Jeg tror, at min kæreste gør mig syg Vibeke Dorphs Brevkasse
SPONSORERET indhold

Jeg tror, at min kæreste gør mig syg

Jeg bor med min kæreste gennem tre år og vores fælles søn på to år, og det går ikke så godt. Det er ikke, fordi min kæreste har slået mig, men han har truet med at gøre det, og generelt taler han grimt til mig. Jeg har foreslået parterapi, men han mener, at det er mig, den er gal med, og at det derfor ikke er en mulighed, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Af: Vibeke Dorph Foto: Getty Images
09. dec. 2021 | Livsstil | Hjemmet

Spørgsmål om trusler om vold

Jeg bor sammen med min kæreste og vores søn på to år. Min kæreste og jeg har været sammen i tre år, så jeg blev hurtigt gravid, da vi mødte hinanden. Jeg var usikker på, om jeg var klar til at blive mor, men han ønskede barnet, og hans glæde gjorde, at jeg besluttede mig for at beholde det. Problemet er, at vi nu lever i et hårdt forhold. Vi er ikke enige om noget, og hvis jeg giver udtryk for min mening, får jeg at vide, at det er mig, der er forkert på den og ikke fatter noget.

Jeg har haft en hård barndom og har derfor mange ting med i bagagen, som stadigvæk påvirker mig. Jeg har derfor brug for min kærestes støtte og kærlighed, i stedet siger han, at fortid er fortid, og jeg skal bare se at komme videre, for det er plat at blive ved med at hænge fast i fortiden. Han mener også, at jeg ikke er normal, at jeg skal til at få mig et liv, og at jeg ikke kan finde ud ad noget.

LÆS OGSÅ: Min kærestes store omgangskreds giver mig stress

Jeg kan mærke, at jeg bliver mere og mere trist og bange. Jeg er begyndt at få angstanfald, og jeg er hele tiden bange for at sige og gøre noget forkert. Min kæreste er aggressiv og bliver ekstremt hurtigt opfarende. Han har ikke slået mig, men han har truet med det. Her mente han, at jeg havde slået ud efter ham først, men jeg havde blot forsøgt at stoppe ham, da han ville gå, fordi vi skændtes.

Jeg er begyndt til psykolog og får nu medicin for depression. Jeg tror, at min kæreste gør mig syg, men jeg tør ikke sige det til ham. Jeg har forslået parterapi, men han nægter, da det er mig og ikke ham, den er gal med. Jeg er også selv begyndt at tænke, at jeg er forkert, ikke god nok og ikke fortjener noget. Mine venner opfordrer mig til at gå fra ham, men jeg elsker ham, og han er far til mit barn. Samtidig frygter jeg, at jeg ikke vil få min søn med mig og må efterlade ham hos min kæreste. Jeg har ikke familie, der kan støtte mig. Hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at søge hjælp

Når jeg læser din her stærkt forkortede mail, så er jeg ikke i tvivl om, at din kæreste udsætter dig for psykisk vold. For han nedgør dig, han fortæller dig konstant, at det er dig – og aldrig ham – den er gal med. Han kritiserer din måde at være på, han er aggressiv og truende, og han opfører sig i det hele taget krænkende og på en måde, som ingen sund og normal kæreste ville opføre sig på overfor sin partner.

Desværre lyder det til, at din kæreste indtil nu har haft succes med sit syge foretagende. Han har nemlig formået at gøre dig bange og angst og ikke mindst, handlingslammet. Han har også knækket dit selvværd, således, at du selv er begyndt at tro på, at det er dig, den er gal med. Og det er lige præcis det; at knuse og ødelægge deres partner, som psykisk voldelige mennesker er ude på.
Nu skriver du så, at du elsker din kæreste, og at han jo er far til dit barn.

LÆS OGSÅ: Tør jeg fortælle min voldelige ekskæreste om min nye ven?

Her bliver du nødt til at spørge dig selv, hvordan du kan elske en mand, der i bund og grund er ude på at smadre dig mentalt? Hvordan kan du bilde dig selv ind, at det er godt for din søn at vokse op i nærheden af et menneske, der opfører sig så sygt?

Ingen børn har godt af at bo med en forælder som din kæreste, og jeg kan ikke lade være med at frygte, at det vil skade din søn på den lange bane, hvis ikke du handler. Det skal du derfor skynde dig at få gjort. Og jo, selv om det sikkert er lykkedes din kæreste at bilde dig ind, at du står helt alene i verden, så gælder det heldigvis kun for den syge verden, han har spæret dig inde i.

Herude i den virkelige verden, den, som både du og din dreng hører hjemme i, her er der heldigvis masser af hjælp at hente. Skynd dig derfor at ringe på tlf. 3333 0047 eller gå ind og læs på Danner.dk/vold-mod-kvinder. Det er Dannerstiftelsens rådgivning for voldsramte kvinder, og sådan en er du. Så kontakt dem, de både kan og vil hjælpe dig videre.

Anbefalet til dig