Vibeke Dorph Brevkasse Jeg har lyst til at slå hånden af min junkiebror

Foto: Getty Images Jeg vil ikke have, at min datter skal vokse op med en onkel, der er misbruger, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Jeg har lyst til at slå hånden af min junkiebror

Jeg har en lille datter på et halvt år, og vi har det dejligt, men min brors misbrug påvirker os. Han falder i, hver gang han har været i behandling, og relationen med ham påvirkes af løgne og tyverier. Vi har forsøgt at få ham på rette vej, men nu står jeg og vil ikke have, at min datter vokser op med en onkel, der er narkoman, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om bror med misbrugsproblemer

Jeg er en gift ung kvinde, der er mor til en lille datter på et halvt år. Vi har det generelt rigtig dejligt i vores liv, men problemet er, at min brors narkomisbrug påvirker os. Min bror har i mange år været narkoman, han har flere gange været i behandling, men han falder i, så snart han er hjemme igen. Mine forældre hjælper ham meget og har altid gjort det i forsøg på at hjælpe ham på rette vej.
Jeg har længe været fyldt op af min brors misbrug, løgne og tyverier fra mine forældre og fra os, og i perioder har jeg nægtet at se ham. Det er bare svært, fordi han jo ser mine forældre så meget, og i perioder bor hos dem.

LÆS OGSÅ: Hans ekskone saboterer vores forhold

Nu er jeg bare der, hvor jeg også tager ansvar på min datters vegne. Hun skal ikke vokse op med en onkel, som er narkoman. Man ved aldrig, om han kommer til aftaler, eller om han er skæv eller ej, når han gør det. Jeg er der, hvor jeg ikke ønsker, at han ser min datter, før han er clean. Det virker bare som noget, der aldrig kommer til at ske, så jeg er i tvivl om, det er en god idé. Jeg er så bange for, at han ender med at tage sit eget liv, fordi han siger, at han ser min datter som noget af det vigtigste i sit liv. Hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at insistere på sig selv

Det er ulideligt at være i en relation til en misbruger. Vrede, medlidenhed, skuffelse, had – det er en stor pærevælling af voldsomme følelser, der på den lange bane smadrer én mentalt. Er man tæt på en misbruger, så er det derfor også vigtigt, at man passer godt på sig selv – det gælder da især, når man er mor til et lille barn. Det er derfor dit barns og dit eget ve og vel, som du må insistere på at sætte først her.

Når jeg skriver 'insistere', så er det fordi, at misbrugere har en evne til at sørge for, at det netop er deres behov, som sættes først. Desværre læser jeg i din mail, at du selv har en snert af den tendens. For hvordan kan det være synd for din bror, hvis du nægter ham at se din datter, når han er påvirket af stoffer? Hvis din datter betyder så uendelig meget for ham, så må hun vel også betyde mere, end de stoffer han lige nu smadrer sit liv med. Han må således kunne finde ud af at lade være med at være påvirket, når han er sammen med jer. Vil han ikke det, så har han kun sig selv at takke for det.

LÆS OGSÅ: Hans druk smadrer vores familie

I det hele taget så vil jeg opfordre dig til at behandle din bror som et normalt begavet menneske, der selv har valgt sit misbrug. For det er jo sådan, det er, og begynder du at behandle ham som et normalt menneske, så er der også chance for, at han begynder at opføre sig derefter. Ingen mennesker får det godt af at se sig selv som ofre, og hvilke undskyldninger, din bror end måtte diske op med, så har han selv valgt sit misbrug, det er således også kun ham selv, der kan få ham ud af det igen. Og viser du ham, at hans nuværende livsstil har konsekvenser – for eksempel ved, at han ikke kan se sin niece og dig, så kan det resultere i, at han langt om længe tager ansvar og komme ud af sit misbrug, så på den måde hjælper du ham rent faktisk.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Misbrug og Familieliv