Forældre jul
Foto: Getty Images Jeg frygter, at mine forældre skal sidde alene, hvis jeg fejrer jul med min kæreste, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Kan jeg lade mine forældre sidde alene i julen?

Min kæreste og jeg er begge i midt tyverne, og nu overvejer vi, om vi skal holde jul sammen. Jeg frygter dog, at mine forældre så kommer til at side alene, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om at lade forældre være alene i julen 

Jeg er en pige på 25 år med en jævnaldrende kæreste, som jeg har været sammen med i tre år. Jeg føler nu, at vi er ved at være der, hvor det er tid til, at vi begynder at fejre jul sammen. Problemet er bare, at jeg har det så utrolig skidt ved tanken om, at nogen i familien skal komme til at sidde alene juleaften. Jeg kan jo nemlig godt regne ud, at hvis mine søskende og jeg samles hos mine forældre det ene år, så vil der komme et år, hvor mine forældre skal sidde helt alene. Og hvis vi søskende omvendt skiftes til at være hos mine forældre, så vil de og vi aldrig få en jul, hvor vi alle er samlet. 

LÆS OGSÅ: Er det mig, der er helt forkert på den?

Jeg er i et kæmpe dilemma over det, da jeg jo som sagt godt er klar over, at min kæreste og jeg er på det punkt i vores forhold, hvor julen er noget, vi skal fejre sammen. Vi har talt om at fejre jul ved det ene forældrepar og måske nytår ved det andet og omvendt året efter. Alligevel har jeg det stadigvæk virkelig dårligt ved tanken om, at mine forældre måske skal sidde alene juleaften.

Vibeke Dorph råder til at tale åbent om julen 

Jeg ved ikke, om jeg er den helt rigtige at spørge til råds her. Sagen er nemlig den, at jeg har det præcis som dig og også har taget konsekvensen af det. Jeg mødte min mand i en moden alder, vi havde begge børn, og jeg gjorde ham hurtigt klart, at jeg agtede at holde jul med mine forældre hvert evig eneste år. Det havde jeg nemlig altid gjort, så det ville jeg blive ved med. 

Naturligvis ville jeg ikke kræve af ham, at han så skulle tvinges til at holde jul med mig og min familie og dermed overlade hans søde forældre i eget selskab. Derfor har vi siden da holdt en fælles og enkel lille juleaften i den sammenbragte, hvorefter vi hver især er draget til hver sin ende af landet og har fejret jul hos vores familie. På nær altså de gange, hvor vi har slået begge familier sammen og inviteret alle. Det har været et stort arbejde, men det har også været sjovt.

LÆS OGSÅ: Er jeg virkelig en kæmpe egoist?

På den måde er jeg rimelig anarkistisk i forhold til julen og ret så ligeglad med, hvad man bør og skal gøre, men mere optaget af, at alle får en god aften. Det sidste lyder du også til at være optaget af, og jeg tænker derfor, om det ikke var en idé, at du tog en snak med dine forældre om, hvordan de ser på sagen. Det kunne jo rent faktisk godt være, at de vil finde det fint at holde jul i hyggelig tosomhed, især da når de ved, at alle I børn kommer hjem til næste juleaften. Det kan også være, at de har helt andre ønsker og behov, men se at få talt åbent om julen, for så skal I nok få jeres juleudfordringer løst til alles tilfredshed.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul og Familieliv