Brevkass eVibeke Dorph Jeg er ved at blive vanvittig af jalousi

Foto: Getty Images Min kæreste er begyndt at arbejd meget over, hun tager ikke telefonen, når jeg ringer, og hun er generelt meget fraværende. Hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Jeg er ved at blive vanvittig af jalousi

Min kæreste og jeg har været sammen i otte år, og vi har altid været fuldstændig i symbiose. For en måned siden ændrede det sig, og jeg er så bange for, at hun er mig utro. Hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om mistænksom opførsel hos kæreste

Jeg har været sammen med en jævnaldrende kvinde på nu 23 år i snart otte år. Vi bor sammen og kender hinanden ud og ind og kan nærmest hive ordene ud af munden på hinanden. Her for godt og vel en måned siden ændrede det sig. Min kæreste begyndte at lave om på aftaler og skulle pludselig besøge sin mor konstant. Hun fik også en masse overarbejde og tog ikke telefonen, når jeg ringede til hende. Hun skulle ses med veninder hele tiden og begyndte at blive dårlig til at svare.

LÆS OGSÅ: Hvorfor er jeg tiltrukket af en mand, der intet godt vil mig?

Hun er typen, der plejer at lægge sin telefon og computer overalt, nu blev de gemt væk, og hun holdt sin telefon tæt til kroppen. Hun er også meget fraværende, og vi har næsten aldrig sex. Hun har sovet hos sin mor de sidste mange dage og er begyndt at køre på, at jeg er psykotisk og har brug for hjælp, fordi jeg er så mistroisk. Sidst, hvor jeg ikke kunne få fat på hende, blev jeg mistænkelig og ringede til hendes mor, der påstod, at hun lå og sov. Da jeg bad hende om at vække min kæreste, blev hun forvirret og virkede skyldbetynget og nægtede. Jeg har brug for vide, hvad jeg skal gøre, for jeg er sindssyg påvirket af situationen og føler, at jeg er ved at blive skør.

Vibeke Dorph råder til at være åben, følsom og ærlig

Det lyder da helt sikkert til, at der er noget galt i dit og din kærestes forhold. Det kan da være, at hun har mødt en anden, men det kan også være, at hun trænger til, at jeres forhold bliver lidt mindre symbiotisk, end det hidtil har været. Om det er det ene eller det andet, finder I kun ud af ved at tale sammen. Og det er her, jeg undrer mig, for hvorfor har I dog ikke gjort det for længst?

Her tænker jeg, at grunden kan være, at din mistro virker truende på din kæreste. Hun går derfor i selvforsvar og tyr til dårlige undskyldninger i stedet for at få åbnet munden. Nu forstår jeg godt, at du frygter, at hun vil sige, at hun har mødt en anden, eller at hun vil noget andet med sit liv. Det er en barsk besked at få, men den situation har de fleste af os stået i – og overlevet, så det kommer du også til, selv om tiden lige efter et brud kan være hårrejsende rædselsfuld, grænsende til det sindssyge – men det går altså over.

LÆS OGSÅ: Kan jeg tillade mig at kritisere min kæreste?

Derfor skal du og din kæreste få talt ordentligt sammen som de voksne mennesker, I nu engang er. Her skal du droppe al mistro og anklager, for din kærestes følelser og vilje ejer du ikke retten over, det gør hun kun selv. Sig i stedet til hende, at du godt kan klare at høre sandheden, og at du har brug for at kende den. Vær åben, følsom og modig, for du og I skal væk fra det pinefulde limbo, I befinder jer i nu. Jeg kan godt forstå, at du er bange for den samtale, men intet er værre end frygten, så se at få kendsgerningerne på bordet, så du og I kan komme videre.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Parforhold og Utroskab