Bliv inspireret af de kendtes adventskranse
SPONSORERET indhold

Bliv inspireret af de kendtes adventskranse

6forskellige kvinder viser deres adventskranse frem.

Af:: Christina B. Kjeldsen Foto: Fotograf: Frederikke Heiberg. Styling: Camilla Tange Peylecke. Makeup: Ulla Jacobsen/ Scoop Models. Tak til Ilva for lån af møbler.
21. nov. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

Naturens vildhed, dekadente knapper, en tilfældig træstub, klassisk gran, en svensk stage med syv arme og bolsjer, man godt må spise af. Vi har bedt seks vidunderligt kreative kvinder vise, hvordan de tænder julens første lys og fejrer, at det er advent og fortælle om de traditioner, de ikke ville være foruden.

Caroline Henderson: Svensk og traditionsrig
Caroline Henderson er vokset op i USA, Paris og Sverige og kendte ikke til adventskransen, før hun flyttede til Danmark som voksen. I dag har hun skabt sit eget julemiks af traditioner – også til advent.

Min adventskrans
– Det med en adventskrans er ikke noget, jeg er vokset op med. Det er primært min mors svenske families juletraditioner, der er blevet fragtet med os rundt i verden. Adventslysestagen her er svensk, og det er først rigtig jul for mig, når den kommer i vinduet. Den skal være rød, den skal være af træ, og den skal have hvide lys i. Den vækker nogle følelser fra min barndom i mig, som er vigtige for at få det rigtige julesus.

Mine adventstraditioner
– Første søndag i advent er jo der, hvor julen begynder for alvor. Så der mødes vi i familien, tænder lys og spiser svenske luciaboller og peberkager, som altså er de allerbedste. Jeg har tre sønner, to af dem voksne, og den mindste og mellemste får stadig adventsgaver. Min ældste søn får et julekys af sin mor og en flybillet hjem til jul fra Wien, hvor han bor.

Min jul
– I år rejser vi til Stockholm for at holde jul hos min mor, lillebror og hans fem børn. Da jeg voksede op i Frankrig, gik vi altid i kirke juleaften, men det tror jeg ikke, vi skal i år. I Sverige spiser vi jo mange, mange, mange retter juleaften – så dagen går for os voksne med at lave mad. Når vi danser om juletræet i Sverige foregår det også ret festligt med en masse kække juleviser, fagter, bevægelser og rundt i hele huset.



Caroline Hendersons svenske adventsstage
Der er ikke noget, der siger mere svensk jul end den klassiske adventsstage, der er at finde i vinduerne i alle svenske hjem i december. Caroline Hendersons smukke, røde variant er fra genbrugsbutikken Affär i København, mens de fine vintageglaskugler og julebukken er en del af hendes eget julearvegods. Hørdugen er fra H&M Home, løberen fra Textile no by Karin Carlander.

Caroline Henderson er for tiden på turne med teaterkoncerten In the house – en rejse gennem livet, bygget op omkring Kurt Weills sange fra hendes seneste album Lonely House. Forestillingen spiller igen på Avenue T til april, se mere på Carolinehenderson.dk.


LÆS OGSÅ: Her er 5 sjove idéer til gør-det-selv-juledekorationer

LÆS OGSÅ: Sådan pynter du op med blomster til jul

LÆS OGSÅ: 50 idéer til hans pakkekalender

Signe Wenneberg: Frisk og naturlig

Signe Wennebergs adventskrans er altid den samme – og så alligevel ikke. For når det er naturen, der leverer både inspiration og ingredienser, er mulighederne uendelige.

Min adventskrans

– Jeg er vokset op på en skovridergård, så det har altid været noget med at finde ting i skoven, naturen og køkkenhaven. Røde bær, grønt løv og krydderurter, der dufter – og altid med store, hvide lys. Jeg frisker adventskransen op hver søndag med fund fra naturen, og jeg elsker, at der er et element af genbrug og noget gratis i den – det er meget mig.

Mine adventstraditioner

– Vi mødes og ses gerne til søndagsmiddage med familien, og i år har jeg inviteret til advent i mit nye FS C-certificerede bjælkesommerhus. Vi har en evig diskussion, min mor og jeg, om hvordan lysene skal tændes. Jeg synes, det er smukkest at tænde dem alle fire på en gang, mens hun synes, vi er til lystænding og kun skal tænde ét ad gangen.

