Spørg Vibeke Brevkasse Min kæreste er deprimeret

Foto: Getty Images Min kæreste har en depression og lider derudover af tvangstanker. Jeg vil så gerne hjælpe, men hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Hvad stiller jeg op med min deprimerede kæreste?

Jeg har en skøn kæreste, som desværre er blevet ramt af depression og tvangstanker. Han er nærmest blevet handlingslammet, og det tærer på vores parforhold. Jeg vil så gerne hjælpe ham. Hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om depressionsramt partner

Min kæreste og jeg er ungt par i 20’erne, og vi elsker hinanden højt, og vi har det normalt rigtig godt sammen. Efter lidt over et halvt år inde i vores forhold, begyndte min kæreste dog at få det, som mange ville betegne som depressions- og tvangstanker. Det var som om, at hele hans faste eksistensgrundlag blev rystet, og siden da har han haft meget svært ved at finde fodfæste igen. Han tvivler på alt: Vores forhold, hans seksualitet, hans venskaber, hans job, alt. Alt, hvad han førhen ikke engang tænkte over, er nu pludselig blevet et problem, der skal løses. Det giver selvsagt problemer for mig og ham.

LÆS OGSÅ: Min mand lever et dobbeltliv med andre mænd

Jeg har selv haft stor succes med psykolog, og rådede ham derfor til samme løsning. Han har været der et par gange, men han synes ikke, at det hjalp. Hans fortvivlelse gør mig rigtig ked af det, og jeg føler mig ude af stand til at hjælpe ham. Han er ked af, hvordan han får mig til at føle og ønsker inderligt, at alle tankerne går væk, så vi kan blive glade igen. Vi er begge enige om, at vores forhold er det rigtige, og vi ønsker at kæmpe for os. Vi ved bare ikke, hvad vi skal gøre, så han kan få det bedre. Jeg håber, du kan give os et råd?

Vibeke Dorph råder til at komme afsted til lægen

Det lyder helt sikkert, som om din kæreste har brug for hjælp, selvom han sikkert lige nu har svært ved at indse, at han kan få det. Sådan er det nemlig ofte med rigtig deprimerede mennesker. Hvor mange af os er hurtige til at suse op til en psykolog, når vi befinder os i en livskrise, så har depressionsramte tit svært ved at tage det for dem så vigtige initiativ, netop fordi de er så deprimerede, at de ganske enkelt ikke tror på, at tingene kan blive anderledes.

LÆS OGSÅ: Kan jeg tillade mig at kritisere min kæreste?

Men det kan de – heldigvis! Var jeg dig, så ville jeg derfor forlange af min kæreste, at han aktivt søger hjælp. For når han både lider af depressioner og tvangstanker og har så svært ved at finde rundt i sine menneskelige relationer, så er det tegn på, at noget er galt. Jeg synes derfor, at han skal skynde sig at tage kontakt til sin egen læge og bestille en tid til en samtale. For lægen vil kunne vurdere, om det er en psykiater eller en psykolog, som han har brug for.

Den samtale vil jeg anbefale dig at gå med til. Dels fordi, at to sæt ører hører bedre end et, men også fordi deprimerede mennesker ofte har svært ved at sætte ord på, hvor dårligt, de har det, så her ville du kunne være din kæreste en stor hjælp. Så forlang af ham, at han kommer afsted, således at han får den hjælp, han har brug for. Pas så også godt på dig selv og mind lige din kæreste om, at der også for din og jeres skyld skal ske noget nu, for du er altså hans kæreste og ikke hans hjemmepsykolog.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Depression og Parforhold