Rikke Beck Jensen
SPONSORERET indhold

Børnelæge til politikere: "Hvem tør sige, at der er noget, vi ikke har råd til?"

Når kvinder skal afgive deres stemmer til folketingsvalget, er sundhedsområdet det mest afgørende emne. Derfor har vi givet ordet til fem kvinder, der arbejder inden for hvert sit område i det danske sundhedssystem. De sætter fingeren på dét, der gør ondt, og stiller de mest påtrængende spørgsmål til de politikere, der kan ændre det.

Af:: Rikke Dal Støttrup Foto: Peter Nørby
01. jun. 2019 | Livsstil | ALT for damerne

– Jeg er generelt meget glad for mit arbejde som børnelæge på Rigshospitalet, hvor jeg har nogle dygtige, arbejdsomme og ansvarsfulde kollegaer.  

– Jeg ser det som en gave at få lov at arbejde med børn og unge. De er godt nok syge, og nogle af dem alvorligt syge eller kronisk syge, men det, at de er børn, giver det en lethed, de er spontane og sjove. Man kan ikke skynde sig med børn, man skal gøre sig umage med at få en god kontakt med dem for at få lov at undersøge dem eller tage blodprøver. Jeg føler, at jeg gør en forskel for nogen – ikke fordi jeg redder liv, men jeg hjælper nogle børn og familier.

LÆS OGSÅ: Sosu-assistent til politikere: "Hvordan vil I få systemet til at hænge bedre sammen?"

– Vi har et godt sundhedssystem. Vi er ekstremt priviligerede i Danmark, og jeg synes, der er for meget fokus på det negative. Jeg ved, at mange har det som mig; at ja, vi tager et kæmpeansvar, men vi gør det med glæde, og at vi er med til at få det til at køre så godt på trods af besparelser.

– Det største problem er, hvordan vi prioriterer pengene. Alt for ofte indfører vi nye behandlinger og metoder, hvor der ikke altid er fundet tilstrækkelig evidens for, at den nye behandling er bedre end den gamle. De bliver indført på grund af enkeltsager, pres fra patientforeninger, og at der er stemmer i det for politikerne.

– Politikerne bestemmer, hvor mange penge der skal bruges på sundhedssystemet, og hvad de skal bruges til, og jeg synes, det er problematisk, at man som politiker ikke tør sige, at der er noget, vi ikke har råd til. Hvis man bruger pengene på ny dyr behandling af enkelte patienter, så mangler de et andet sted og skal tages fra lønningsposen, hvilket vil sige de ”varme hænder”.

LÆS OGSÅ: Sygeplejerske til politikere: "Hvorfor skal jeg være på deltid for at kunne holde til mit job?"

– Jeg mener, at vi skal have et råd af fagpersoner, der kan være med til at vurdere evidens og økonomi, inden der indføres ny medicin og nye behandlingsmetoder. Det ville være en mulighed for, at beslutningerne ikke blev taget på baggrund af følelser og enkeltsager – uden politisk indflydelse.

Anbefalet til dig