Min jul

– I år skal jeg fejre jul i mit nye bjælkehus sammen med min nærmeste familie. Vi er som regel en kæmpe flok, men min bror og min eksmand, som jeg plejer at holde jul med, skal ud at rejse med deres familier, så i år bliver det med mormor, farmor og mine to drenge. Jeg plejer også at invitere folk, der er lidt juleløse. Jeg kan ikke vente med at pynte den bjælkehytte op. Der er højt til loftet, så vi skal have et kæmpe juletræ, og så skal det selvfølgelig være snevejr.

Signe Wennebergs naturkrans

Anything goes, når det gælder Signes vilde og naturlige adventsdekoration. Et stort og solidt træfad danner basen for fire tykke kirkelys, og så er der ellers fyldt op med alt det smukke, som haven og skoven byder på lige nu. Her er desuden blevet plads til lidt røde pigeonæbler og FS C-certificeret gran fra Aarstiderne. Husk også krydderurter som salvie, der giver en dejlig duft. Hver søndag fornyer Signe med sager fra naturen, så adventskransen forbliver frisk og appetitlig hele december igennem.

Signe Wenneberg er forfatter og rådgiver i bæredygtighed. Hun har netop bygget Europas første FSC-certificerede træhus, som du kan læse mere om på Sommerhusbyggeri.dk. Til påske kan du følge byggeprocessen i en række programmer på TV2. Til dagligt bor hun i Charlottenlund med sine to sønner på 14 og 19 år. 

LÆS OGSÅ: Her er 5 sjove idéer til gør-det-selv-juledekorationer



LÆS OGSÅ: Sådan pynter du op med blomster til jul

LÆS OGSÅ: 50 idéer til hans pakkekalender

Ann-Eleonora Jørgensen: Træstub og skovgrønt

Der er noget forunderligt ved at lukke naturen indenfor i lejligheden på Vesterbro, synes Ann-Eleonora Jørgensen, der glæder sig over sin smukke træstub hvert eneste år til advent.

Min adventskrans

– Jeg har altid haft det en smule svært med adventskranse og havde et par år, hvor jeg ikke følte noget for konceptet overhovedet. Men så en tidlig efterårsdag i skoven, nærmest faldt jeg over den her stub, der bare var så flot. Det lykkedes mig at slæbe den hen til bilen, og i lang tid stod den bare foran mit skrivebord. Da det nærmede sig december, satte jeg fire hvide lys på, og så gik det derfra med mos og grønt. Det er fem år siden, og det er det samme hvert år. Stubbens organiske form og struktur er så smuk, at den taler for sig selv – det er et stykke natur, der kommer ind i vores Vesterbrolejlighed, og det, synes jeg, er fantastisk.

Mine adventstraditioner

– Vi sætter faktisk gerne en hel julemiddag på bordet på sådan en adventssøndag. Advent er også en gavedag, hvor man kan være heldig at få et par nye vanter eller en sjov ting fra farmor. Pynt er der ikke så meget mere af end adventsstubben og så lyskæder – dem er der til gengæld mange af.

Min jul

– For tre år siden besluttede vi at holde jul hos os, og at alle er velkomne. Vi mødes ret tidligt, og i løbet af dagen skal vi gerne have lidt portvin, som skal drikkes sammen med min svigermors hjemmelavede ostekiks, mens vi spiller spil. Vi har altid en masse sange, vi skal igennem omkring træet, og alle får lov til at vælge én.

Ann-Eleonora Jørgensens advents-stub

Udgangspunktet for Ann-Eleonoras adventsdekoration er et smukt stykke naturkunst, nemlig en trærod, fundet i skoven. De fire store, hvide lys er sat på forskudt af hinanden, og står stabilt i hver sin klump ler. Omkring er der lagt mos, gran og afklippet grønt fra skov og have. Gå selv på jagt efter en vindblæst træstub eller rod til din juledekoration i skoven eller ved vandet, hvor der driver masser af smukt drivtømmer ind. Glimmerstjernen er fra Dora.

Ann-Eleonora Jørgensen er skuespiller og indehaver af smykkefirmaet AN.NO, hvor hun designer håndlavede smykker, se Anno. dk. Til foråret er hun aktuel i en ny kærlighedsfilm. Til dagligt bor hun på Vesterbro med sin mand og deres søn og datter.

LÆS OGSÅ: Her er 5 sjove idéer til gør-det-selv-juledekorationer



LÆS OGSÅ: Sådan pynter du op med blomster til jul

LÆS OGSÅ: 50 idéer til hans pakkekalender

Annemette Voss: Søde sager og velduft

For Annemette Voss er det nærliggende at finde inspiration i det søde køkken – også når det gælder adventskransen, som man gerne må spise af.

