Hvad stiller jeg op med min dominerende mand?

Foto: Getty Images Min mand gennem 17 år skubber mig væk fra vores børn. Jeg er bange for at blive skilt, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Hvad stiller jeg op med min dominerende mand?

Min mand gennem 17 år skubber mig væk fra vores børn, så jeg ikke kan være den mor, jeg gerne vil være. Vi har længe haft problemer, men jeg tør ikke blive skilt, da han er økonomisk bedre stillet end mig, og han vil gøre alt for at vinde børnene, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om dominerende mand

Jeg har været gift med min mand i 17 år. Vi har længe haft store problemer i vores ægteskab, har talt om skilsmisse og været i parterapi. Vi har sammen tre børn, alle tre er ønskebørn. Problemet er, at min mand er meget om børnene, og det er jo sådan set skønt. Der, hvor jeg synes, det går galt, er, at han er så meget om dem, at jeg bliver skubbet væk. Han overtager alt med dem, når han er hjemme, jeg kan slet ikke være mor for dem – i hvert fald ikke den mor, jeg ønsker at være.

Når min mand kommer hjem fra job, går han direkte hen til børnene og pjatter og snakker med dem. Der kan gå flere dage, hvor han ikke taler med mig. Han er rigtig god til mange ting og meget insisterende på at gøre alt med børnene. Han har mange gange rettet på mig foran børnene og talt mig ned. Dette er resulteret i, at min store pige ikke vil have hjælp til lektier af mig længere.

LÆS OGSÅ: Jeg får angst af min lunefulde chef

Han har det også med at rette på alt, hvad jeg gør derhjemme. Hvis jeg har tørret overflader af, så tørrer han lige efter. Han hader svaghed, så hvis jeg er ked af det eller deprimeret, så er det min egen skyld. Han er også afhængig af sine forældre. Han ser op til dem og kan ingen fejl se ved dem. Hvis de overskrider mine eller børnenes grænser, så er jeg overfølsom. Jeg føler, at han vil styre mig og vil have, at jeg er som hans mor, og at børnene skal opdrages, som han selv blev det. Selv kan han aldrig begå fejl, men går noget galt, så er det min skyld. Når han kommer hjem fra arbejde, bliver jeg nervøs og får en klump i maven. Jeg er meget bange for at blive skilt, idet han har store fordele økonomisk, og han vil gøre alt for at vinde børnene. Hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at søge professionel hjælp

Jeg kan ikke lade være med at tænke, at du har ladet dig selv forvandle til en statist i dit eget liv. For jo, din mand er alt for dominerende, men hvorfor finder du dig i, at det er sådan? Hvorfor insisterer du ikke på, at tingene kan gøres på andre måde – rettere sagt på din. Der findes nemlig ingen rigtig måde at være på her i livet, det vigtigste er, at man øver sig i at være den ærligste og kærligste version af sig selv. Forældrerollen er heller ikke sort/hvid, vi skal være enige om det overordnede, men ellers give hinanden lov til at være forældre på hver sin måde. Det lyder det slet ikke til, at der er givet plads til i dit ægteskab, eller rettere, du har ikke insisteret på, at du også skal være der – ikke som en kopi af din mand, men som den, du er. 

LÆS OGSÅ: Min mands ekskone ødelægger mit ægteskab

Og hvem er du så? Hvilke værdier har du? Det har jeg svært ved at finde svar på i din mail. Her læser jeg mere om, hvordan andre ser dig, men hvem er du som mor, som menneske? Det spørgsmål kan kun du selv svare på, og kan du ikke det, så må du søge svaret enten med professionel hjælp eller med en god og klog ven, der vil dig det godt. Sikkert er det, at ingenting ændrer sig, hvis du ikke selv tager affære og ændrer på tingenes tilstand. Du har nemlig alt for længe haft fokus på din mands og hans families kritiske blik på dig i stedet for at koncentrere dig om og insistere på at blive dig, det arbejde skal du se at komme i gang med. Om det vil resultere i en skilsmisse eller et mere ligeværdigt parforhold, kan kun tiden vise, men har du fundet styrken, der hvor den skal findes, nemlig i dig selv, så er jeg sikker på, at du nok skal træffe det valg, der er bedst for dig.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Parforhold