Hvorfor er mine venner så uopdragne?
SPONSORERET indhold

Hvorfor er mine venner så uopdragne?

Jeg er en kvinde i starten af 20’erne, som har det svært med mine venners pli på sociale medier, men de slår det bare hen, selv om det undrer mig, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Af: Vibeke Dorph Foto: Getty Images
26. mar. 2020 | Livsstil | Hjemmet

Spørgsmål om svar på sociale medier

Jeg er en kvinde i starten af 20’erne, der har et problem med min omgangskreds. Sagen er den, at jeg selv er opdraget til, at når man får en besked eller et opkald, så svarer man så hurtigt, man kan. Man nøjes ikke med at skrive et ”ok” eller sende en tommelfinger, der vender op eller ned, man svarer ordentligt. Samme opdragelse har flere af mine venner tydeligvis ikke fået. Forleden inviterede jeg f.eks. et par venner ud at spise med alt betalt, hvorefter jeg ikke fik andet svar end en bekræftende thumbs-up fra parret. Ingen ”tak for invitationen” eller, at de glædede sig. Måske er jeg gammeldags, men er det et ordentligt svar? Jeg syntes det ikke, og det var lige før, at jeg fik lyst til at aflyse invitationen. 

LÆS OGSÅ: Min venindes misundelse truer vores venskab

I det daglige arbejder jeg som fotograf. Her vil jeg også gerne hjælpe til, når der skal tages familiebilleder og lignende hos mine venner og familie. Det gør jeg gratis, da det er hyggeligt, og da jeg ikke bryder mig om, at der er penge mellem venner. På trods af det så oplever jeg utrolig tit, at selvom det er mig, der stiller frivilligt op på en fridag, så er det oftest ganske umuligt at lave en ordentlig aftale med folk. Enten svarer de ikke, eller også rykker de uden blusel om på aftalerne i sidste øjeblik. Det frustrerer mig, for det føles så utaknemmeligt. Jeg har prøvet at tale med mine venner om det, men de slår det hen med, at jeg jo ved, at de holder af mig. Så hvad tænker du? Er det mig, der er gammeldags, eller er det mine venner, den er gal med?  

Vibeke Dorph råder til at tale med vennerne om det

Jeg er også træt af ubesvarede sms’er, ubesvarede telefonopkald, der senere bliver svaret med en sms, hvor der bøvet står: ”Hvad ville du?” og invitationer, der først svares på meget sent. Jeg synes, det er en ubehøvlet opførsel, der også tit efterlader mig med en følelse af, at jeg ikke betyder noget for mine venner. Så nej, jeg synes overhovedet ikke, at der er noget galt med dig, og var jeg dig, så ville jeg i stedet for at gå og ærgre mig over dine venners dårlige opførsel påtale den over for dem. Der er ingen af os, der har lyst til at påtage os rollen som skrap kælling, men der er i den grad brug for os. Jeg er nemlig selv for længst mere eller mindre ufrivilligt sprunget ud i rollen, og jeg trives i den, for siden, jeg gjorde det, så synes jeg, at min omgangskreds er blevet mere opmærksom på, at de skal huske at svare mig på en sms eller bekræfte en aftale telefonisk. 

LÆS OGSÅ: Skal man altid sige sin ærlige mening som veninde?

Jeg synes derfor, at du skal prøve samme model. Måske ville jeg personligt være lidt ligeglad med, om folk svarede mig ved at sende mig en opadvendt tommelfinger, men når det handler om, at du gør folk en tjeneste ved at stille op og tage fotos, så ville jeg skrue bissen på. Gør dine venner opmærksomme på, at det her er en tjeneste, du gør dem, og at du derfor forventer, at de opfører sig derefter. De skal ringe dig op i god tid, så I kan få lavet en aftale, og den aftale skal de ikke lave om på. Vær kostbar, for ved at opføre sig kostbar, så bliver man det også. Og hold så op med at skamme dig over, at du er én, der vil have styr på dine aftaler. Det er ikke at være gammeldags, det er at være tjekket, og det er der vel ikke noget galt i?

Anbefalet til dig