phubbing

Foto: iStock Utilfredsheden vil kun blive større, jo mere mobilen tages i brug.

Hvad er phubbing

Bliver du ’phubbet’ af din partner?

'Phubbing' er den moderne måde at dræbe forholdet på. Og du gør det sikkert også selv.

Du kender det måske. Du er netop kommet hjem fra arbejdet, og din partner spørger dig, om du har haft en god dag. Du svarer ham, men ret hurtigt går det op for dig, at han slet ikke lytter, fordi han er travlt optaget af sin mobiltelefon. Du bliver irriteret, fordi den dødhamrende irriterende smartphone endnu engang stjæler opmærksomheden fra dig.

LÆS OGSÅ: Interview med Hella Joof: "Tilgiv dine forældre. De gjorde det så godt, de kunne"

Hvis du genkender denne hverdagssituation, er du sandsynligvis i gang med at blive 'phubbet' af din kæreste. "Men hvad søren vil det sige at blive 'phubbet'?" tænker du nok og af gode grunde. 'Phubbing' er et nyt ord, som en gruppe forskere har fundet på, for at beskrive den ødelæggende effekt det har på parforholdet, når den ene afviser eller ignorerer den anden til fordel for mobiltelefonen. Ordet er en forkortelse af 'phone' (telefon) og 'snubbing' (at vende den kolde skulder til).

Ifølge psykolog James A. Roberts, som har været med til at finde på begrebet, fører 'phubbing' til irritation og utilfredshed:

– Det, vi har opdaget, er, at når en person erkender, at de bliver "phubbet" af deres partner, så skaber det en konflikt, og det leder til en lavere tilfredshed i forholdet, siger han til Psyblog.

Og det er ikke det eneste, telefonerne fører med sig. I undersøgelsen har forskerne ligeledes fundet frem til, at mobilerne ikke kun ødelægger forholdet, men at de også øger risikoen for depression.

– Denne lavere tilfredshed med forholdet leder til en lavere tilfredshed med livet og i sidste ende til højere niveauer af depression, lyder det fra James A. Roberts.

Jo oftere du kigger på mobilen, jo større utilfredshed
Selvom du selv eller din partner ikke tænker over, at det kan have en negativ betydning for modparten, når telefonen hives frem, mens den anden taler, så vil utilfredsheden kun blive større, jo mere mobilen tages i brug.

– I hverdagen med vores partner antager de fleste, at det ikke er en stor ting, hvis de lige kort bliver distraheret af deres mobiltelefon, fortæller Meredith David, der også har været med til at lave undersøgelsen og fortsætter:

– Men vores forskning viser, at jo mere parforholdets tid forstyrres af én partners mobilbrug, jo mindre tilfreds er den anden partner med forholdet.

Eksempler på 'phubbing'
I undersøgelsen har forskerne talt med 145 personer. 46 procent af dem hævder, at de har været udsat for 'phubbing'. Mens 23 procent fortæller, at 'phubbing' skaber konflikter i deres parforhold. Nedenstående er undersøgelsens eksempler på 'phubbing'.

- Min partner placerer sin mobil, så han/hun kan se den, når vi er sammen
- Min partner har sin mobil i hånden, når vi er sammen
- Min partner lader blikket strejfe over mobilen, når vi er sammen
- Hvis der er en pause i vores samtale, hiver min partner sin mobil frem
Du kan læse studiet, der blev publiceret i Computers in Human Behavior, her.

Du kan læse studiet, der blev publiceret i Computers in Human Behavior, her.

LÆS OGSÅ: 9 vanvittige Justin Bieber-øjeblikke fra koncerten i Parken

LÆS OGSÅ: Her kan du få det fedeste SKAM-lir

LÆS OGSÅ: 9 ting du tænkte om dit one night stand, men som du heldigvis aldrig fik sagt

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur og Parforhold

610x200_woordy_dmjpg.jpg