Vibeke Dorph Brevkasse Jeg er bekymret for min nedslidte mor

Foto: Getty Images Min mors job er både fysisk og psykisk hårdt, og jeg bekymrer mig for hende, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Jeg er bekymret for min nedslidte mor

Min mor er i sine 50'ere, og hun arbejder som tjener. Det er et job, der er fysisk hårdt, og jeg er bange for, at hun slider sig selv fuldstændig op, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om mor i usikker jobsituation

Jeg er en pige på 20 år der står i et dilemma. Min mor er i midten af 50’erne og har i de seneste år arbejdet som tjener. Det er et arbejde, som hun er enormt glad for og har passet uden problemer. Mit problem er, at hendes job er forholdsvis stressende. Det er let at begå fejl, og man kan virkelig få bøvl med gæsterne, når man gør det. Det er noget, jeg kan mærke, påvirker hende.

LÆS OGSÅ: Min kæreste vil ikke erkende, at han har et problem

Derudover har corona jo også påvirket hendes branche. Restauranten, som hun arbejder på, har i lange perioder været lukket ned, og før det var det meget begrænset, hvor mange timer hun fik. Det betyder, at det ikke kun er hendes helbred, men også økonomi, som jeg er bekymret for. Jeg har talt med min mor om mine bekymringer og sagt til hende, at det bedste for hende ville være at søge noget mere sikkert og holdbart. Hun er også oppe i alderen i forhold til sine kollegaer, og hun er ufaglært, hvilket ikke gør mig mindre bekymret.

Hun giver mig ret i alt det, jeg siger, men hun gør ikke noget ved det. Er det forkert af mig at prøve at overbevise hende om at skifte spor? Burde jeg gøre noget andet for at hjælpe min mor, eller skal jeg bare blande mig udenom?

Vibeke Dorph råder til at tale hende op

Først og fremmest skal du huske på, at du er din mors datter og ikke hendes mor. Din mor er således et voksent menneske og på trods af diverse skavanker, er hun fuldt ud i stand til at træffe egne valg for sit liv. Jeg siger ikke dette for at skose dig, men blot for at minde dig om, at din mor er en kvinde, der er i stand til at passe på sig selv på den måde, der nu engang passer hende bedst. Nu kan det jo også tænkes, at din mor elsker sit job som tjener. Det er hårdt arbejde, ja, men det er også en sjov og givende livsstil, som passer nogle mennesker rigtig godt.

LÆS OGSÅ: Min svigermor rakker min mor ned

Dermed ikke sagt, at du ikke kan tale med din mor om hendes jobsituation og fremtid. Her skal du dog øve dig i at tale din mor og hendes situation op i stedet for ned. For det indgyder ikke selvtillid hos din mor, hvis hun hele tiden bliver gjort opmærksom på, at hun er ved at blive gammel, at hun er svagelig, og at udsigterne for hendes fremtid er usikre. Det gør hende kun mere usikker på sig selv.

Når og hvis man skal hjælpe andre mennesker videre i livet, så skal man tværtimod altid sørge for at tale dem op. Det gælder også for din mor. Hvad er hun god til? Hvad interesserer hun sig for? Hvad drømmer hun om? Det er jo ikke sikkert, at alle hendes drømme kan blive opfyldt, men nogle kan, hvis hun tør forfølge dem. Så start med at tale til det stærke menneske, din mor faktisk også lyder til at være, og accepter så, at din mor går ud ad den vej, der nu engang passer hende bedst.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Mor