Dårligt venskab

Foto: Getty Images Jeg prøver at undgå min eks og hans nye kæreste, men hun opsøger mig, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Jeg magter ikke at være venner med min eks' nye kæreste

Min eks' nye kærester prøver at blive venner med mig, men det vækker minder om, da jeg var sammen med min kæreste, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om at afvise et venskab

Jeg går i gymnasiet og slog sidste år op med min kæreste. Han går stadigvæk på skolen, og vi har mange fælles aktiviteter sammen, hvilket indtil nu ikke har været et problem. Min kæreste er begyndt at se en ny pige, hvilket jeg er glad for på deres vegne. Mit problem er, at hun prøver at blive venner med mig. I starten var det fint, indtil hun begyndte at fortælle om alt, hvad de to lavede sammen, hvilket mest af alt går mig på, fordi det minder mig om, hvad vi havde sammen dengang. Jeg er egentlig ikke ked af, at vi ikke er sammen mere, men det vækker jo minder.

LÆS OGSÅ: Hvorfor har jeg det dårligt med min dejlige kæreste?

Jeg begyndte at holde mig lidt på afstand af dem begge to, men nu opsøger hun mig igen, og da vi alle tre er med i mange af de samme aktiviteter efter skole, er de svære at undgå. Dog snakker de slet ikke sammen til disse arrangementer, der snakker jeg mere med ham, men de står og skriver og sender billeder til hinanden. Hun render mellem os, og jeg prøver virkelig at være flink mod hende, da jeg synes, hun er rigtig sød, og samtidig ligger det ikke til min natur at skulle afvise folk.

Mine veninder siger, at jeg bliver nødt til at lade hende være, for jeg bliver konstant mindet om, hvorfor det var, at jeg var sammen med min kæreste, når jeg ser dem. Han har også virkelig ændret sig til det bedre, efter vi er gået fra hinanden.
Så mit spørgsmål går på, hvordan jeg bedst for det her sagt til hende, uden at gøre hende ked af det?

Vibeke Dorph råder til at sætte grænser

Hvor lyder du til at være en fornuftig og betænksom pige, og jeg forstår da udmærket godt, hvilken svær situation, du står i. Du har valgt at bryde med din kæreste, det lyder ikke til at have været helt let, og nu dukker hans nye kæreste hele tiden op og minder dig om det forhold, du prøver at lægge bag dig. Hvad hendes motiver er til at gøre det, har jeg svært ved at gennemskue, men at alt hendes snak om din kæreste vækker minder til live igen i dig, kan jeg til gengæld godt sætte mig ind i. Her tror jeg dog, det er vigtigt, at du husker på, at der var en god grund til, at du brød med din kæreste i sin tid. At han nu virker til at have ændret sig, tror jeg, at du skal passe på med at lægge for meget i. Mennesker har det med at fremstå langt mere attraktive og glamourøse, når vi får dem på afstand, glem ikke det.

Jeg tænker, at denne her situation er en glimrende anledning til at øve dig i konflikt-løsning, hvilket du kommer til at skulle mange gange fremover. Det er kunsten at sætte en grænse ved at konfrontere folk på en bestemt, men også venlig måde, der helst resulterer i, at begge parter kommer afklarede ud af konflikten.

LÆS OGSÅ: Hvorfor slæber mine veninder altid deres mænd med?

I dit tilfælde ville jeg trække din veninde til side og her i overskrifter fortælle hende, at du nok er helt afklaret med, at forholdet til din ekskæreste er slut, men at det ikke er særlig længe siden, det skete, så du orker derfor ikke at blive involveret i det forhold, hun har til ham nu. Lad være med at gå for meget i detaljer, lad være med at kommenter hendes opførsel, men hold dig til dig selv og tal ud fra dine egne følelser. Er hun fornuftig, så vil hun uden din hjælp forstå, at hun har overskredet dine grænser, og at hun derfor skal trække sig. Får du tingene gjort ordentligt, så vil du opleve, at I kan skilles som gode venner, og du har lært noget ganske værdifuldt: Nemlig at sætte en grænse og dermed beskytte og passe godt på dig selv.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Kærestesorg, Livsstil, Kærlighed og Venner