Min adventskrans

– Jeg elsker at lege med koncepter, så min adventskrans er forskellig fra år til år. Den her kom sig af, at jeg for tiden lever af at lave søde ting og kager, og så har jeg og mine børn en tradition med at lave bismarcksklumper til jul. Vi plejer at pakke dem ind i cellofan og hænge dem i ranker på træet, og nu er de altså kommet i adventskransen, som man gerne må spise af! Kanelstængerne dufter dejligt, og så kan man fylde den op i midten med mandariner, små æbler eller nødder. Jeg synes, det er sjovt, når adventskransen bliver en aktiv del af julebordet.

Mine adventstraditioner

– Første søndag i advent inviterer jeg venner og familie til åbent hus, hvor man kan komme og gå hele dagen. Så er der hjemmelavet gløgg og pyntet op. Jeg har typisk et tema for julen, og i år tror jeg, at jeg bliver i det rød-hvide univers fra bismarckklumperne. Mine drenge får adventsgaver, og vi plejer også at bruge en adventsdag på at hente et juletræ. Sidste år fik vi skabt en tradition med at bage vafler og æbleskiver, og jeg prøver virkelig at holde adventssøndagene hellige og være sammen med familien.

Min jul

– I år skal jeg holde jul med min kæreste og hans familie. Jeg tror og håber, det bliver dejligt – selvom jeg kommer til at savne mine børn, der er hos deres far. Jeg har bare tænkt mig at møde op og leve mig ind i de traditioner, de har. Jeg kan huske en jul, hvor min eksmands familie havde sløjfet risalamanden til fordel for en forret med kaviar, og hvor jeg stod og græd over det ude på toilettet. Det skal jeg ikke i år!

Annemette Voss' spiselige bolsjekrans

Udgangspunktet for Annemettes kanelkrans med bismarcksklumper er en enkel halmkrans fra Panduro Hobby eller blomsterhandleren. Kanelstængerne er limet på med limpistol, både på inder- og ydersiden. På den måde skabes en lille, naturlig "rende" på toppen af kransen, som du kan fylde med bolsjer. Lysene er sat med spyd direkte i kransen til den ene side, så man kan snuppe et bolsje og klementiner fra midten uden at brænde sig. Afslut med bånd omkring kransen og små, hjemmelavede numre, der bindes om lysene.

Annemette Voss er opskriftsudvikler og kogebogsforfatter, og har senest udviklet en bageserie for OBH Nordica, se Annemettevoss.dk. Og så vandt hun Den store bagedyst og Den store julebagedyst på DR i 2013. Hun bor til dagligt i Charlottenlund med sine to drenge på 3 og 6 år.

LÆS OGSÅ: Her er 5 sjove idéer til gør-det-selv-juledekorationer



LÆS OGSÅ: Sådan pynter du op med blomster til jul

LÆS OGSÅ: 50 idéer til hans pakkekalender

Susanne Rützou: Mørkt og forførende

Designer Susanne Rützou er inspireret af de elegante 1930'ere i sin midnatsmørke adventskrans. Og så har hun leget med et af de elementer, hun bliver ved med at vende tilbage til – knapper.

Min adventskrans

– Jeg fik lyst til at lave en krans, der har lidt af det udtryk, som mit nye hjem, en lejlighed fra 1930'erne, skal have. Og så ligger den også i forlængelse af min julefilosofi om at bruge det, man har. Jeg har en hulens masse knapper, og jeg har været fascineret af dem, siden jeg som barn sad i min bedstemors atelier og legede med dem. De sorte og mørke farver minder mig om vinterhimmelen og spiller på julens mere højtidelige og festlige side. Og så er der et fint samspil mellem kransens tekstur og den sorte granit, der er i min nye lejlighed. Jeg kan bedst lide, når julepynten er personlig og blender ind med den øvrige indretning.

Mine adventstraditioner

– Jeg har aldrig været til det her med advents- og kalendergaver, så jeg har meget tidligt overtalt mine børn til, at vi i stedet har gjort det til tradition at lave noget særligt sammen hver søndag i advent. Det er for eksempel herfra, vores meget fyldige og omfangsrige konfekttradition har udviklet sig. Adventskransen har en særlig plads i vores hjem, for den skal simpelthen være der, når vi kommer til den første søndag. Den ser anderledes ud hvert år – men den er der.

