Vibeke Dorph Brevkasse Jeg savner mit hjemland

Foto: Getty Images Jeg vil bare gerne flytte hjem til Danmark, men min mand vil ikke, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Jeg savner mit hjemland

Vi har boet i udlandet i 12 år, og jeg har altid været glad for det. Men i et godt stykke tid har alt, jeg har haft lyst til, været at rykke teltpælene op og flytte nordpå igen. Min mand vil ikke flytte, så hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Vi har boet i udlandet i 12 år, og jeg har altid været glad for det. Men i et godt stykke tid har alt, jeg har haft lyst til, været at rykke teltpælene op og flytte nordpå igen. Min mand vil ikke flytte, så hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om ensomhed i udlandet

Jeg skriver til dig, fordi jeg føler mig meget alene i min situation og ingen forstår mig. Jeg har boet 12 år i Sydeuropa og har, til trods for at jeg har opbygget et godt liv med mand og børn, længe haft lyst til at flytte tilbage til Danmark, hvilket min mand nægter. Han har en stor familie og kan ikke forestille sig at rejse fra dem.

Hidtil har jeg trøstet mig med at tage til Danmark en gang eller to om året, men det satte corona en stopper for. Nu er det så over et år siden, at jeg har været hjemme, og vi tør ikke booke rejse, som situationen er nu.

LÆS OGSÅ: Jeg blev forelsket og forladt på nettet

Jeg har haft en vennegruppe, der fik mig til at føle mig mere hjemme her, da mange af dem var par, hvor den ene kom fra Danmark. De er stort set alle sammen flyttet hjem til Danmark på grund af corona, og jeg føler mig efterladt og alene som et ældre menneske, der sidder tilbage, efter at alle vennerne er gået bort. Jeg har forsøgt at tale med min mand om, hvordan jeg har det, men det ender altid med et skænderi, fordi han føler, at jeg manipulerer med ham. Men jeg savner lige nu mit land og min familie virkeligt meget. Hvordan kan jeg komme til at føle mig mindre alene?

Vibeke Dorph råder til at bruge internettet

Det eneste positive, jeg kan sige om din følelse af udenlandsensomhed, er, at du bestemt ikke er alene om at have det sådan. Fra at vi kunne suse rundt om jordkloden stort set, som det passede os, så er det umuligt at komme nogen steder nu. Pludselig er der derfor meget langt hjem, når man som du sidder et sted i Sydeuropa og ikke bare kan besøge familien, som du hidtil har kunnet det.

Nu har jeg selv en dejlig gammel ven, der også bor i udlandet og har gjort det i mange år. Jeg kan også godt mærke på ham, at hjemveen pludselig presser ham, men også, at han døjer med en klaustrofobi, netop fordi han ikke kan komme væk og hjem som tidligere.

LÆS OGSÅ: Min kæreste skaber kaos i mit liv

Vores venskab er godt og solidt, men normalt taler vi ikke sammen mere end en gang om måneden eller mindre. Det har sandelig ændret sig med corona. Vi skriver sammen flere gange om ugen og bedst; så mødes vi online en til to gange hver 14. dag. Her drikker vi et glas vin eller en kop kaffe og ordner verdenssituationen og planlægger alt det, vi skal, når vi kan ses igen. Nogle gange dukker en anden gammel ven op, og jeg ved også, at min ven mødes online med sin familie og andre venner.

Jeg tænker, at det er den slags samvær, du skal ty til. Sæt dine danske venner og familie ind i din svære situation. Planlæg at mødes online til festligt samvær, så ofte det kan lade sig gøre og læg gerne en fast dag eller aften. Det kan godt være lidt akavet i starten, men tro mig, i dag elsker jeg mine online møder med min ven, selvom det efterhånden godt kan trække ud, og jeg derfor kommer meget sent i seng. Så ræk ud og husk så også på, at om lidt ligner verden mere sig selv igen – heldigvis.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Familieliv