Jeg vil ikke have min veninde med til mit bryllup Vibeke Dorphs brevkasse

Foto: Getty Images Hvis jeg inviterede hende, ville hun ikke have pli til at blive væk, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Jeg vil ikke have min veninde med til mit bryllup

Min veninde og jeg har været venner i mange år, men jeg ønsker ikke, at hun deltager i mit bryllup til sommer. Jeg har ikke sendt invitationerne ud endnu, og jeg er virkelig sådan i tvivl, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om venskab og et forestående bryllup

Jeg er i den uheldige situation, at jeg er ikke længere ønsker min veninde M til stede ved mit bryllup her til sommer. Vi har kendt hinanden i mange år og lavede en mødregruppe med tre andre veninder, da vi fik børn.

Her følte jeg mig i en periode holdt udenfor, fordi de andre havde det med ikke at svare på mine beskeder, især M, og jeg fik sagt det højt. Det tog alle godt imod på nær M, der mente, jeg var pylret. Jeg valgte at ignorere det, da jeg ved, at hun var presset på grund af børn og nyt hus.

LÆS OGSÅ: Min nabo driver mig til vanvid

Vi talte så i efteråret om at holde nytårsaften sammen, og her var M hurtig til at sige, at det ville hun gerne lægge hus til. To af de andre kunne alligevel ikke komme, men vi besluttede, at vi gerne ville. På grund af afstanden, skrev jeg til M, om det var muligt at overnatte, hvilket hun tidligere havde sagt, at det var.

Nu lød beskeden så, at det var forbeholdt vores anden veninde, og derudover blev det med overnatning ”ikke en del af aftenens forestilling”. Allerede der følte jeg, at min familie ikke var velkommen, men på opfordring af min kæreste spurgte jeg, hvad hun mente, hvortil hun skrev, at vi kunne komme tidligt, spise og så køre hjem. Hvis vi ønskede at feste igennem, måtte vi finde et andet sted.

Jeg har aldrig givet udtryk for, at vi ønsker at ”feste igennem”. Vi har små børn og er ret stille og rolige. Derfor ser jeg M's afvisning som udtryk for, at hun ikke gad at fejre nytår med os. Jeg er nu nået dertil, hvor jeg ikke har lyst til at kæmpe for hendes venskab. Problemet er, at jeg skal giftes til sommer, hvor alle fra mødregruppen er inviteret, men vi har ikke sendt invitationer af sted endnu.

Jeg har virkelig ikke lyst til at M skal deltage, men jeg ved også at hun ikke har pli nok til at blive væk, hvis hun bliver inviteret. Jeg er i vildrede og håber, du kan hjælpe mig.

Vibeke Dorph råder til ikke at spilde tiden

Hvis din venindes hensigter er, som du antager, så kan jeg godt forstå, at du ikke gider spilde tid på hende. Sagen er blot, at du lige nu kun antager, men ikke 100 procent ved, om hun i sin tid bevidst holdt dig udenfor og senere ikke ville fejre nytåret med dig. Det skyldes helt sikkert, at jeres kommunikation er foregået skriftligt i stedet for mundtligt.

At skrive sammen i stedet for at tale sammen, kan umiddelbart synes let og effektivt, men ender tit som det stik modsatte – da især, hvis man som du og din veninde ikke rigtig ved, hvor man har hinanden. For så kommer man til at læse egne formodninger ind i den anden. Her dig, der er overbevist om, at din venindes ageren skyldes modvilje mod dig, alt imens hun måske har andre og lige så lidt rare formodninger om, hvordan du ser på hende.

LÆS OGSÅ: Skal jeg tvinges til at omgås min voldelige bror?

Derfor er mit råd til dig, at du stopper med at spilde tiden på at gennemanalysere din venindes skriftlige udmeldinger og i stedet griber røret og får renset luften mundtligt. Lad her være med at anklage hende, bare hold dig til dig selv, og fortæl hende om den følelse, du har af at blive udstødt. Det kan så være, at du opdager, at hun vitterligt ikke er værd at samle på, men det kan også vise sig, at hun har haft helt andre og langt mere legitime grunde til at agere, som hun har gjort.

Skulle det vise sig, at hun vitterligt ikke gider dig, jamen, så må hun jo forstå, at du heller ikke gider at have hende med til dit bryllup. Skulle det derimod vise sig, at jeres konflikt er baseret på misforståelser, så få dem afklaret, således at også hun kan være med til at fejre din store dag. Det sidste skal hun selvfølgelig have lov til, hvis hendes sti er ren, for hvis du fortsat kun inviterer dine øvrige veninder, men ikke hende, så er det jo pludselig dig, der holder udenfor, og den rolle er du forhåbentlig ikke interesseret i at få.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.
Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Veninder og Bryllup

610x200_woordy_knap2.jpeg