. 10-18. Godt nok er det ikke fjeld og bjerge i horisonten, men mon ikke Københavns tårne kan opveje det. I ugen op til uge 7 vil der blive åbnet op for bestilling af billetter

CopenHill_amagerbakke_foto_Alexander Vissing.jpgSådan ser den nye helårs-skibakke i København ud. (Foto: Alexander Vissing)

Se, hvad vi ellers skriver om: Skiferie, Rejseguide og Lister