Min jul

– Jeg er altid, hvor mine børn er juleaften – som regel hos min eksmand og hans familie. Vi holder altid en traditionel jul herhjemme, men jeg må indrømme, at jeg godt gad bruge den lange juleferie på at rejse. Jeg har haft nogle af de mest julede momenter under en stjernehimmel i Tanzania. For mig ville den ideelle jul nok være, at jeg julede totalt igennem hele december – og så drog afsted mod varmere himmelstrøg den 23.

Susanne Rützous dekadente 1930'er-krans

Knapper, og masser af dem, danner udgangspunktet for Susannes adventskrans. De mange mørkeblå, grå og sorte knapper er limet med en limpistol på et træbogstav, et O, fra Panduro Hobby. Elipseformen giver et utraditionelt tvist til kransen, og du kan i princippet beklæde den med alt, der egner sig i form og antal. Vælger du knapper, skal du gå i gang med at samle i god tid. Spørg eventuelt efter knapper hos marskandisere og genbrugshandlere, der opkøber dødsboer, og du kan sagtens lege med andre farver – for eksempel toner af rød. De hvide lys er sat på lysspyd, der er limet på kransen med kraftig lim. Bruger du en rund krans af flamingo, kan du stikke lysspydene direkte heri.

Susanne Rützou er designer og arbejder for tiden med flere projekter inden for mode og interiør. Blandt andet har hun lige skabt en tekstilserie for Georg Jensen Damask. Til daglig bor hun på Østerbro med sine to børn, Alpha på 12 år og Felix på 16 år.

LÆS OGSÅ: Her er 5 sjove idéer til gør-det-selv-juledekorationer



LÆS OGSÅ: Sådan pynter du op med blomster til jul

LÆS OGSÅ: 50 idéer til hans pakkekalender

Laura Kvist Poulsen: Enkelt og hyggeligt

Laura Kvist Poulsen når måske ikke at pynte meget op til jul, men adventskransen – den når hun. Altid grøn og altid enkel, så hun ikke bliver træt af den i løbet af december, hvor præsteslægtens gamle juletraditioner holdes i hævd.

Min adventskrans

– Hvis ikke der er andet hjemme hos mig til jul, er der i hvert fald en adventskrans. Den er altid enkel, grøn og måske med lidt bær, røde og hvide bånd og ikke så meget mere. Sådan har den traditionelt været i mit barndomshjem, så min mor kunne holde ud at se på den hele julemåneden. Jeg har det på samme måde – og så holder jeg fast i, at den skal hænge fra loftet.

Mine adventstraditioner

– Advent hjemme hos os er noget med æbleskiver og gløgg. Mine forældre kommer stadig med adventsgaver til min søster og mig – det er ret hyggeligt. Min morfar var præst, og derfra har vi en masse fine juletraditioner. Når vi holdt jul hos ham på den store præstegård i Varde, hørte vi ham altid prædike i kirken. Bagefter skulle vi hilse pænt på hele menigheden, inden vi gik hjem til mormor, der havde tændt lys over det hele. Så var der martini og peanuts til de voksne og sodavand til børnene. Det bedste var, når min morfar fortalte Ringeling-historier – hyggelige historier om en nisse, han selv havde digtet.

Min jul

– Min søster er præst på Vesterbro, og der skal jeg holde jul i år med min mors side af familien. Det er med hele præsteslægten, så det bliver nok noget med at gøre, som vi gjorde dengang. Vi skal i kirke, nu hos min søster, og så skal vi hjem og drikke martini. Hos os er der altid rødvin og drinks juleaften – det er jo den grundtvigianske kirketradition, jeg er opvokset i. Og så er det vigtigt med et juletræ, der når helt op til loftet – ligesom dengang i præstegården.

Laura Kvist Poulsens grønne julekrans

Lauras adventskrans er en helt enkel enebærkrans fra blomsterhandleren, tilsat gran, bær og friske hortensiaer, der tørrer fint ind med tiden. Omkring er der bundet rød-hvide bånd fra Dora på både lysene og selve kransen, der altid hænger fra loftet på sin faste plads hjemme i Lauras lejlighed på Vesterbro.

Laura Kvist Poulsen er skuespiller, kendt fra blandt andet Krysters Kartel, og er desuden en del af Zirkus Nemo, hvor hun er personlig assistent for Søren Østergaard. Hun bor på Vesterbro med sin hund Palle, der er tidligere cirkushund i Nemo.

LÆS OGSÅ: Her er 5 sjove idéer til gør-det-selv-juledekorationer



LÆS OGSÅ: Sådan pynter du op med blomster til jul

LÆS OGSÅ: 50 idéer til hans pakkekalender